Letem knižním světem (16. týden 2014)

Minulý týden byly vyhlášeny ceny MTV Movie Awards, a to znamená spoustu novinek, které byly právě při této příležitosti uvedeny. Svět ale nežil jen filmovými cenami, udělena byla i Pulitzerova cena, oznámeno bylo vydání skvělých knih a bohužel se s námi rozloučil i jeden velký spisovatel.

Pulitzerovu cenu za fikci získala spisovatelka Donna Tartt za svoji knihu The Goldfinch. Přes sedm set stran dlouhý román byl Amazonem vyhlášen za knihu roku 2013 a redaktoři New York Times Book Review ji zařadili mezi nejlepší knihy minulého roku. Děj se odehrává na Manhattanu a vypráví příběh mladého chlapce, který se vyrovnává se smrtí své matky. Dalšími vítězi letošní Pulitzerovy ceny jsou např. Vijay Seshadri za poezii 3 Sections a Annie Baker za drama The Flick. Kompletní výsledky najdete na webu http://www.pulitzer.org/.

Ve svých 87 letech zemřel v Mexiku kolumbijský spisovatel a držitel Nobelovy ceny – Gabriel García Márquez. Jeden z předních představitelů magického realismu se narodil v roce 1927 v městečku Aracataca. Na vysoké škole studoval práva, která však nedokončil. Od roku 1948 působil jako novinář a v roce 1967 se dostavil velký literární úspěch doprovázející jeho knihu Sto roků samoty.

J. K. Rowlingová na webu Pottermore.com zveřejnila 2 texty z History of the Quidditch World Cup. Ginny Potter (dříve Weasley) komentuje letošní famfrpálový šampionát, který se odehrává v Patagonské poušti. Vše je dostupné v sekci The Daily Prophet na Pottermore. Stačí se registrovat. Na tuto událost doporučujeme se připravit s knihou Famfrpál v průběhu věků.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Na podzim tohoto roku vyjde Davidu Mitchellovi, autorovi knihy Atlas mraků, nová kniha s názvem The Bone Clocks. Mitchell navíc se svým nakladatelem dohodl vydání dalších 3 knih, z nichž jedna by měla být pokračováním jeho románu The Reason I Jump.
  • Letos v září se zvažuje vydání kompilace Dragons at Crumbling Castle. Nová kniha Terryho Pratchetta je určena především mladším čtenářům. Asi 400 stránkové dílo bude obsahovat také ilustrace Marka Beeche. Plánuje se také další díl Discworld Diaries.
  • Laura Hillenbrand přepsala svůj román Nezlomený do young adult žánru. V originále vyjde v listopadu tohoto roku. Filmovou adaptaci původní knihy režíruje Angelina Jolie, premiéra je plánována na letošní Vánoce.
  • Marie Lu, autorka dystopické trilogie Legenda (Legenda, Fenomén, Šampion), pracuje na nové sérii s názvem The Young Elites. Žánrově spadá do škatulky paranormální fantasy. Hlavní hrdinkou je Adelina Amouteru, která přežije epidemii moru a přidává se do řad tajné organizace The Young Elites. Děj je zasazen do doby, která se podobná renesanci a první díl vyjde v originále letos v říjnu.
  • George R. R. Martin zveřejnil na svém webu ukázku z knihy The World of Ice and Fire. Jedná se o průvodce po historii Sedmi království. Plánované vydání je říjen 2014. Na autorově webu najdete také ukázky z chystaného 6. dílu série Píseň ledu a ohně s názvem Winds of Winter, který navazuje na Tanec s draky.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Román Pokoj spisovatelky Emmy Donoghue zamíří na filmová plátna. Autorka na svém Twitteru uvedla, že si ve filmu zahraje Brie Larson a režie se ujme Lenny Abrahamson. Scénář píše sama autorka..

Začal casting na film podle knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Film natočí pro studio 20th Century Fox známý režisér Tim Burton. Natáčení má začít letos v srpnu v Londýně.

Byl zveřejněn trailer na filmové zpracování thrilleru Zmizelá spisovatelky Gillian Flynnové. V hlavní roli se představí Ben Afflec a Rosamund Pike. Premiéra je plánována na podzim 2014. Na plátna kin se připravuje také další autorčina kniha s názvem Ostré předměty.

Dalším čerstvě zveřejněným videem je trailer filmu If I Stay natočený podle knihy Jestli zůstanu Gayle Formanové. Vypráví příběh šestnáctileté Mii, talentované cellistky, která jede s rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě.

Z chystané filmové adaptace knihy Hvězdy nám nepřály, která bude do českých knih uvedena už začátkem června, byla zveřejněna po traileru první ukázka. Zároveň byl představen kompletní soundtrack, kterému vévodí píseň All Of The Stars hudebníka Eda Sheerana, který nazpíval také titulní píseň k druhému dílu filmového Hobita (I See Fire).

Zdroje: Kniznivesmir.cz, Shelf-life.ew.com, Bookriot.com, Mediabistro.com, Publishersweekly.com, Tor.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *