Letem knižním světem (2. týden 2016)

Petr Šabach letos získal Cenu Karla Čapka, kterou uděluje PEN klub. Porota, ve které zasedli např. Vladimír Karfík a Jiří Dědeček, ocenila Šabachovu schopnost oslovit mladou generaci. Cena se uděluje jednou za dva roky autorovi, který „výrazně a srozumitelně přispěl k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny.“

Britskou literární cenu Costa za nejlepší román roku získala už podruhé spisovatelka Kate Atkinsonová, tentokrát za román A God in Ruins (česky vyjde kniha pod názvem Bůh v troskách v březnu v nakladatelství Argo). Stejnou cenu získala i v roce 2014 za knihu Život za životem.

Periodická tabulka se rozšíří o nové prvky. Jedním z nich je i prvek s atomovým číslem 117. Vznikla petice, kterou za dva dny podepsalo na 12 000 lidí, aby se nový prvek jmenoval Oktarín na počest Terryho Pratchetta a jeho magického světa Zeměplochy.

Na našem blogu najdete přehled filmových adaptací, které mají premiéru v prvním pololetí roku 2016. Přečtěte si knižní předlohu dřív, než bude v kině.

Tento týden si můžete zasoutěžit o knihu Jak stvořit dívku.

Ve čtvrtek 14. ledna křtíme v Paláci knih Luxor knihu Mistr E – Pohádková Etiketa, začínáme ve 14:00.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Odeon vydalo ediční plán na první pololetí roku 2016.
  • Pokračování úspěšného románu Jojo Moyesové Než jsem tě poznala chystá Ikar na letošní podzim.
  • Nakladatelství YOLI vydá český překlad knihy The Kill Order od Jamese Dashnera, jejíž děj předchází událostem série Labyrint. Naplánována je na letošní léto.
  • Nový román Johna Irvinga vyjde v červnu v Odeonu. Ulice Záhadných tajemství je složitý, mnohovrstevnatý román, který pokrývá široký intelektuální, morální a emocionální prostor: výsledkem je však ten nejprostší, nejsmutnější a nejpodivuhodnější příběh člověka, příběh o tom, čeho se nejvíc bojíme: nacházíme lidi, které milujeme, a pak je ztrácíme.
  • Po kontroverzním románu Podvolení se v březnu dočkáme další knihy Michela Houellebecqa. V Možnosti ostrova se autor vypořádá s celým lidským pokolením – dílo se odehrává ve stadiu vrcholného úpadku světa, těsně před zánikem západní civilizace na Zemi a po něm.
  • V únoru vyjde kniha, která odhaluje techniky nejlepších TED speakerů z celého světa. Mluv jako TED poslouží každému, kdo chce udělat skvělou moderní prezentaci na jakékoliv téma, šířit zajímavé nápady, svým projevem „ chytit posluchače za srdce“, mluvit s větší sebejistotou a beze strachu, dodat své prezentaci přirozený spád.
  • Pokud jste si oblíbili knížky Cecelie Ahernové, např. S láskou, Rosie, můžete se začít těšit na její nový román. Jak najít lásku vyjde koncem února.
  • V únoru vyjde Žena v barvě vlčího máku – citlivý milostný příběh, který byl velmi úspěšně zdramatizován. V Českém rozhlase se hlavní role Marthy ujala Blanka Bohdanová, na jevišti pražského Studia Saint Germain klubu Rock Café byla role Marthy hereckým koncertem Hany Maciuchové.
  • „Nevstupuj nikdy do temného lesa, číhají tam mnohá nebezpečí, která si budou chtít podmanit tvou duši.“ V březnu vyjde v nakladatelství CooBoo úspěšná young adult fantasy Serafina a černý plášť.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na první fotografii z filmové adaptace románu Světlo mezi oceány, ve které hlavní role hrají Michael Fassbender a Alicia Vikander. Premiéru bude mít film koncem tohoto roku.

Podívejte se na nový trailer seriálu 11.22.63 (adaptace knihy Dallas 63 od Stephena Kinga), který bude Hulu vysílat od 15. února.


Premiéra 6. řady seriálu Hra o trůny je naplánována na 24. dubna. HBO také vyjednává o dalších sériích, kterých by nakonec mělo být 8. Seriál podle očekávání předběhne knihu a prozradí její děj, George R. R. Martin totiž potvrdil, že Vichry zimy nedokončil v plánovaném termínu.

Nově zveřejněný záznam z natáčení posledního filmu s Harrym Potterem naznačuje alternativní situaci ze závěru filmu. Draco Malfoy se ve vystřihnuté scéně vrhá na pomoc Harrymu proti Voldemortovi.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Ceskatelevize.cz, Tyden.cz, Ew.com, Theguardian.com, Collider.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *