Letem knižním světem (20. týden 2016)

Tento týden si na našem blogu můžete zasoutěžit o knihu Postav hlídku od Harper Lee.

Dnes zahajujeme akci Happy Hours, která potrvá až do 30. června. Ulovte si 20% slevu na celý nákup v některém z našich knihkupectví. Každou neděli představíme harmonogram slev na následující týden.

Tento týden vás zveme na 3 akce do Paláce knih Luxor: 17. května v 17:00 pokřtíme novou knihu Kristiny Hlaváčkové, 18. května bude od 17:00 naším hostem Zdenka Procházková, která představí knihu Na jevišti mezi Prahou a Vídní a 19. května v 15:00 přijde Mirek Topolánek.

Cenu Jiřího Ortena za rok 2016 dnes získala Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu s názvem Spoušť. Výsledky soutěže oznámili pořadatelé na knižním veletrhu Svět knihy Praha. 

Na veletrhu byla vyhlášena i řada dalších cen, např. Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stal Mlýn na mumie (Tympanum), cenu posluchačů získala Sára – Kniha první (Synergie). Kompletní přehled výsledků najdete na webu Audiokniharoku.cz.

George R. R. Martin zveřejnil na svém webu kapitolu z chystaného pokračování Písně ledu a ohněVichrů zimy. Text se soustředí na Ariannu Martell. Bohužel to však neznamená, že by se autor blížil k dopsání knihy.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • 23. května vyjde v nakladatelství Slovart kniha Andělé nad Teheránem, která se opírá o důkladnou znalost íránské židovské historie, oživuje rodový řetězec žen, které jsou sice pevně zakořeněny ve své zemi, avšak pokoušejí se zbavit vlády osudu a dát svému životu nový směr v zemi nových možností – v Americe.
  • Cammie Morganová není obyčejná patnáctiletá holka. Umí čtrnáct jazyků, nepřítele dokáže sprovodit ze světa pěti různými způsoby (třeba jen kusem syrové špagety), a škola, do které chodí, je stejně pozoruhodná jako ona. Nenechte si ujít knihu V tajných službách: Protřepat, nelíbat, kterou v červnu vydá Fragment.
  • V červnu vyjde dobrodružný thriller Honba za pirátem vyprávějící skutečný příběh dvou lovců pokladů, Johna Chattertona a Johna Mattery, kteří jsou ochotni riskovat vše pro to, aby našli potopenou pirátskou loď jménem Zlaté rouno – loď, které velel jeden z nejslavnějších pirátů všech dob, Joseph Bannister.
  • „Jeden z nejlepších thrillerů roku!“ říká o románu Rukojmí Library Journal. Jestli je to pravda, zjistíte už letos v červenci.
  • V červenci vyjde v Ikaru román Nechápej mě špatně, ideální moderní romance pro fanoušky Jojo Moyesové.
  • Na říjen chystá Host krimi Tiché dívky, provokativní, ambiciózní a nezapomenutelný příběh, který si zamilují čtenáři Iana Rankina, Joa Nesbøho a Grega Ilese.
  • V říjnu vyjde Ruka, novela o komisaři Wallanderovi. Tuto půvabnou detektivní novelu napsal Henning Mankell jako bonus pro vášnivé čtenáře detektivek.
  • Na červen chystá Ikar knihu Dívka, která zvítězila nad IS, jedinečný dobový dokument o hrůzách páchaných teroristy „Islámského státu“. Dojemný příběh o tom, že přátelství, láska a vůle přežít jsou silnější než jakékoli barbarství.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl první teaser trailer filmové adaptace Brownova Inferna. Po boku Toma Hankse se tentokrát představí Felicity Jones. Premiéra u nás je naplánována na 13. října.

Podívejte se na nový trailer filmové adaptace románu Světlo mezi oceány s Michaelem Fassbenderem a Alicií Vikander v hlavních rolích. Premiéra u nás bohužel zatím nebyla potvrzena.


Filmové adaptace se dočká i kniha Philipa Rotha Rozhořčení. Hlavní roli v ní ztvárnil Logan Lerman, premiéra v ČR zatím nebyla potvrzena. Podívejte se na trailer.


Tim Burton představuje rozšířenou ukázku z filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem, který má u nás premiéru 26. května.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Denik.cz, Audiokniharoku.cz, Polygon.com, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *