ae039ec6

Letem knižním světem (10. týden 2018)

Křty a autogramiády v Luxoru

Luxor tipy

Náš příběh začíná v amazonském pralese, kam se vydává agent Strickland, aby našel podivné vodní stvoření, o kterém si místní vypráví nejednu legendu. Vodní bůh má prý nepopsatelné schopnosti a přežívá kdesi v hloubi džungle. Když se ukáže, že jsou povídačky pravdivé, tvor je polapen a odvezen do srdce USA, do laboratoře F-1 hluboko v podzemí pod výzkumným střediskem… ČÍST DÁL

Nové příběhy mladého Jiřího a jeho věrného sluhy Saturnina navazují téměř tam, kde jsme postavy opustili v prvním díle. Kniha začíná svatbou tety Kateřiny, která na konci první knihy dostala kýžený dopis s kladnou odpovědí svého budoucího manžela. Asi nikoho nepřekvapí, že se nový strýček jmenuje František II. a ačkoliv je o něco úspěšnější než nebožtík, do rodinného spektra zapadne zcela bez problému… ČÍST DÁL

Připravované tituly

1. Přestože v jádru knihy Pařížanky dřímá politika, jedná se o fascinující, bohatě ilustrovaný popis, jak dívky a ženy Paříže v letech 1939–1949 přežily druhou světovou válku a její následky, stále v grandiózním stylu. 2. 12. března vychází kniha V pasti času ve které Jedné temné bouřlivé noci do domu Murryových zavítá podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí hlavní hrdince Meg a jejímu bratrovi Charlesovi pomoct najít tátu. 3. Jo Blackmoreovou požádala neznámá žena o svezení. Jo se jí rozhodla vyhovět, ale brzy svého rozhodnutí litovala. Podivná pasažérka totiž zná její jméno, zná i jejího manžela Maxe a navíc má u sebe rukavici, která patří Joeině dvouleté dceři. To, co započne jako neurčitá obava, se brzy přemění na peklo. Jediným řešením je Útěk. 4. V arizonské poušti u mexické hranice se objeví Neznámý, bosý muž bez vzpomínek s přecitlivělými smysly a záhadnými schopnostmi. Intuice mu napovídá, že je zde kvůli tomu, aby zachránil místního Jima Coronada. Může se mu to ale podařit, když Jima obyvatelé města právě ten den slavnostně pohřbívají? 5. Mladá fronta v polovině březn vydává titul Mezi krásou a ošklivostí pojednávací o osmileté Wavy, která je doslova je neviditelná. Její matku plně zaměstnává braní drog a otce jejich výroba a prodej. Motorkář Kellen, který se vybourá nedaleko jejich domu, je tak od chvíle, kdy jí umřela babička, prvním člověkem, který si Wavy všímá a mění celý její život. 

Knižní novinky týdne

1. Mystery press právě vydalo první díl nové thrillerové série Tváře noci. Sophii Kentové coby reportérka krimi rubriky London Heraldu – vyzpovídat svědky brutální vraždy malého chlapce. Přitom se seznámí s vyděšenou ruskou modelkou Natalijí. Když je potom v předvečer londýnského Týdne módy nalezeno Natalijino zohavené tělo, Sophie si bolestně uvědomuje, že mohla děsivému činu zabránit. 2. Některé věci jsou pro Isabelle absolutně nepostradatelné: ranní káva a nudlová polévka v restauraci na protější straně ulice. Jednoho dne však „její“ oblíbenou restauraci převezme nový ambiciózní kuchař Jens, vnese do Isabellina poklidného života pořádný chaos a doslova Čokoládový průšvih je na světě. 3. Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Zdálo by se, že přátelství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže Muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. A pokud není, tak by mělo být. 4. Obchodník Bruce Cable vlastní oblíbené knihkupectví v ospalém letovisku Santa Rosa na floridském ostrově Camino. Peníze si ale vydělává jinak – obchoduje se vzácnými knihami, sem tam i na černém trhu kradených tisků a rukopisů. John Grisham rtak rozehrává další napínavou zápletku svého dalšího mistrovského románu. 5. Zlomení andělé je příběh tří lidí, tří ztrápených duší v nacistické Nové Evropě. Dívka v lodžském ghettu se snaží přežít. Mladá Rumunka je umístěna do Říše pro své modré oči a blonďaté vlasy. A jeden nacistický doktor zjišťuje, co všechno se páchá ve jménu vědy.

Filmové a televizní novinky

Reese Witherspoon a Kerry Washington spojily síly a budou tak společně stát za televizní adaptací knihy Ohníčky všude kolem spisovatelky Celeste Ng. Obě herečky si v této vznikajícím seriálu samozřejmě také zahají. Kterým postavám vdechnou život však ještě není známo. 

Minulý týden měl českou premiéru špionážní film Rudá volavka. V současném Rusku řízeném modrookým, neodpouštějícím Vladimirem Putinem bojuje vyzvědačka Dominika Jegorovová o přežití v džungli postsovětských tajných služeb. Je donucena projít výcvikem „volavek“, školených svůdnic, a poté nasazena na Nathaniela Nashe, důstojníka CIA, který řídí nejdůležitějšího amerického vyzvědače v Rusku. Dominika a Nate se ocitají uprostřed souboje vůlí, špionského řemesla a nevyhnutelně také touhy. 

Legendární Zeměplocha Terryho Pratchetta se zcela možná opět vrátí na televizní obrazovky. Televizní stanice BBC právě pracujem na stejnojmenném seriálu. Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují, pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety.

V příštím roce se všichni příznivci seriálu Mágové natočeného podle knih Leva Grossmana budou moci těšti n čtvrtou sérii. Quentin Coldwater je nadaný, ale nešťastný. Jeho život se změní, když se nečekaně dostane na tajnou, velmi exkluzivní školu kouzel v severní části New Yorku, kde získá vzdělání v moderním čarodějnickém řemesle. Kouzla však Quentinovi nepřinesou takové štěstí a dobrodružství, o jakém snil. Ukazuje se, že země jeho snů je mnohem temnější a nebezpečnější, než si vůbec dokázal představit.

Nikdy nepodcenujte sílu Tonyho Starka. Nebo alespoň Roberta Downey jr. Díky němu a celému Marvel studios se tak fanoušci po celém světě dočkají filmu Avengers: Infinity war o celý týden dřív. Do českých kin se film dostane již 26. dubna, tedy o den dříve než ve Spojených státech. 

Autorka: Lucie Želenská

Zdroj: www.variety.com, www.theguardian.com, www.inverse.com, www.thespectrum.com, www.instagram.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *