Letem knižním světem (16. týden 2015)

Ve věku 87 let zemřel držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, jeden z nejvýznamnějších německy píšících autorů, a to hlavně díky protiválečnému románu Plechový bubínek.

21. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha proběhne již tradičně v půli května, letos konkrétně od čtvrtka 14. do neděle 17. Jedná se o největší knižní akci v České republice, kam přijíždějí pravidelně vystavovatelé a hosté z více jak 30 zemí a regionů celého světa. Na webu už najdete kompletní program.

14. dubna byly vyhlášeny ceny Magnesia Litera:

Přesně před rokem jsme pro vás začali připravovat pondělní seriál Letem knižním světem. 

23. dubna, na Světový den knihy a autorských práv, proběhne akce Knihy mají zelenou, která je zaměřená na podporu tradičních knihkupectví. Zapojíme se i my, a tak si v tento den můžete nakoupit knihy ve všech knihkupectvích i na webu s 15% slevou. V Paláci knih Luxor a v knihkupectví Quadrio se budete moci potkat s Klárou Smolíkovou a Petrou Neomillnerovou.

20. dubna křtíme v Paláci knih Luxor knihu Devatero hokejových zastavení renomovaného historika Miloslava Jenšíka a 22. dubna bude od 16:00 podepisovat svou novou kuchařku Dezerty jedna báseň oceňovaná cukrářka a kuchařka Mirka van Gils Slavíková.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Čtvrtý díl světového fenoménu Milénium u nás vyjde 27. srpna pod názvem Dívka v pavoučí síti v nakladatelství Host. Kniha vychází v češtině ve stejný den jako švédský originál a anglický překlad.
  • Koncem dubna začne OneHotBook natáčet novou audioknihu s příběhem od Petera Maye. Ústřední dvojici Pána ohně namluví Martin Myšička a Jana Plodková.
  • Nakladatelství Práh chystá na konec dubna nové vydání knihy Pořád jsem to já s filmovou obálkou.
  • Nového vydání se dočká i Ledový drak, dětská kniha z pera George R. R. Martina, kterou připravuje Argo.
  • Jota vydá na konci roku druhý díl Umění francouzské kuchyně od Julie Childové, světoznámé bible kulinářského umění a základní příručky všech milovníků francouzského jídla.
  • Na konci dubna vyjde v nakladatelství Slovart kniha blogera Alfieho Deyese s názvem The Pointless Book #úplněmimoknížka. Alfie je partnerem blogerky Zoelly, jejíž Girl Online se dočkáme v květnu.
  • Po letech vychází další kniha Petra Šabacha. Rothschildovu flašku chystá Portál na květen.
  • Brožované vydání románu Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena vyjde v červnu v nakladatelství YOLI.
  • Kniha Dítě číslo 44 s filmovou obálkou vyjde v květnu v Knižním klubu. Premiéra filmu je u nás 28. května.
  • 4. díl erotické série Crossfire s názvem Nenasytná vyjde v nakladatelství Fortuna Libri 14. května. Společnost Lionsgate připravuje podle knih Sylvie Day televizní adaptaci.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Na MTV Movie Awards byl zveřejněn první klip z filmové adaptace románu Papírová města od Johna Greena. Film má u nás premiéru 23. července.

18. června bude mít premiéru brazilský film Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha. Jak název napovídá, jde o biografický film o životní pouti Paula Coelha, na jejímž konci se stal spisovatelem příběhů.


Zveřejněn byl teaser VII. epizody Star Wars s podtitulem Síla se probouzí, která do českých kin dorazí 17. prosince. Odehrává se 30 let po událostech v Návratu Jediho a na podzim vydá Lucasfilm ve spolupráci s Disney Publishing a Marvelem sérii knih a komiksů, které oba díly propojí.


Česká premiéra filmové adaptace knihy Spáleniště: Zkouška je plánována na 17. září. V sérii Labyrint nám tak zbývá ještě třetí film. Studio 20th Century Fox potvrdilo, že se ho dočkáme začátkem roku 2017. A co je důležitější, na rozdíl od jiných sérií nebude Vražedná léčba rozdělena do dvou filmů.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: iDnes.cz, Pagetopremiere.com, Ew.com

Na kterou knihu se těšíte nejvíce? Co říkáte na nová videa? A co byste seriálu Letem knižním světem popřáli k narozeninám? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *