Letem knižním světem (30. týden 2016)

Zjistěte, do které školy čar a kouzel po prázdninách nastoupíte a vyhrajte knihu Harry Potter and the Cursed Child.

Přijďte v úterý 26. července na křest knihy sportovního komentátora Jaromíra Bosáka Francouzský deník mapující fotbalové Mistrovství Evropy 2016. Začínáme v 17:00.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Youtuberka Zoella píše další díl své young adult série Girl Online. Třetí kniha nese podtitul Going solo a v originále vyjde 17. listopadu. Česky vydá knihu nakladatelství Jota.
  • 17. srpna vydá nakladatelství Jota román Nalezení ztracené Marty – na první pohled fantaskní příběh, který se odehrává prakticky celý na liverpoolském nádraží sedmdesátých let. Autorka stránky své knihy zaplňuje svéráznými hrdiny a napínavými dějovými linkami, ať už je to vzrušující nález kufříku údajně obsahující předměty skupiny Beatles, či objevování tajuplných chodeb pod městem, a jak sama přiznává, její kniha je „milostným dopisem městu Liverpool“.
  • V srpnu vydá MOBA knihu Hrdinové ve člunu, která vypráví příběh posádky osmiveslice Washingtonské univerzity, složené ze synů dřevorubců, dělníků a farmářů, jenž porazila elitní týmy z Východního pobřeží a Velké Británie a dokonce i Německa na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně. Spisovatel Daniel James Brown při jejím psaní čerpal ze vzpomínek pamětníků i deníků samotných sportovců.
  • Plavba Ňaderským mořem – to jsou příběhy z pera vynikajícího stylisty a známého českého scénáristy Jana Míka (Život na zámku, Náměstíčko, Náves), které tentokrát vyprávějí nejen o dětských snech, které v dospělosti nedojdou svého naplnění. Vyjde v srpnu.
  • V září vydá nakladatelství Argo román Stráž: Pohraničí – první díl nové série Sergeje Lukjaněnka. 
  • V srpnu vydá Jota knihu Pád nebes, která vypráví o prvním dobytí Matterhornu. Je příběhem o přátelství, které se rozpadlo, o souboji dvou výprav, o zklamání i o velké tragédii. Tato mimořádně poutavá kniha z pera nejslavnějšího horolezce současnosti se dotýká témat spojených s lidským bytím a základními etickými hodnotami, jako jsou odpovědnost, důvěra a zrada.
  • Ve tmě se skrývá spousta neznámého, proto je normální se tmy bát. Příběh Vlk a tma ukazuje dětem, jak přijmout strach ze tmy a jak jej lze postupně překonat. Pomáhá děti povzbudit, že přijetí strachu a jeho sdílení je důležité jako první krok k jeho překonání. Vyjde začátkem září.
  • V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. V říjnu jej vydá nakladatelství Argo.
  • Na konci srpna vydá CooBoo knihu Stránky světa, která se odehrává ve fascinujícím světě knih. Sídlo rodiny hlavní hrdinky Furie Salamandry Faerfaxové v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov.
  • Stephanie Meyerová, autorka úspěšné upírské série Stmívání, píše knihu pro dospělé. Jmenuje se The Chemist a vypráví příběh bývalé americké agentky, která se vrhá do vyšetřování, aby si zachránila vlastní život. V originále vyjde 15. listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Amazon představil první trailer druhé řady seriálu na motivy knihy Muž z vysokého zámku Philipa K. Dicka. Vysílat by se měl letos na podzim, přesné datum zatím není známé.

Podívejte se na další trailer filmové adaptace thrilleru Dívka ve vlaku, která se v českých kinech objeví 6. října.


V sobotu večer měl na Comic-Conu v San Diegu panel film Fantastická zvířata a kde je najít. Tvůrci představili nový art a trailer. Film uvidíme v českých kinech 17. listopadu.


Příběh filmové série Divergence nebude odvyprávěn na stříbrném plátně. Druhá část Aliance se kvůli nízkým výdělkům předchozího filmu uvede pouze v televizi.

Zveřejněn byl první teaser chystané seriálové adaptace románu Američtí bohové Neila Gaimana, který odvysílá stanice Starz v příštím roce.


Kirsten Dunst čeká režisérský debut. Chystá se na filmovou adaptaci knihy Pod skleněným zvonem spisovatelky Sylvie Plathové z roku 1953. V hlavní roli by se měla představit Dakota Fanning.

Stanice HBO oznámila, že 7. série Hry o trůny bude mít pouze 7 dílů a odvysílá se v létě roku 2017.


Tvůrčí tým, který připravil pro BBC minisérii na motivy Vojny a míru, se chystá na další projekt. Šestidílné seriálové adaptace by se měli dočkat Bídníci.

Poslední trailer před premiérou představili tvůrci Sebevražedného oddílu (souhrnné vydání prvních sedmi sešitů komiksu chystá BB/art). V kinech od 4. srpna.


Zveřejněn byl první trailer 4. řady oblíbeného seriálu Sherlock z dílny BBC. Vysílat se bude začátkem roku 2017.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Csfd.cz, Tor.com, Adweek.com, Hypable.com, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *