Letem knižním světem (19. týden 2014)

Akce

  • Po Silent Reading Parties (lidi se sejdou v baru a potichu si spolu čtou) se v New Yorku objevil nový trend – Topless Reading Parties (vysvlečení lidé čtou knihy na veřejných místech). 
  • Ve středu 14. května proběhne v Paláci knih Luxor křest nové knihy Zdeňka Pohlreicha s názvem Rozpal to, šéfe!. Knihu pokřtí Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová a Česká Miss 2014 Gabriela Franková.
  • 14. května bude od 16:00 v našem knihkupectví ve Zlatém Jablku ve Zlíně křtít svou novou knihu Klára Janečková. Role kmotra se zhostí pan Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje, a jako host se představí člen hokejového týmu PSG Zlín, Libor Kašík.
  • 16. května vás od 16:00 zveme do Paláce knih Luxor na autogramiádu Stefana Spjuta, hvězdy švédského thrilleru. U nás mu v nakladatelství Host vyšel román Stallo.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Veronica Roth, autorka úspěšně dystopické trilogie Divergence, zveřejnila další detaily k chystané kolekci krátkých novel, které se soustředí na hlavního hrdinu – Čtyřku. Kolekce by měla obsahovat také tři nezveřejněné scény z novely The Traitor, ve kterých Čtyřka potkává Tris. Kolekce vyjde v originále 8. července.
  • George R. R. Martin zveřejnil obálku své nové knihy The World of Ice and Fire. Autor uvedl, že kniha měla původně mít asi 50 000 slov, ale prý se nechal unést. Fiktivní historická kniha o Západozemí má v originále vyjít letos na podzim.
  • Sophie Hannah (se souhlasem dědiců práv Agathy Christie) napsala další příběh s Herculem Poirotem. Kniha se jmenuje The Monogram Murders a vyjde v originále 9. září.
  • David Levithan, autor knihy Den co den, a Andrea Cremerová, autorka série Smečka, kteří společně napsali young adult román Invisibility, prodali filmová práva na tuto knihu Warner Bros. Zatím není známo, zda kniha vyjde také u nás.
  • 1. června vydá nakladatelství Ikar další knihu Nicholase Sparkse s názvem Nejdelší jízda. Podle knihy se připravuje i film, ve kterém si zahraje např. Oona Chaplin, Scott Eastwood nebo Britt Robertson. Režie se ujme George Tillman.
  • Další knihu Johna Greena vydá nakladatelství YOLI. Papírová města vyjdou letos v říjnu. Originální vydání je k dispozici v našem e-shopu.
  • Nakladatelství Argo zveřejnilo svůj ediční plán na jaro/léto 2014

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Stephen King vydal krátkou novelu Bad Little Kid. Vyšla zatím pouze v Německu a ve Francii. Už nyní se mluví o případném filmovém zpracování, kterého by se měl ujmout Laurent Bouzerau. Kniha vypráví příběh muže, jehož život se navždy změní ve chvíli, kdy si uvědomí, že záhadný chlapec je příčinou smrti jeho blízkých.

K filmu podle knihy Hvězdy nám nepřály byly zveřejněny nové TV spoty (podívat se můžete ZDE a ZDE) a dva hudební klipy. Grouplove ke své písni Let Me In natočili klip plný dosud nezveřejněných ukázek z filmu. Podívat se na něj můžete na YouTube. Novější je klip Eda Sheerana k písni All Of The Stars. Oficiální trailer filmu se navíc stal nejoblíbenějším trailerem v historii YouTube, na druhou příčku odsunul One Direction: This Is Us. V sobotu 10. 5. měly Hvězdy celkem 275 684 lajků. Kniha s filmovou obálkou vyjde v nakladatelství YOLI 23. května. Nastavte si u nás upozornění na naskladnění.

Seriál Outlander podle knih Diany Gabaldonové bude mít premiéru 9. srpna na stanici STARZ. Připraveno k odvysílání je celkem 16 epizod. Knižní série Diany Gabaldonové má dosud celkem 7 dílů, kterých se celosvětově prodalo přes 25 milionu kusů. Zveřejněn byl také oficiální plakát.

FOX chystá seriál Gotham, který je založen na čtyřdílné komiksové minisérii (v ČR nevyšla) v hlavní roli s komisařem Jamesem Gordonem. Mapuje dobu před příchodem Batmana a vysvětluje, proč se Gotham stal městem, které nakonec netopýřího muže tolik potřebuje. Komisaře Gordona hraje Ben McKenzie a tento týden byl zveřejněn první trailer. 

NBC chystá seriál na motivy komiksu Hellblazer. Hlavní roli v seriálu Constantine si zahraje Matt Ryan, dále se představí Lucy Griffiths (True Blood), Harold Perrineau (Lost) a Charles Halford (Agents of S.H.I.E.L.D.) Filmového zpracování se komiks dočkal už v roce 2005, hlavní roli hrál Keanu Reeves. Zveřejněn byl první trailer.

Druhá část třetího dílu filmové trilogie Hunger Games (podle knihy Síla vzdoru) se právě natáčí v Paříži. Zveřejněny byly první zákulisní fotky.

Nové fotografie byly zveřejněny také z filmu Giver podle knihy Dárce od Lois Lowryové.

Zdroje: Pagetopremiere.com, Hypable.com, Collider.com, Shelftoscreen.com, Shelf-life.ew.com, Redcarpetendings.com, Mediabistro.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *