Letem knižním světem (18. týden 2016)

Oslavili jste včera 1. máj? Bookoholička Anna na blogu představila 10 svých oblíbených knižních vyznání lásky.

29. dubna byly rozdány ceny Zlatá stuha, které se udělují knihám pro děti a mládež. Cenu za celoživotní dílo si letos odnesli spisovatel Ivan Binar a malíř a grafik Květoslav Hísek. Odborné poroty literární, výtvarné, překladové a komiksové části posuzovaly tento rok více než sto padesát titulů, do užšího nominačního výběru se jich dostalo celkem 38. Přehled všech nominovaných i oceněných titulů s podrobnými informacemi naleznete zde.

Vyšlo květnové číslo magazínu Neoluxor živě! Vyzvedněte si časopis zdarma v knihkupectví nebo čtěte online.

Tento týden vás zveme na 3 akce do Paláce knih Luxor: 3. května pokřtíme v 16:00 knižní Básníky, 4. května se od 18:00 koná křest knihy Styl od Dagmar Gabulové a 5. května bude od 17:00 naším hostem Ludmila Vaňková.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Albatros vydalo ediční plán na jaro 2016. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Nakladatelství Host představilo ediční plán na podzim 2016. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • K filmu Fantastická zvířata a kde je najít vyjde knižně scénář. V originále vyjde 19. listopadu, těsně po premiéře filmu, vydání v češtině zatím nebylo potvrzeno.
  • V říjnu vyjde v nakladatelství Panteon volné pokračování Posledního Laponce, krimi Oliviera Truce. Autor ve svém druhém románu Vlčí záliv potvrzuje svůj vypravěčský talent, kterým nás provede po divokém území severního Laponska.
  • William Wenton si uvědomuje, že není jako všichni ostatní. Nikdo mu nikdy neprozradil, proč jeho rodina používá krycí jméno. A proč je tak neuvěřitelně dobrý v luštění šifer. A proč jeho dědeček před osmi lety beze stopy zmizel v londýnském metru. Slibná zápletka, co myslíte? Zloděj luridia je první knihou norského režiséra, scénáristy, ilustrátora a spisovatele Bobbieho Peerse a vyjde v září v nakladatelství KNIHA ZLIN.
  • V srpnu vyjde Noc s Audrey Hepburn, vtipná odlehčená romance ze současnosti. Herečce Libby se v knize jedné noci stane cosi magického – náhle se vedle ní objeví skutečná Audrey Hepburnová (včetně slavných slunečních brýlí a cigaretové špičky) a je ochotná se podělit o pár životních rad.
  • Ať již preferujete creme brulée, dezert, který celosvětově proslavil film Amélie z Montmartru, nebo jemnou smetanovou panna cottu, kniha Creme brulée a panna cotta – Svěží i hřejivé s více než 50 recepty vám přináší mnoho slaných i sladkých variací pro přípravu rafinovaného dezertu či slaného pohoštění. Vyjde v červenci.
  • Na červen chystá nakladatelství Host knihu Tulák – strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka.
  • Než se na triatlonové scéně objevila Chrissie Wellingtonová, vládla tomuto odvětví jiná žena – Natascha Badmannová, skutečná první dáma ironmanu. Její cestu k úspěchu mapuje publikace Královna triatlonu, kterou Mladá fronta vydá už tento měsíc.
  • 24. května vyjdou Bajky z divokých vajec, soubor příběhů Terryho Jonese, který následuje po oblíbených Pohádkách k neuvěření. Autor v nich vychází z principu humorných bajek ze zvířecí říše, které jsou směšnější a méně mravoličné než klasické bajky a jejich hrdinové se dostávají do potrhlých situací.
  • Zuzka Light, česká rodačka, která se proslavila po celém světě svými cvičebními videi na internetu a stala se fitness ikonou, přichází s první knihou. Představuje v ní ucelený cvičební a jídelní program na 30 dní, který obsahuje všechno, co její oddaní fanoušci očekávají. Fit za 15 minut denně vyjde 20. května.
  • 18. května vyjde mysteriózní román Padělatelé držitele Ceny Americké akademie pro umění a literaturu Bradforda Morrowa. Hlavním hrdinou je William Butler, neobyčejný kaligrafický talent, lépe řečeno vynikající padělatel historických rukopisů.
  • U nás ještě nevyšel ani 10. díl a v originále už se chystá 11. Další Deník malého poseroutky se bude jmenovat Double Down a vyjde 1. listopadu.
  • Andy Weir, autor veleúspěšného a později i zfilmovaného Marťana, píše další sci-fi román. Tentokrát bude hlavní hrdinkou žena, která žije ve městě na měsíci a věnuje se méně závažné trestné činnosti. Opět se můžete těšit na příběh plný technologických a vědeckých detailů, hlavní hrdinka se snaží vyhýbat policii a spolupracuje s podsvětím. Detaily ohledně vydání nejsou zatím známé.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl další trailer filmové adaptace knihy Něž jsem tě poznala od Jojo Moyesové. Film uvidíme v českých kinech od 30. června a nakladatelství Ikar chytá i vydání s filmovou obálkou.


Daisy Ridley, představitelka hlavní role v nejnovější epizodě Star Wars, si zahraje ve filmové adaptaci knihy Ztracená manželka od Alyson Richmanové. Scénář napíše Marc Klein, režiséra producenti stále hledají.

Netflix má v plánu natočit seriálovou adaptaci komiksu Punisher od Marvelu.

Podívejte se na první trailer filmové adaptace románu Puls od Stephena Kinga. V hlavních rolích se představují John Cusack a Samuel L. Jackson, světová premiéra je naplánována na 8. července, uvedení v ČR nebylo potvrzeno.


Další trailer filmové adaptace knihy Volání netvora opět provází temný hlas Liama Neesona. V českých kinech uvidíme film od 20. října.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Ew.com, Pottermore.com, Adweek.com, Smithsonianmag.com, Zlatastuha.cz

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *