Letem knižním světem (29. týden 2016)

Až do 15. srpna u nás můžete ušetřit 20 % při nákupu nad 399 Kč díky O2 Extra výhodám.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • V říjnu vydá nakladatelství CooBoo volné pokračování románu Krycí jméno Verity s názvem Rose pod palbou. Elizabeth Weinová vypráví další příběh o přátelství, věrnosti a odvaze dívek za druhé světové války.
  • Na začátku srpna vydá BB/art komiks Sebevražedný oddíl, který se letos dočkal i filmové adaptace. Scenáristou tohoto souhrnného vydání prvních sedmi sešitů Sebevražedného oddílu je Adam Glass (TV seriál Lovci duchů), o výtvarnou stránku se postarali Federico Dallocchio (Starcraft), Clayton Henry (Adventure comics) a další.
  • V září se dočkáme další Kuchařky ze Svatojánu, tentokrát s podtitulem Zdraví z kuchyně. Říká se, že ne každou nemoc je možné vyléčit jídlem, ale žádná nemoc se beze změny stravy vyléčit nedá.
  • Komiksový seriál Tvrz vycházel v časopise ABC v letech 1980–1981 s kultovními ilustracemi Františka Kobíka. Název odkazuje k tvrzi v jihočeské Lásenici, dříve Hlásenici, která byla vypálena a srovnána se zemí bezprostředně před bitvou u Lipan. Nejednoznačná pověst o jejím zániku autora natolik zaujala, že hlavního hrdinu knihy, astronoma Martina Hrubého, nechal propadnout v čase právě do 15. století, do období husitských válek. Nyní vyjde komiks i knižně, a to začátkem září.
  • 26. září vyjde v nakladatelství Plus velká monografie z počátků tvorby mistra dobrodružné ilustrace Zdeňka Buriana. Knihu Dobrodružsný svět Zdeňka Buriana tvoří povětšinou kompletní soubory ilustrací ke knihám z nakladatelství J. R. Vilímek a několika dalších nakladatelů z let 1921–1947. Chybějící ilustrace jsou připojeny v dodatku, takže kniha poslouží rovněž jako vůbec první souborný katalog rané tvorby Zdeňka Buriana.
  • Mladá fronta chystá nové doplněné a rozšířené vydání vzpomínek Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci i v bývalé vlasti. Kniha Pět amerických prezidentů, česká babička a já vyjde koncem října.
  • 14. září vydá Domino knihu Nejlepší americké krimipovídky – dvacítku pečlivě vybraných povídek od dvaceti autorů, jejichž jmenný seznam je ekvivalentem výčtu toho nejlepšího, co současná americká tvorba v daném žánru nabízí.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Na obálce nového čísla Entertainment Weekly se objevili Idris Elba a Matthew McConaughey, kteří hrají v adaptaci Temné věže Stephena Kinga. Podívat se můžete i na další fotky – kromě Rolanda a Muže v černém je na nich i Jake, kterého hraje Tom Taylor. Premiéra je naplánovaná na 16. února 2017 a těšit se můžete i na další Kingovy adaptace – chystá se Pan Mercedes a To. Fotky ve větším rozlišení si prohlédněte v galerii pod článkem.

Temnou věží to ale v Entertainmentu nekončí – tady jsou dvě nové fotky ze seriálové adaptace Amerických bohů Neila Gaimana, na kterých vidíme Bruce Langleyho (bůh techniky), Rickyho Whittlea (Stín) a Emily Browning (Laura). Seriál by se měl vysílat během příštího roku.

A do třetice všeho dobrého nám Entertainment ukázal i další fotky z filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Nových videí bychom se pak měli dočkat příští týden během Comic-Conu. Režisér David Yates navíc prozradil, že má J. K. Rowlingová už napsaný i scénář druhého dílu (celkem budou díly tři). Premiéra u nás je naplánována na 17. listopadu. 

Podívejte se na první fotku ze 4. řady seriálu Sherlock, kterou právě natáčí stanice BBC. Hlavního záporáka si údajně zahraje Toby Jones, jméno postavy však nebylo zveřejněno. Prvního dílu se dočkáme začátkem roku 2017. Bohužel se také šíří zvěsti, že 4. řada bude poslední.

Zveřejněn byl další trailer filmové adaptace knihy Volání netvora od Patricka Nesse. V českých kinech má film premiéru 20. října.


V Edinburghu začalo natáčení druhého dílu klasiky z 90. let – Trainspottingu. Ten vznikl na motivy stejnojmenné knihy Irvina Welshe. Pokračování je volně inspirováno románem Porno, režie se opět ujal Danny Boyle a premiéry bychom se měli dočkat někdy příští rok.

V chystané filmové adaptaci (Ne)obyčejného kluka si kromě Julie Roberts a Jacoba Tremblaye zahrají i Noah Jupe a Owen Wilson. Jupe ztvární Auggieho nejlepšího kamaráda ve škole, Wilson hraje Auggieho otce. Film režíruje Stephen Chbosky. Premiéra je naplánována na duben 2017.

8. září má v českých kinech premiéru filmová adaptace románu Sully: Zázrak na řece Hudson. Hlavní roli ve filmu ztvárnil Tom Hanks. Knižní předloha vyjde v češtině začátkem září.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Ew.com, Telegraph.co.uk, Highsnobiety.com, Hollywoodreporter.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *