bb39d098

Letem knižním světem (20. týden 2018)

Křty a autogramiády v Luxoru

Luxor tipy

Zdá se, že ve Skandinávii mají speciální názvy pro všechno. Po hygge a lagom teď dobude svět döstädning. Ve švédštině to znamená „zbavovat se nepotřebných věcí a zkrášlovat a uklízet domov, když se začnete domnívat, že se přiblížil čas vašeho odchodu z tohoto světa“. Lakonicky – uklízení před smrtí… ČÍST DÁL

Lidé jsou vlky odjakživa fascinováni. Vlci vystupují v mnoha mýtech a legendách po celém světě. Severoameričtí indiáni je uctívali, vlk pro ně byl jedním z totemových zvířat. Bývají jim přisuzovány různé vlastnosti, ovšem ne vždy pozitivní. Vnímání vlka jako nepřítele a ztělesnění zla však do jisté míry pramení ze strachu a strach má kořeny v neznalosti… ČÍST DÁL

Akce v Luxoru

Připravované tituly

  • Řecký historik Thúkýdidés popsal dynamiku, která v 5. století př. n. l. vedla k velké antické válce mezi Athénami a dominující Spartou. Graham Allison, profesor politických věd z Harvardu, má za to, že podobná dynamika se v posledních pěti staletích šestnáckrát opakovala. Začtěte se již brzy do knihy Osudová past
  • CooBoo již za pár dní vydává knihu Věž úsvitu. Chaol byl vždy věrný svému vládci. To se ale změnilo, když byl skleněný zámek zničen a král Adarlanu se ho pokusil zabít. Chaol sice přežil, ale utrpěl těžká zranění. Jeho jedinou nadějí jsou léčitelé v Atice, pevnosti na Jižním kontinentu. 
  • Od případu Hadrového panáka uplynulo osmnáct měsíců. Hrůza z něj se stále vznáší nad Londýnem, detektiv Wolf zmizel. A jeho kolegyně seržantka Emily Baxterová čelí další sérii nezvyklých vražd. Již 1. června se můžete těšit na Loutkáře.
  • Jmenuje se doktorka Harleen Quinzelová, ale přátelé i nepřátelé jí říkají prostě Harley Quinn. Její naprosto a definitivně bývalý přítel Joker je sice nesporný korunní kašpar zločinu, ale Harley je zase královna Coney Islandu! A když existenci jejího malého kousku přímořského ráje ohrozí zombie apokalypsa, koho jiného zavoláte, aby nemrtvým ustřelil palici? 
  • 16. května vychází kniha Život zn.: Hygge. Venkovské městečko Yulethorpe zažívá pošmourný, nevlídný podzim, a stejně tak zasmušilí jsou i jeho obyvatelé. Vypadá to také, že i poslední otevřený obchod, hračkářství, brzy skončí také, protože jeho majitelka už nemá energii bojovat s nezájmem zákazníků a pesimismem sousedů. Jenomže pak se v městečku jednoho dne objeví mladá Dánka jménem Klára Kristensenová. 

Knižní novinky týdne

  • V odlehlém koutě Skotské vysočiny shořelo tělo Elaine Buxtonové. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. Inspektor Luc Callanach opustil slibnou kariéru u Interpolu a začíná od nuly. Obstojí před novými kolegy i ve střetu s vrahem, který za sebou pečlivě zahlazuje všechny Dokonalé stopy?
  • Právě vyšla kniha Něco jako láska. Sadie Turnerová si naplánuje dovolenou u příbuzných v domě u jezera, aby se zotavila z rozvodu. V sousedství se objeví sympatický mladík a teta si vezme do hlavy, že by se neteř mohla trochu pobavit. 
  • Chris Colfer je zpět s dalším dílem Země příběhů. Maskovaný muž uniká Zemí příběhů a jen Alex a Conner ho můžou zastavit. Pouze s pomocí těch nejvěrnějších přátel odhalí sourozenci Baileyovi tajemství Maskovaného muže: má obrovskou moc vytvořit z každé knihy, které se dotkne, portál do jejího světa. Vydejte se Za hranice království
  • David se nikdy necítil dostatečně oceněný. Na střední dost trpěl, takže když se jako jediný z ročníku dostane na Harvard, doufá, že tam bude mezi svými – jenže je to ještě horší, všichni mu dávají najevo jeho sociální původ, neberou ho jako sobě rovného. Stává se z něj Samotář.

  • Vítejte v Zahraně nových začátků. Lilian přišla o manžela a zůstala sama se dvěma malými dcerami. Už tři roky se s tím snaží smířit a útěchu nachází mimo jiné ve své práci ilustrátorky, kvůli které navštěvuje zahradnický kurz. Tam se nejen učí pěstovat zeleninu, ale také poznává svéráznou skupinku studentů a sympatického instruktora Edwarda, který v ní probudí touhu po blízkosti, ale i pocity viny. 

Filmové a televizní novinky

Příznivci Johna Greena a jeho knih mohou opět jásat. Hledání Aljašky se ve spolupráci s televizní stanicí Hulu promění v osmidílní seriál. V současné době je zatím známo pouze jméno výkonného režišéra, kterým je Josh Schwartz, jenž se v minulosti podílel na seriálu O.C a Superdrbna. 

Ještě nedávno se prohlašovalo, že seriál Noční recepční, s Tomem Hiddlestonem a Hughem Laurie v hlavních rolích, opravdu skončí po své první a jediné sérii. Nyní je vše ale jinak a vskutku se o pokračování silně spekuluje. Již v loňském roce režisérka Susanne Bier naznačila, že pracuje na možném scénáři. Pevně věříme, že se brzy dozvíme více.

Young adult série After dostala zelenou a zamíří tak na filmová plátna. Hlavní role získali herci Julia Goldani Telles a Hero Fiennes Tiffin. 

Po malé ukázce druhé série seriálu 13 reasons why z minulého týdne tu dnes máme plnohodnotný trailer. Budete novou sérii sledovat?

Populární seriál Prvních sto sice teprve nedávno započal svou pátou sérii, ale již nyní víme, že se můžeme těšit i na sérii šestou. Kam tato série hlavní hrdiny zavede je zatím ve hvězdách.

Pamatujete si ještě na Sherlocka Holmeseosudo? Toho, kterého si před sedmi lety zahrál Robert Downey Jr.? Pokud patříte mezi fanoušky těchto dvou filmů, tak zpozorněte. Bylo totiž potvrzeno, že se se Sherlockem opět setkáme 25. prosince 2020. Chybět nebude ani Jude Law jako John Watson. 

Autorka: Lucie Želenská

Zdroj: www.variety.com, www.vulture.com, www.ew.com, www.digitalspy.com, www.bustle.com, www.youtube.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *