Letem knižním světem (11. týden 2015)

Byly zveřejněny nominace na ceny Magnesia Litera 2015, vybíralo se z 349 knih.

Litera za prózu

Václav Kahuda: Vítr, tma, přítomnost (Druhé město)
Hana Lundiaková: IMAGO. Ty trubko! (Kniha Zlín)
Petr Pazdera Payne: Předběžná ohledání (Cherm)
Martin Reiner: Básník. Román o Ivanu Blatném (Torst)
Milena Slavická: Hagibor (Torst)
Petr Stančík: Mlýn na mumie (Druhé město)

Litera za poezii

Dan Jedlička: Sbohem malé nic (Perplex)
Olga Stehlíková: Týdny (Dauphin)
Michal Maršálek: Černá bere (Dauphin)

Litera za knihu pro děti a mládež 

Ondřej Horák, Jiří Franta: Proč obrazy nepotřebují názvy (Labyrint)
Vratislav Maňák: Muž z hodin (Albatros)
Marka Míková: Škvíry (Argo) 

Litera za literaturu faktu 

Bohumil Doležal: Události (Revolver revue)
Zdeněk Hojda a kol.: Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje (NLN/NG)
Pavel Janoušek: Ten, který byl. Vladimír Macura mezi literaturou, vědou a hrou (Academia) 

Litera za nakladatelský čin 

Jan Dvořák, Robert Hédervári: Kamil Lhoták a kniha (Vltavín)
Tomáš Prokůpek, Pavel Kořínek a kol.: Dějiny československého komiksu 20. století (Akropolis)
Eva Semotamová a kol.: Akademický atlas českých dějin (Academia) 

Litera za překladovou knihu 

Phillipe Claudel: Brodeckova zpráva (z francouzštiny přeložila Kateřina Vinšová, Paseka)
Roy Jacobsen: Ostrov (z norštiny přeložila Jarka Vrbová, Pistorius & Olšanská)
Shel Silverstein: Jen jestli si nevymejšlíš (z angličtiny přeložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, Albatros)

DILIA Litera pro objev roku 

Alice Horáčková: Vladimíra Čerepková – Beatnická femme fatale (Argo)
Matěj Hořava: Pálenka (Host)
Alžběta Michalová: Zřetelně nevyprávíš (fra) 

12. března zemřel v 66 letech spisovatel Terry Pratchett, který dlouhá léta bojoval s Alzheimerovou chorobou. Čtenáři si jej pamatují a budou navždy pamatovat díky Úžasné Zeměploše.

Patříte-li mezi čtenáře e-knih, podívejte se na naši nabídku předprodejů. Aktuálně máme poslední holeovku s 30% slevou, stejnou slevu nabízíme i na vybrané velkočtvrteční tituly.

Nezapomeňte, že 19. března je Velký knižní čtvrtek, který udeří s patnáctkou jarních bestsellerů. V knihkupectví Neoluxor získáte k nákupu knih z naší nabídky poukázky na další nákup. A oproti minulým ročníkům stačí koupit jen jednu knihu, abyste si vysloužili 50 Kč poukázku. S dalšími knihami pak hodnoty poukázek rostou.

Tento týden vás zveme na 4 akce v Paláci knih Luxor a jednu v Chomutově:

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • OneHotBook připravuje na květen vydání audioknihy Hvězdy nám nepřály. V roli Hazel se představí Veronika Kubařová. Stále ale chybí Gus. Jestli máte vlastní tip na představitele hlavního hrdiny, napište jim na Facebook.
  • Nakladatelství Fragment chystá na duben 3. díly dvou oblíbených sérií – 6. dubna vychází Kronika Kambionů 3: Polibek z temnot a 27. dubna Dračí oči 3: Pramen noci.
  • Napínavá cesta do lidské duše, dobrodružství plné fantazie a citu, ve kterém se mísí touha, vděčnost, spravedlnost, humor a sny, to je kniha Samota od Natalia Gruesa, která vyjde v Hostu na konci dubna.
  • Pokračování románu Zůstaň se mnou od Gayle Formanové, který se dočkal i filmového zpracování, vyjde pod názvem Kam jsi odešla v listopadu v nakladatelství YOLI.
  • Na říjen se chystá kniha Sněží, sněží…, kterou napsali John Green, Maureen Johnson a Lauren Myracle. Jedná se o tři různé příběhy, které se však navzájem proplétají. Hlavními hrdiny jsou teenageři, kteří během Vánoc prožívají sněhovou bouři ve městě Gracetown.
  • 18. května vychází kniha Třináctý příběh, bestseller Diane Setterfieldové, který navazuje na největší klasiky ženského románu a podobně jako Jana Eyrová nebo Na Větrné hůrce nabízí hluboce romantický příběh, v němž nechybí napětí, láska, tajemství ani magická a strašidelná atmosféra.
  • Knižní klub vydá na konci května Příručku stážisty, divoký, vražedně ironický thriller o nájemném zabijákovi, kterého si zamilujete… ale nebudete ho nikdy chtít potkat!
  • 26. května vychází Pokrevní bratři. Román, jenž poprvé vyšel v roce 1932, je intenzivním, otřesným a autentickým svědectvím života několika mladistvých bezdomovců v Berlíně na počátku třicátých let 20. století.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl nový trailer 5. řady seriálu Hra o trůny (natočeno podle knih Hostina pro vrány a Tanec s draky) a některé z hlavních postav umístil Entertainment na svoji obálku. Premiérový díl odvysílá HBO 12. dubna.

Podívejte se na 3 nové klipy z filmové adaptace Rezistence. Do kin jde už tento čtvrtek a vy ještě dnes a zítra můžete soutěžit o vstupy na premiéru v Praze a ve Zlíně. A když už jsme u Divergence, filmové studio nedávno naznačovalo, že by rádo připravilo další pokračování. Spekulovalo se o adaptaci knihy Čtyřka, to však producent filmu vyvrátil s odkazem na věk představitele hlavního hrdiny, Thea Jamese. 




People a Entertainment představili několik fotek z chystaného filmu Scorch Trials, natočeného podle knihy Spáleniště: Zkouška. Premiéry bychom se měli dočkat letos na podzim.

Začalo natáčení nového celovečerního 3D filmu společnosti Warner Bros. Pictures na motivy oblíbené klasiky Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí. V celovečerním režijním debutu Andyho Serkise, ve kterém se mísí herecké výkony s technikou snímání pohybu, uvidíme hvězdné obsazení, včetně držitelů Oscara. Představitelé ústředních zvířecích postav filmu jsou: Benedict Cumberbatch jako tygr Šér Chán, Cate Blanchett jako had Ká, Christian Bale jako panter Baghíra, Andy Serkis jako medvěd Balú, Peter Mullan jako vůdce vlčí smečky Akéla, Tom Hollander jako mrchožroutská hyena Tabaki, Naomie Harris jako vlčice Niša, která Mauglího adoptovala jako jedno ze svých vlčat, Eddie Marsan jako Nišin druh Vihan a Jack Reynor jako Mauglího vlčí bratr. Postavu Mauglího, dítěte vychovaného vlky, ztvárnil mladý herec Rohan Chand. Uvedení filmu v ČR je naplánováno 5. října 2017.

Zveřejněna byla filmová obálka románu Papírová města od Johna Greena. Kniha vyjde v originále 19. května v nakladatelství Penguin.

Dalším přírůstkem do filmové adaptace Inferna je Ben Foster, který si zahraje vědce Bertranda Zobrista.

Jordan Vogt-Roberts se chystá režírovat připravovanou filmovou adaptaci knihy Hvězdy, můj osud.

Zdroje: iDnes.cz, Entertainment, Adweek.com, Hypable.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Kdo podle vás vyhraje Magnesii Literu? Na kterou knihu se těšíte nejvíce? A jak se vám líbí nové trailery? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *