Letem knižním světem (23. týden 2016)

David Mitchell, autor Atlasu mraků, se zapojil do Future Library project – napsal román, který si čtenáři budou moci přečíst až v roce 2114. Mitchell je už druhým spisovatelem, který přispěl do projektu skotské umělkyně Katie Paterson. Před dvěma lety bylo vysazeno 100 stromů v jednom norském lese a každý rok během následujících 100 let bude poražen jeden strom a z něj vznikne papír na jednu knihu. Jako první se do projektu zapojila Margaret Atwoodová.

Začíná čtvrtý týden slev. Zjistěte, kdy a kde ulovíte 20% slevu v rámci Happy Hours.

Vyšlo červnové číslo magazínu Neoluxor živě! Vyzvedněte si časopis v jakémkoliv našem knihkupectví nebo čtěte online.

Zveme vás na tři akce v Paláci knih Luxor: dnes v 16:00 pokřtíme knihu Pavla Srničeka – Vlastními slovy, zítra v 17:00 představí svou knihu Sedmilhářky herečky Berenika Kohoutová a Marika Šoposká a 8. června v 17:00 křtíme knihu Enter, mami! od Martina Moravce.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • 31. července vyjde v angličtině scénář divadelní hry Harry Potter and the Cursed Child. Knihu objednáváme a budeme mít v den vydání v dostatečném množství skladem. Nastavte si upozornění na naskladnění, ať to nezmeškáte a pořídíte si svůj výtisk co nejdřív. Česky vydá knihu nakladatelství Albatros letos na podzim (také na český překlad si můžete nastavit upozornění na vydání, které přesně není známo, datum u připravované knihy je pouze orientační a bude se měnit). Přečtěte si oficiální anotaci v češtině: Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.
  • Totální rauš je strhující jako thriller — první komplexní studie drogové problematiky ve třetí říši. Autor prošel všechny materiály k tématu, hovořil s pamětníky, vojenskými historiky i lékaři. Na knize se podílel přední historik Hans Mommsen, který také napsal doslov. Vyjde v listopadu.
  • Pokud jste si oblíbili fantastiku, která není pouze černobílá, pak vás antologie Darebáci veleúspěšného spisovatele George R. R. Martina a uznávaného editora Gardnera Dozoise odmění množstvím jemných odstínů šedi. Jedenadvacet zcela nových povídek od autorských hvězd vás potěší i ohromí záludnými zvraty, dobrodružstvím i napětím. Sám George R. R. Martin nabídne zbrusu nový příběh, mapující osudy jednoho z největších ničemů z historie jeho Písně ledu a ohně a Patrick Rothfuss nám odkryje tajemství jedné z oblíbených postav své Kroniky královraha. Ovšem dočkáme se i u nás dosud nevydaných příběhů z pera mnoha dalších mistrů fantastického žánru, mezi něž bezesporu patří kupříkladu Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Scott Lynch, Cherie Priestová, Garth Nix, Daniel Abraham, Michael Swanwick a Connie Willisová. Na září chystá nakladatelství Argo.
  • V září vyjdou Nebeská tělesa, román, za který Eleanor Cattonová získala v roce 2013 Man Booker Prize. Autorka v něm novátorsky využívá zvěrokruhu a jeho jednotlivých znamení: každá postava odpovídá jednomu znamení, odrážejí se v ní vlastnosti danému znamení přisuzované a symbolika nebeských těles tvoří kostru vyprávění v každé kapitole věnované jednotlivým protagonistům.
  • Další kniha Orhana Pamuka se bude jmenovat Jiné barvy a jde o výběr z esejí, které Pamuk napsal v průběhu necelých třiceti let. Jako ústřední témata má dvě své největší vášně: knihy a Istanbul. Sbírka je koláží jazykově i stylově vybroušených textů, které sahají od autorových vzpomínek na dětství přes pronikavé vhledy do těch nejbizarnějších koutů města na Bosporu až po kritické úvahy o světových literátech i vlastním psaní a zahrnuje i delší povídku.
  • Donna Tarttová ve svém druhém románu Malý kamarád (po němž následoval světoznámý román Stehlík, za který v roce 2014 získala Pulitzerovu cenu) brilantně zachycuje dusivou atmosféru upadajícího jižanského městečka, kde stále doutnají rasové a společenské konflikty, ze slávy bývalé honorace zbyly už jen trosky a pod zdánlivě ospalým povrchem číhají skryté hrozby. Vyjde v létě.
  • Další kniha oblíbeného autora pro děti – Davida Walliamse – se bude jmenovat Dědečkův velký útěk. Příběh vypráví o Jackovi a jeho dědovi, který je už starý a zmatený a stále věří, že létá jako stíhač Královského letectva a bojuje proti Němcům v slavné bitvě o Anglii.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněny byly první fotografie z chystané divadelní hry Harry Potter and the Cursed Child, která má v létě premiéru v Londýně. Hned po ní vyjde knižně scénář hry (viz výše). Na první fotografii je Jamie Parker jako Harry Potter, Sam Clemmett jako Albus Severus Potter a Poppy Miller jako Ginny Potterová, na druhé je Paul Thornley jako Ron Weasley, Noma Dumezweni jako Hermiona a Cherrelle Skeete v roli jejich dcery Rose, na třetí pak Alex Price jako Draco a Anthony Boyle jako Scorpius Malfoy. Podívat se můžete také na video z focení.


Gillian Anderson se objeví v seriálové adaptaci Amerických bohů od Neila Gaimana. Adaptaci uveden stanice Starz.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: BBC.com, Pottermore.com, Albatros.cz, Theguardian.com, Tor.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *