Letem knižním světem (23. týden 2014)

Tento rok to je 100 let od prvního vydání románu Dubliňané Jamese Joyce. Kniha byla poprvé publikována v roce 1914 v nakladatelství Grant Richards. Do češtiny byla kniha přeložena poprvé v roce 1933 Josefem Hrůšou.

George R. R. Martin připravil benefiční akci pro Wild Spirit Wolf Sanctuary a The Food Depot of Santa Fe. Dva dárci, kteří věnují více než 20 000 dolarů, se objeví v další Martinově knize. Doslova se uvádí: „You can choose your character’s station in the world (lordling, knight, peasant, whore, lady, maester, septon, anything) and you will certainly meet a grisly death.” Ostatní dárci mají možnost vyhrát let helikoptérou s autorem.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Anne Groell, editorka série Píseň ledu a ohně, uvedla, že se z původních sedmi knih pro sedm království možná stane osm knih pro sedm království. Smlouva je však zatím stále podepsána pouze na sedm dílů.
  • Tympánum oznámilo termíny dalších dílů audioknih ze série Píseň ledu a ohně. Po Hře o trůny bude následovat Střet králů v říjnu 2014, Bouře mečů v březnu 2015, Hostina pro vrány v červnu 2015 a Tanec s draky v říjnu 2015.
  • Cassandra Clareová oznámila, že se chystá vydat sérii krátkých příběhů o Simonovi, jedné z vedlejších postav série Nástroje smrti.
  • Přečtěte si první dvě kapitoly z druhého dílu série s detektivem Cormoranem Strikem od J. K. Rowlingové. The Silkworm vyjde v originále 19. června. Do češtiny přeloženou ukázku najdete na iDnes.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Chystaná třídílná seriálová adaptace knihy Prázdné místo už má představitele hlavních rolí. Howarda Mollisona si zahraje Michael Gambon (hrál Brumbála ve filmech o Harrym Potterovi). Keeley Hawes se představí jako Samantha Mollison, Julia McKenzie jako Shirley Mollison, Rory Kinnear jako Barry Fairbrother, Simon McBurney jako Colin “Chubby” Wall, Richard Glover jako Simon Price, Marie Chritchley jako Ruth Price. 

Naomi Watts byla obsazena do role Čtyřkovy matky Evelyn ve filmu Insurgent (podle knihy Rezistence). Daniel Dae Kim si zahraje Jacka Kanga.

Darren Aronofsky, režisér filmů Requiem za sen nebo Noah, se chystá do televize. Pro HBO bude produkovat a možná i režírovat seriál na motivy trilogie Margaret Atwoodové (u nás vydává Argo, např. kniha Penelopiáda).

Podívejte se na nové video z filmu If I Stay (podle knihy Jestli zůstanu) – prolog hlavní hrdinky.

Zveřejněn byl další trailer filmu Saphirblau (podle knihy Modrá jako safír). Premiéra je plánována na 14. srpna. Pozor, je v němčině!

Podívejte se na trailer filmu This Is Where I Leave You natočeného podle knihy Co by kdyby Jonathana Troppera. Do českých kin by film měl zamířit 20. listopadu 2014.


K filmu podle knihy Nicholase Sparkse – To nejlepší z nás – byl zveřejněn první trailer. V hlavních rolích se představují Michelle Monaghan, James Marsden, Liana Liberato a Luke Bracey. Premiéra je plánována na 17. října.


Zveřejněn byl nový trailer filmu Giver (podle knihy Dárce). Tvůrci nám konečně ukázali černobílou část filmu (lidé v příběhu nemají dovoleno cítit emoce a nevidí barvy). Premiéra u nás je plánována na 11. září.


Zdroje: Tor.com, De.kino.yahoo.com, Mediabistro.com, Collider.com, Pagetopremiere.com, Hypable.com, Publishersweekly.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *