Letem knižním světem (17. týden 2014)

Byly vyhlášeny výsledky ocenění Nejkrásnější česká kniha roku 2013. Kategorii krásná literatura vyhrála publikace Hned vedle bílá barva mráčků, mezi dětskými knihami zvítězila Hlava v hlavě

The American Library Association zveřejnila nejčastěji navrhované knihy na seznam zakázaných knih (Banned & challenged books) za rok 2013. Mezi top desítkou se objevila série Hunger Games Suzanne Collinsové, Hledání Aljašky Johna Greena, Ten, kdo stojí v koutě Stephena Chboskyho nebo příběhy s Kůstkem od Jeffa Smitha. Kompletní seznam najdete na stránkách ALA.

Nedávno zesnulý spisovatel Gabriel Garcia Marquez po sobě zanechal nepublikovaný rukopis. Cristobal Pera z Penguin Random House Mexico uvedl, že rodina ještě nerozhodla, zda dílo vydá. Pracovní název rukopisu je We’ll See Each Other in August (En Agosto Nos Vemos) a úryvek byl publikován v La Vanguardia. Pravděpodobně první kapitola popisuje padesátiletou vdanou ženu, která každý rok navštěvuje hrob své matky na tropickém ostrově.

Na Poe Square v Bostonu bude od letošního podzimu stát nová socha Edgara Allana Poea z dílny Stefanie Rocknak.

Svátky, výročí a akce

  • 21. dubna jsme oslavili výročí narození Charlotte Brontëové (1816-1855), jejíž romány se řadí ke klasikám anglické literatury. Pokud jste od Brontëové četli pouze Janu Eyrovou, určitě sáhněte po dalších, méně známých dílech jako je série Villette nebo kniha Z letopisů Angrie.
  • 26. dubna uběhlo přesně 450 let od narození Williama Shakespeara. Tento týden také oznámili američtí sběratelé nalezení slovníku se Shakespearovými vlastními poznámkami. Jeho pravost je však stále zpochybňována. Svět se ale už chystá také na oslavy výročí jeho úmrtí. Při té příležitosti vznikl i projekt Hogarth Shakespeare – slavní spisovatelé přepisují Shakespearovo dílo do moderní podoby. Jedním z nich je i Jo Nesbø, který pracuje na Macbethovi a říká: „Macbeth je příběh o zločinu. Je to příběh o vraždě, lži, moci a chamtivosti. Přenesu Macbetha do roku 1970. Hrdinové nebudou králové a královny, ale budou bojovat o post šéfa policie. Děj by se mohl odehrávat v Oslu, ale mohlo by se to stát třeba i v Glasgow nebo Edinburghu.“ (překlad: Aktuálně.cz)
  • 23. dubna jsme v Česku oslavili Mezinárodní den knihy a autorských práv akcí Den bez DPH, která měla upozornit na nadstandardní výši DPH na knihy u nás. Británie v té době uspořádala World Book Night (poprvé v roce 2011). V rámci této akce se spojují autoři, nakladatelé, knihkupci i knihovny, aby rozdali tisíce knih zdarma. Dopředu bylo vybráno asi 30 titulů, u kterých se autoři vzdají provizí a které nakladatelé vytisknou ve speciální edici. Ty pak putují do knihoven a knihkupectvích, které je předají dobrovolným dárcům a ti je zdarma rozdávají lidem. Další zajímavý svátek slaví Barcelona. Na počest Miguela de Cervantese a Williama Shakespeara se koná St. George’s Day (La Diada de Sant Jordi), v rámci kterého si lidé vyměňují knihy a růže. Podle tradice muž věnuje ženě růži a žena věnuje muži knihu (já bych brala spíš tu knihu). Tento svátek je často přirovnáván k oslavám Svatého Valentýna. Chcete vědět, jak vznikl? Čtěte tento článek.
  • V květnu očekáváme návštěvu spisovatele Stefana Spjuta, autora neobvyklého románu plného trollů s názvem Stallo. Autogramiáda v Paláci knih Luxor je plánována na 16. května od 16:00.
  • Letos se slaví 75. výroční Batmana (na svět přišel rok po Supermanovi). DC Enterntainment vyhlásilo duben za měsíc Batmana (Bat Month) a Bruce Timm při té příležitosti představil krátký animovaný klip (ke shlédnutí níže). Další video na počest Batmana připravil i Darwyn Cooke (ke shlédnutí na YouTube). Pokud máte chuť pořídit si další komiks s netopýřím mužem, tak zkuste novinku Temný rytíř 2 – Kruh násilí, kterou právě vydal BBart.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Na září letošního roku se chystá nová kniha s Herculem Poirotem (vyjde zároveň v 25 jazycích včetně češtiny, vydá Knižní klub). Napsala ji Sophie Hannahová pro projekt New Poirot Novel, za kterým stojí agentura Agatha Christie Limited. Očekává se i filmové zpracování, bohužel bez Davida Sucheta v hlavní roli.
  • Spisovatelka Louise Penny, která se brzy českým čtenářům představí se svojí knihou Zátiší (1. díl případů inspektora Gamache), podepsala smlouvu na další díly této detektivní série. V pořadí 10. kniha vyjde letos na podzim. Tato kanadská autorka patří ve světě mezi bestselleristy, vyhrála řadu cen včetně Agatha Award (Best mystery novel of the year) a její knihy byly přeloženy do více než 20 jazyků.
  • Nakladatelství JOTA zveřejnilo obálku chystaného pokračování knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, které se bude jmenovat Podivné město. Knihu si u nás můžete koupit v anglickém vydání, nebo vyčkat do 6. srpna na český překlad. Na našem webu si můžete nastavit upozornění na naskladnění.
  • Nová kniha Davida Mitchella, autora knihy Atlas mraků, už má obálku. The Bone Clocks vyjde 9. září 2014.
  • Čtrnáctiletá Marcela Remeňová, která minulý rok představila svůj thriller Osm světů: Seznámení, vydá letos na podzim druhý díl s názvem Včelí lid.
  • Nakladatelství Fortuna Libri vydá 29. května knihu Syn správce sirotčince, která vloni získala Pulitzerovu cenu. Román o realitě Kimova režimu je stejně tíživý jako Orwellovo 1984 nebo Solženicynovo Souostroví Gulag.
  • Úspěšná autorka Maggie Stiefvaterová představila obálku 3. dílu své série Raven boys. Kniha vyjde letos v říjnu. Maggie je u nás známá zejména díky sérii Mrazení. Její nejnovější román vydaný v češtině se jmenuje Ve znamení Štíra.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

J. K. Rowlingová se stane výkonnou producentkou mini-série natočené podle jejího románu Prázdné místo. HBO a BBC naplánovali produkci adaptace na letošní léto a plánují vytvořit celkem tříhodinovou sérii. Scénář píše Sarah Phelps a režírovat bude Jonny Campbell.

Knihy Thomase Engera zamíří na filmová plátna. Zfilmovány budou jeho příběhy s novinářem Henningem Juulem. U nás zatím vyšly 3 autorovy detektivky: Kamenný déšť, Fantomová bolest a Instinkt dravce. Enger uvedl, že by rád spolupracoval na scénáři a adaptaci si pohlídal.

BBC One chystá adaptaci knihy Milenec Lady Chatterleyové. Chystaný TV film bude režírovat Jed Mercurio.

Pokračuje casting filmu Fallen podle knihy Pád od Lauren Kate. Hlavní role si zahrají Addison Timlin a Jeremy Irvine. Dále se představí také Joely Richardson (Sophia), Leo Suter (Trevor) nebo Paul Slack (Harry Price) a další.

Byl zveřejněn nový minutový trailer filmu Sin City: A Dame To Kill For, který jde do kin letos v létě. Film vznikl podle komiksu Ženská, pro kterou bych vraždil Franka Millera. V Česku nedávno vyšel 7. díl Sin City s názvem Do srdce temnoty. Všechny díly kultovního komiksu plánuje vydat Comics Centrum v jediném svazku pod názvem Kurva velký Sin City. Protože jsou ale výrobní náklady vysoké, vyzvalo nakladatelství čtenáře, aby si novinku předobjednali. Pokud to udělá alespoň 300 lidí, kniha vyjde v druhé půlce června. 

V září 2014 zamíří do kin filmová adaptace knihy Dřív než půjdu spát od S. J. Watsona. V hlavních rolích se představí Nicole Kidman, Colin Firth a Mark Strong. Kniha/film vypráví příběh Christine, která po autonehodě ztrácí paměť pokaždé, když usne. Každý nový den je pro ni první a zároveň poslední. Její manžel Ben jí každé ráno trpělivě vypráví její vlastní život a obětavě se o ni stará. Anebo je vše trochu jinak?

5. září má premiéru film Most Wanted Man podle knižní předlohy Johna le Carreho. Ve filmu hraje i nedávno zesnulý Philip Seymour Hoffman. 

Podle námětu Joa Nesbøho se natáčí politický thriller s názvem Occupied. Děj je zasazen do blízké budoucnosti, kdy je Norsko kvůli svému ropnému bohatství obsazeno Ruskem. Okupace dává vzniknout tajnému odboji, který chce vyhnat Rusy ze země. Seriál koprodukuje i společnost Yellow Bird, která stojí za švédskou verzí filmů podle detektivek Stiega Larssona. 

Zdroje: Aktuálně.cz, Novinky.cz, Shelf-life.ew.com, Bookriot.com, Mediabistro.com, Publishersweekly.com, Tor.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *