Letem knižním světem (26. týden 2016)

Začíná poslední týden slev. Zjistěte, kdy a kde ulovíte 20% slevu v rámci Happy Hours.

Tento týden můžete díky našemu kvízu zjistit, jaká knižní destinace by pro vás letos byla ideální místem pro dovolenou a vyhrát Travel mapu Holiday World.

Včera jsme oslavili 19. výročí vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Sepsali jsme pro vás 11 nových věcí, které jsme se dozvěděli o světě Harryho Pottera.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Domino vydalo nový ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • V srpnu vydá Knižní klub román Smrtící ukolébavka – drsnou mafiánskou detektivku plnou přestřelek, vražd, drog, prostituce, pomsty, intrik a korupce. A taky pokusů o jedno komplikované rodinné sblížení…
  • Vélin Al Sorna musí pomoci vrátit Říši Královně. Velkolepé zakončení debutové fantasy trilogie Stín krkavce od Anthonyho Ryana vyjde s podtitulem Královna ohně letos v říjnu v nakladatelství Host.
  • V říjnu vyjdou Vyšehradští jezdci – dramatický příběh z padesátých let ve zpracování mladého českého prozaika Stanislava Berana. Svorníkem románu je prostor Prahy. Její místa i postavy, o kterých se v žádném turistickém průvodci nedočteme. Přes temný příkrov společenské reality se Beranovi hrdinové pokoušejí nalézt alespoň trochu nestádní způsob života. Za pár doušků svobody však zaplatí krutou daň.
  • V září vydá nakladatelství Plus krimi Sova, která opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí.
  • V edici Světový bestseller, kterou připravuje Knižní klub, doporučujeme chystaný thriller Přítelkyně smrti a strhující román Eva předurčený k tomu, aby se stal jednou z nejdiskutovanějších knih desetiletí.
  • Autorka bestselleru Oběd v Paříži nás zve na další kulinářské a životní dobrodružství v knize Piknik v Provence. Elizabeth s manželem při romantickém výletu propadli kouzlu Provence, rozhodli se odstěhovat na venkov a otevřít si tam zmrzlinářství. Její druhá autobiografická knížka obsahuje lákavé recepty na jídla jako plněné cuketové květy, fíkový koláč či medovo-tymiánová zmrzlina, ale především vypráví o všem, co se může stát, když se dva lidé z města přestěhují na venkov, když manželé zakládají společný podnik, když se americké děvče učí francouzskému stylu rodičovství a když vášnivá kuchařka objevuje klasickou provensálskou kuchyni. Vyjde začátkem srpna.
  • Jeremy Clarkson, jedna z nejznámějších televizních osobností a bývalý moderátor motoristického pořadu Top Gear, jenž měl za jeho éry po světě stamiliony diváků, je velmi bystrý a taky vtipný novinář a publicista – a zajisté i ten nejvyšší a s nejvíce prořízlou pusou. Výbor z jeho článků Fakt chci tak moc? představuje českému čtenáři pomyslnou a velmi vysokou laťku psaní nejen o autech, ale i o jiných příjemných i otravných jevech našeho každodenního života. Vyjde v červenci v nakladatelství Argo.
  • M. D. Rettigová (1785-1845) se stala průkopnicí nově pojaté kuchařské literatury začátku 19. století. Přinesla do stravování řadu nových myšlenek a její Domácí kuchařka se doslova stala bestsellerem. Nové vydání s návodem k použití knihy, slovníčkem výrazů a převodní tabulkou měr a vah vyjde v nakladatelství Ikar v červenci.
  • Scholastic připravuje nové vydání učebnice Fantastická zvířata a kde je najít, které se na pultech knihkupectví objeví v průběhu příštího roku. Nakladatelství právě shání ilustrátora, který vytvoří novou obálku i obrázky dovnitř knihy.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl další plakát k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Podívat se můžete i na nové promo video, které nabízí jak komentář J. K. Rowlingové, tak i několik nových scén z filmu. V českých kinech má Mlokův příběh premiéru 17. listopadu, knižně k němu vyjde scénář. Originální vydání scénáře bude v prodeji také u nás, můžete si už nyní nastavit upozornění na naskladnění.


Podívejte se na nový trailer filmové adaptace Brownova Inferna, která má v českých kinech premiéru 13. října.


Nový trailer představili také tvůrci filmové adaptace knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, kterou režíruje Tim Burton. V kinech od 19. září.

Filmové adaptace se dočká i Americká idyla Philipa Rotha s Ewanem McGregorem v hlavní roli (film také režíroval). Světová premiéra je naplánována na říjen, uvedení v ČR zatím nebylo potvrzeno. Podívejte se na trailer.


Další adaptaci přináší kanadský režisér Roger Spottiswoode, který uvede do kin film podle knihy Kocour Bob. Premiéry u nás bychom se měli dočkat 23. února 2017. Zveřejněn byl první trailer.


V září má světovou premiéru filmová adaptace knihy Všemi dary obdarovaná, kterou v říjnu vydá nakladatelství Host. Ve filmu si zahrají Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine a další. Děj se točí kolem desetileté Melanie, která žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Základna je obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci — kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Uvedení v ČR zatím nebylo potvrzeno. 


Podívejte se na sérii klipů z chystané filmové adaptace dětské knížky Obr Dobr od Roalda Dahla. Film Stevena Spielberga má u nás premiéru 1. září.


Filmovou adaptaci Selekce od Kiery Cassové, kterou připravuje studio Warner Bros., bude režírovat Thea Sharrock (do kin jde nyní její adaptace knihy Než jsem tě poznala). Scénář napíše Katie Lovejoy.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Collider.com, Adweek.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *