Letem knižním světem (10. týden 2016)

Byly zveřejněny nominace na Magnesii Literu, do výběru se dostalo celkem 24 knih a 6 blogů. Na Literu za prózu byly nominovány tyto knihy: Anna Bolavá: Do tmy (Odeon), Pavel Bušta: Sigmundovy můry (Togga), Daniela Hodrová: Točité věty (Malvern), Iva Pekárková: Pečená zebra (Mladá fronta), Daniel Petr: Straka na šibenici (Host), David Zábranský: Martin Juhás čili Československo (Premedia). Přehled všech nominací najdete na webu Litery.

Heritage Auctions vydraží židli, na které J. K. Rowlingová napsala první dva díly série s Harrym Potterem. Vyvolávací cena bude 45 000 dolarů. Rowlingová židli darovala před vydáním Ohnivého poháru do charitativní aukce Chair-ish a Child, při té příležitosti autorka židli ozdobila několika nápisy. Poté židle na sedm let zmizela a objevila se až v roce 2009 na eBay. Společně s židlí dostane nový majitel i dopis, který začíná slovy: „Dear new owner of my chair…“, který Rowlingová napsala pro první dražbu.

V březnu slavíme 2. narozeniny oblíbeného young adult nakladatelství YOLI 20% slevou na všechny jejich knihy.

Tento týden si můžete na našem blogu zasoutěžit o knihu Rudý kapitán a lístky do kina na jeho filmovou adaptaci.

Využijte exkluzivní nabídku O2 Extra – k nákupu knihy Alibaba.com získáte voucher na shlédnutí filmu Jang-c‘-ťiang zdarma o vzniku společnosti Alibaba.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Na konec března chystá Knižní klub knihu Kráva nebeská, kterou napsal David Duchovny, herec známý ze seriálu Akta X. Kráva Elsie se svojí kamarádkou Mallory se v příběhu rozhodnou utéct z kravína a vydat se do Indie, kde jsou krávy posvátné.
  • V dubnu vydá nakladatelství CooBoo young adult romanci, která se kromě neobyčejného příběhu pyšní i četnými ilustracemi a krásným grafickým zpracováním. V knize Proč jsme se rozešli píše Min svému bývalému příteli Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli.
  • Koncem března se můžete těšit na román Láska v Paříži, jeden z nejúžasnějších milostných příběhů, v němž svou roli hraje i film Woodyho Allena.
  • V knize Jak vyložit svět doprovází nositel Nobelovy ceny za fyziku Steven Weinberg čtenáře od antického Milétu přes středověký Oxford a katedrální školu v Chartres až po nejnovější výzkumy v CERNu. Ukazuje, že antičtí a středověcí badatelé nejenže nevěděli o světě to, co víme dnes, ale ani nechápali, co to znamená světu rozumět nebo jak tohoto pochopení dosáhnout. Weinberg zkoumá historické zápasy i spolupráci fyziky se soupeřícími oblastmi. Vyjde v dubnu.
  • Román Dokonalý cizinec by neměl uniknout žádnému fanouškovi Zmizelé nebo Dívky ve vlaku. Vyjde v dubnu v edici Světový bestseller.
  • Koncem března vydá Argo Dumasův klub, dílo jednoho z nejčtenějších španělských spisovatelů, které zfilmoval Roman Polanski pod názvem Devět bran s Johnym Deppem v hlavní roli.
  • V dubnu vyjde Dominus – konspirační thriller pro všechny milovníky mysteriózních příběhů ve stylu Dana Browna či Simona Toynea.
  • Je mu čtrnáct let a hledá svou dceru… Pod vlivem Jupiteru je mistrně, citlivě a čtivě napsaný příběh o kontroverzních tématech. O tom, že každá mince má dvě strany a svět není černobílý. Vydá Fragment.
  • Na březen chystá Ikar druhý román Lori Nelson Spielmanové. Sladké odpuštění je dojemným příběhem o odpuštění, dávných nedorozuměních a následcích, o vztahu matky s dcerou, ale i lásce a nelehké volbě srdce.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Idris Elba a Matthew McConaughey se objeví ve filmové adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Elba si zahraje Rolanda, McConaughey ztvární muže v černém.

Podívejte se na první fotky z filmové adaptace knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, kterou natáčí Tim Burton. Premiéra je naplánována na září letošního roku.

Ian McShane si zahraje pana Středu v seriálové adaptaci Amerických bohů Neila Gaimana.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Adweek.com, Collider.com, Theguardian.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *