Letem knižním světem (12. týden 2015)

Až do konce týdne můžete na našem blogu soutěžit o spoustu knižních a filmových cen. Bookoholička Anna ve svém testu prověří vaši znalost filmových adaptací známých knih.

Dnes bude od 16:00 naším hostem v Paláci knih Luxor irská mystička a spisovatelka Lorna Byrne. U příležitosti vydání její zatím poslední knihy Nebeská láska pořádáme autogramiádu.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Kniha Lazarovy ženy je románová sága klenoucí se přes celé 20. století, ověnčená ruskou Big Book Award 2012 a nominovaná mimo jiné na The Russian Booker 2012 a The National Bestseller 2012. Vychází 1. dubna v Ikaru.
  • Po knize Brambory na vloupačku přichází další krimikomedie Cathariny Ingelman-Sundbergové. Jmenuje se Půjčiti stříbro, loupiti zlato a vyjde v Argu 15. dubna.
  • Mladá fronta vydá životní příběh legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho, nenápadného, drobného chlapíka, který za Zimní války se Sovětským svazem výrazně zasáhl do těžkých bojů o řeku Kollaa. Jmenuje se Bílá smrt.
  • Další příběh s doktorku Temperance Brennanovou s názvem Kosti nikdy nelžou chystá BB/art na letošní červen. 
  • V červnu vydá Host publikaci České děti jako čtenáři, která přináší výsledky prvního reprezentativního výzkumu českého dětského čtenářství od šesti do čtrnácti let, který realizoval v letech 2013 a 2014 Knihovnický institut Národní knihovny.
  • Další krimiromán Dominika Dána vyjde už koncem dubna. Jmenuje se Básník a chronologicky spadá mezi Uzel a Bestii. Na podzim bude následovat Rudý kapitán, který se příští rok dočká i filmové adaptace.
  • Vítězný rukopis literární soutěže nakladatelství Albatros z roku 2014 o nejlepší detektivní příběh vychází pod názvem První velký případ 8. dubna.
  • Moderní retelling známého příběhu o Alence v říši divů vydá 6. dubna nakladatelství CooBoo. Šepotání vypráví příběh Alyssy, která pochází z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.
  • Po velkém úspěchu knihy Girl Online (česky vydá Jota v květnu) se chystá další kniha od Zoe Sugg. V originále vyjde v listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

1. října má světovou premiéru film The Dressmaker, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Rosalie Ham. Knihu v češtině vydá nakladatelství Mladá fronta ještě letos.

Spolutvůrce seriálu Sherlock na BBC, Steven Moffat, prozradil další detaily k letošní vánoční epizodě. Speciální díl bude mít 90 minut a nikterak nenavazuje na předešlé příběhy. Odehrávat se bude ve viktoriánském Londýně.

Po hrané Popelce přichází Disney s další adaptací, tentokrát se dočkáme Krásky a zvířete. Premiéra je naplánována na březen 2017. V hlavních rolích se představí: Emma Watson jako Kráska, Dan Stevens jako zvíře, Luke Evans jako Gaston, Emma Thompson jako Mrs. Potts a Kevin Kline jako Maurice.

Podívejte se na další promo video k 5. řadě seriálu Hra o trůny (podle knih Hostina pro vrány a Tanec s draky). Zveřejněno bylo také několik fotografií a 2 klipy – Varys a Tyrion, Jon a Mance. Premiérový díl odvysílá HBO v dubnu.

Zveřejněn byl první trailer a fotky z chystané filmové adaptace knihy Papírová města od Johna Greena. Premiéru má film letos v létě.

První motion poster druhého dílu závěrečného filmu série Hunger Games (podle knihy Síla vzdoru) je tady. Rekapituluje cestu hlavní hrdinky od jejích prvních Hladových her a naznačuje, co bude dál. Odhalen byl také oficiální plakát se znakem reprodrozda.

Zveřejněna byla první fotka z natáčení filmové adaptace Marťana, kterou připravuje Ridley Scott s Mattem Damonem v hlavní roli. Ve filmu hraje také Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover, Sean Bean, Sebastian Stan a Michael Peña. Premiéra je plánována na 25. listopadu.

Sony připravuje novou adaptaci knihy Malé ženy.

Nedávno odvysílaný seriál na motivy knihy Prázdné místo, který připravila BBC, bude dávat také HBO a navíc s českými titulky. Dívejte se 29. března.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Hypable.com, Hollywoodreporter.com, Collider.com, Usatoday.com, Adweek.com, Theguardian.com

Na kterou knihu se těšíte nejvíce? Co říkáte na klipy ze Hry o trůny a trailer Papírových měst? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *