Letem knižním světem (25. týden 2014)

Ve věku 86 let zemřel spisovatel Daniel Keyes, autor slavné knihy Růže pro Algernon, která byla také zfilmována a uvedena jako divadelní hra a muzikál.

Vloni vydal Stephen King knihu Joyland (v češtině Lunapark) a v tu chvíli se výrazně zvedly prodeje stejnojmenné e-knihy Emily Schultz (čtenáři si ji omylem kupovali v domnění, že se jedná o Kingovu knihu). Autorka si na základě toho založila blog s názvem Spending the Stephen King Money, kde zveřejňuje fotky toho, co si za vydělané peníze z prodeje e-knihy kupuje. Ke každé fotce do popisku přidává i poznámku o tom, zda by se to Stephenu Kingovi líbilo. Např.:

PURCHASE: The deductible on bumper repair.
COST: $200
NOTE: The cause of the damage is somewhat mysterious. We think it happened during garbage removal.
WOULD STEPHEN KING LIKE IT: Cars, mysterious garbagemen, feelings of vengeance—of course he would!

Americký soud potvrdil, že 46 příběhů a 4 romány o Sherlocku Holmesovi už nadále nepodléhají autorskému právu Arthura Conana Doylea a jsou k dispozici pod tzv. „public domain“. Toto rozhodnutí padlo na základě žaloby na Leslieho S. Klingera, autora knihy A Study in Sherlock: Stories Inspired by the Sherlock Holmes Canon

19. června oslavil narozeniny Garfield. Připomněli jsme si ho ve speciálním článku plném jeho legendárních hlášek.

Zveme vás na skvělé akce v Paláci knih Luxor: 24. června v 17:00 začíná autogramiáda britské spisovatelky Naomi Wood, 25. června se od 17:00 koná beseda s Petrem Ludwigem na téma, jak jeho bestseller Konec prokrastinace ovlivnil za rok 30 000 čtenářů a 26. června se těšte na křest knihy Slunečnice spisovatelky Kláry Mandausové.

Podívejte se na live infografiku Retail in Real-Time a zjistěte, jak si stojí prodej knih a e-knih v USA vůči burgerům, kávám, koblihám apod.

Zajímavosti ze světa Game of Thrones: ZOO ve Philadelphii pojmenovalo koťata po Khaleesiiných dracích (Drogon, Rhaegal, Viserion). Jeden z Bílých chodců navštívil hospodu Johna Snowa v Londýně (název tohoto restauračního zařízení ale sérií George R. R. Martina asi inspirovaný není, protože správě by to bylo Jon Snow, pravděpodobně se nám Bílý chodec trochu zatoulal). Na Twitteru se rozjela hashtagová akce #GoTChildrensBooks. Uživatelé během ní spojují slavné dětské knihy s prvky série Píseň ledu a ohně. Podle oficiálního twitter účtu britské monarchie navštíví královna Alžběta v rámci své tour po Severním Irsku i místo natáčení seriálu Game of Thrones

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • James S. A. Corey chystá novou sci-fi trilogii. V češtině od něj zatím vyšly knihy Kalibánova válka a Leviatan se probouzí.
  • Po knize Zlato u nás vychází další skvělý román Dana Rhodese s názvem Antropologie. Doporučujeme.
  • Marissa Meyerová uvedla, že její série Měsíční kroniky (zatím vyšla Cinder, Scarlet a Cress) bude mít nakonec 5 dílů. Po Winter tak bude následovat ještě kniha Fairest, která zmapuje dobu 20 let před událostmi v prvním díle a bude se soustředit na královnu Levanu. Zveřejněna byla i obálka a datum vydání – 27. ledna 2015.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Bylo oficiálně potvrzeno datum premiéry nového filmu Stevena Spielberga, který natáčí podle knihy Ronalda Dahla – Obr DobrThe BFG uvidíme v kinech od 1. července 2016.

Ewan McGregor si zahraje ve filmové adaptaci románu oceněného Pulitzerovou cenou – Americká idyla. Režie se ujme Phillip Noyce (pracuje i na filmu The Giver, který bude uveden letos na podzim), scénář píše John Romano. S produkcí se začne v roce 2015.

Chystá se nový dokument, který zmapuje reálnou famfrpálovou scénu. Mudbloods představí 5. ročník světového šampionátu ve famfrpálu, který se odehrává v New Yorku, a soustředit se bude zejména na tým UCLA. Film režíruje Farzad Sangari a uveden bude v říjnu. Zveřejněn byl i plakát. Navnaďte se knihou Famfrpál v průběhu věků.

Universal studio chystá novou adaptaci slavného příběhu o Draculovi. V hlavní roli se představí Luke Evans (známý např. z druhého filmového dílu Hobita), na režisérskou stoličku usedl Gary Shore. Premiéra filmu Dracula Untold je plánována na 17. října 2014.

Focus Features zveřejnilo první foto Christiana Greye z chystané adaptace knihy Fifty Shades of Grey, která bude mít premiéru 13. února 2015. 

Zveřejněn byl další plakát a grafika k filmu If I Stay (podle knihy Jestli zůstanu, nové vydání chystá nakladatelství YOLI). Česká premiéra je plánována na 21. srpna 2014.

K prvnímu filmovému dílu Mockingjay ze série Hunger Games (podle knihy Síla vzdoru) byly zveřejněny první grafiky z kolekce District Heroes. Více informací najdete Thecapitol.pn.

Zveřejněn byl nový trailer filmu Hector and the Search for Happiness (podle knihy Nová Hektorova cesta aneb Hledání štěstí). Světová premiéra je naplánována na 15. srpna.


Podívejte se na první oficiální plakáty k filmu Serena (natočeno podle stejnojmenného románu Rona Rashe). 

K dispozici je nové video k seriálu Outlander (podle knih Diany Gabaldon), který startuje 9. srpna na stanici STARZ.


Spisovatel John Green se měl původně objevit ve filmu Hvězdy nám nepřály (podle stejnojmenné knižní předlohy), ale jeho scéna byla nakonec vystřižena. V tomto videu se na ni můžete podívat. Upozorňujeme, že kvalita videa je bohužel poměrně nízká.


Zdroje: Ign.com, iDnes.cz, Shelf-life.ew.com, Mediabistro.com, Tor.com, Pagetopremiere.com, Hypable.com, Insidemovies.ew.com, Thecapitol.pn, Collider.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *