Letem knižním světem (20. týden 2014)

Na veletrhu Svět knihy byly předány ceny Audiokniha roku. Cenu posluchačů získal Forrest Gump. Nejlepší vícehlasou audioknihou je Nemesis. Nejlepším interpretem se stal Hynek Čermák za svůj výkon v audioknize Národní třída. Kompletní výsledky najdete na webu Audiokniharoku.cz. Na veletrhu byla vyhlášena i anticena Skřipec. Kdo „vyhrál“? Více se dozvíte v tomto článku.

John Tiffany se uchází o režii divadelní hry o životě rodičů Harryho Pottera a jeho osudů před příchodem do Bradavic. J. K. Rowlingová bude hru koprodukovat společně se Soniou Friedman a Colinem Callenderem.

Humanitární organizace Water is Life představuje „pitnou knihu“ (drinkable book). Její stránky fungují jako filtry na vodu, které jsou schopny ze znečištěné vody odstranit přes 90 % škodlivých látek. Kniha obsahuje rady na získávání pitné vody a dodržování základní hygieny.

Ve čtvrtek 22. května od 17:00 proběhne v Paláci knih Luxor prezentace druhého dílu oblíbeného komiksu Opráski sčeskí historje spojená s autogramiádou autora. Víte, jak akademik Wichtrle vybádal kontaktní čočky? A proč Marie Terezie zavedla školní docházku? Pokud si myslíte, že ano, Opráski vám dokáží, že ne.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Podívejte se na zahraniční trailer knihy Město nebeského ohně. Šestý díl série Nástroje smrti vyjde v originále 27. května, české vydání je plánováno na listopad.
  • Byly zveřejněny první ukázky z připravované knihy George R. R. Martina The World of Ice and Fire. Podívat se na ně můžete v galerii pod tímto článkem.
  • Byla zveřejněna obálka další knihy série Bohové Olympu s názvem The Blood of Olympus. Kniha vyjde v originále 7. října. U nás naposledy vyšel 4. díl s názvem Hádův chrám.
  • Právě se natáčí audiokniha Doktor proktor a prdicí prášek. Namlouvá ji David Novotný a vyjde za měsíc ve OneHotBook.
  • Novou sérii Christiny Laurenové (Božský bastard) s názvem Wild Seasons u nás vydá JOTA příští rok. První díl – Sweet Filthy Boy – vyšel v originále před několika dny. JOTA chystá také knižní podobu nejdéle vysílaného sci-fi seriálu Doktor Who. Kniha vyjde letos v září.
  • Nakladatelství Host rozšiřuje svoji nově vzniklou Young Adult edici. Po Kostičase vyjde Esej o tragédii (letos v létě) a Kukuřičný město (letos na podzim). Z Hostu se můžete těšit také na krimantologii Temnější odstíny Švédska. Do této antologie přispěli nejvýznamnější a nejoblíbenější švédští autoři krimi, např. Larsson, Mankell, Larssonová, Gabrielssonová. Vychází letos v listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Premiéra prvního dílu filmové trilogie na motivy knihy Fantastická zvířata a kde je najít je naplánována na 18. listopadu 2016. Scénář píše J. K. Rowlingová, režisér zatím nebyl vybrán. Příběh se bude odehrávat v New Yorku 70 let před Harryho nástupem do Bradavic a hlavní postavou je magizoolog Newt Scamander.

Oscarová herečka Octavia Spencer bude hrát Johannu, mluvčí Mírumilovných v pokračování dystopické série Divergence. Natáčení začíná tento týden v Atlantě. Film Rezistence podle stejnojmenné knižní předlohy má plánovanou premiéru 20. března 2015.

Stanice FOX uvede v roce 2015 nový seriál Backstrom na motivy knih Leifa GW Perssona (především krimi Linda). Zveřejněn byl první trailer.

Podívejte se na 4 nové klipy z filmu The Fault in Our Stars podle knihy Hvězdy nám nepřály Johna Greena. Kniha s filmovou obálkou vychází 23. května. Na naší facebookové stránce právě teď soutěžíme o vstupy na předpremiéru filmu v Praze, Olomouci a ve Zlíně.

  • Amsterdam Love
  • Tasting the Stars
  • Gernade
  • Egging
  • Ve filmovém zpracování románu Hologram pro krále si hlavní roli zahraje Tom Hanks. Zveřejněna byla první fotografie z filmu. Jeden z nejvlivnějších amerických autorů současnosti přináší ve své nové knize vtipný a zároveň napínavý příběh rozvedeného padesátníka, jehož podnik zkrachoval v důsledku americké ekonomické krize. Z dluhů se hodlá vyhrabat díky lukrativní zakázce v prosperující a penězi pohádkově oplývající Saudské Arábii. Co všechno se může stát během nekonečného čekání na arabského krále?

    Další fotky z natáčení Mockingjay: Part 2 a oficiální obrázky z prvního dílu.

    Filmová adaptace knihy Divočina s Reese Witherspoon v hlavní roli má oficiálně potvrzené datum premiéry. Do kin bude film uveden 5. prosince.

    Podívejte se na pár skvělých grafik z filmu Maze Runner natočeného podle knihy Labyrint: Útěk, která v češtině vyjde v srpnu. Film má premiéru v září.

    Režisér Zack Snyder zveřejnil první fotografii z filmu Superman vs. Batman, na které vidíme Bena Afflecka v netopýřím kostýmu a nový Batmobil.

    Podívejte se na nový pětiminutový trailer seriálu Flash, který navazuje na seriál Arrow. Oba čerpají ze známých komiksových předloh. Přečtěte si třeba nedávno vyšlý Green Arrow a Flash: Znovuzrození.

    Filmového zpracování se dočkal i román Philipa K. Dicka Rádio Svobodný Albemut. Kniha byla napsána v roce 1976, ale vyšla až po autorově smrti. Dick se v knize vrací k tématu svých vrcholných děl Valis a Temný obraz. Vystupuje tu hrdina s autorovým jménem, který se chce vyhnout světové válce, rozpoutané vyšinutým prezidentem Spojených států amerických. Podívejte se na trailer.

    Zdroje: Tor.com, Shelftoscreen.com, Pagetopremiere.com, Insidemovies.ew.com, Independent.co.uk, Hypable.com, Edna.cz, Collider.com, Shelf-life.ew.com

    Autorka: Olga Biernátová

    Sdílet

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *