Letem knižním světem (1. týden 2015)

Od 1. 1. 2015 platí snížena sazba DPH na knihy. Ta se dříve z původních 5 % zvýšila postupně na 15 % a nyní platí 10 %. Několik nakladatelů (např. Argo, MOBA, Mladá fronta apod.) uvedlo pro IHNED.cz, že budou snížení DPH reflektovat do koncových cen nově vydaných knih. Menší náklady jim navíc umožní i zpestřit nabídku a do edičních plánů zařadit menšinové tituly, které by jinak z finančních důvodů nemohly vyjít. V Neoluxoru až do konce února (nebo do vyprodání zásob) slavíme snížení DPH slevovou akcí na vybrané tituly. Nabídku knih ve slevě si můžete prohlédnout na našem webu v sekci Akční nabídka. Slevy platí také ve všech knihkupectvích.

Zveřejnili jsme žebříček 50 nejprodávanějších knih roku 2014. Pokud více důvěřujete recenzím, podívejte se na náš přehled nejlépe hodnocených knih na našem blogu.

Na webu až do konce týdne soutěžíme o filmové balíčky S láskou Rosie.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Nakladatelství Host zveřejnilo ediční plán na jaro 2015. Prolistovat si ho můžete na Issuu. Těšit se můžete na novinku Fredrika Backmana Babička pozdravuje a omlouvá se, která vychází po úspěchu jeho knihy Muž jménem Ove. Host chystá také další knihu Caitlin Moranové, po Jak být ženou a Morantologii vyjde Jak stvořit dívku. Chybět nebude ani Peter May, těšte se na titul Výjimeční lidé, první díl nové série Akta Enzo.
  • Také nakladatelství YOLI oznámilo své plány na rok 2015. Na jejich webu si můžete přečíst, jaké knihy nás brzy čekají.
  • Další román Chucka Palahniuka, Beautiful You, vyjde v Odeonu v září 2015.
  • Závěrečný díl série Pokrevní pouta vydá nakladatelství Domino pod názvem Rubínový kruh v květnu 2015.
  • Stoupající pára, 40. kniha série Úžasná Zeměplocha, vyjde v češtině 23. března.
  • V červnu vydá Argo knihu Artušův pád, literární pastiš z Tolkienovy pozůstalosti. Jde bohužel o nedokončený text, ve kterém autor zpracoval klasickou artušovskou látku. Text k vydání připravil Christopher Tolkien a doplnil ho obsáhlým komentářem, v němž se věnuje básnickým i prozaickým zpracováním artušovské tematiky a srovnává je s otcovou verzí. Kniha dokládá Tolkienovu zálibu ve staroanglické poezii i možný pramen inspirace pro jeho slavné romány.
  • Fanoušci Toma Robbinse se v červnu mohou těšit na novou knihu. Tibetský broskvový koláč je knihou autorových vzpomínek.
  • Na konci března vyjdou Divoké karty, úvodní svazek legendární série antologií editora George R. R. Martina. Představí se mistři fantastické literatury Roger Zelazny, Howard Waldrop, Lewis Shiner a samozřejmě sám George R. R. Martin. Nové rozšířené vydání pak obsahuje také příběhy současných talentovaných spisovatelů Davida Levina, Michaela Cassutta a Carrie Vaughnové.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Romány Nicholase Sparkse jsou mezi filmaři velmi oblíbené. Už na letošní jaro se chystá další adaptace, tentokrát knihy Nejdelší jízda. Podívejte se na první trailer.

Stanice BBC zveřejnila promo video, které láká na nové minisérie v roce 2015. Vidět můžete záblesky scén z Sherlocka, Prázdného místaJonathan Strange and Mr Norrell.

BBC chystá také novou seriálovou adaptaci Vojny a míru Lva Nikolajeviče Tolstého. Scénář píše Andrew Davies, režie se ujme Tom Harper (Peaky Blinders, Woman In Black: Angel Of Death). Potvrzeno bylo i obsazení hlavních rolí. Natašu si zahraje Lily James, v roli Pierra uvidíme Paula Dana, Andreje ztvární James Norton. Natáčení začne příští měsíc v Rusku, Litvě a Lotyšsku.

Rádiová adaptace románu Dobrá znamení Neila Gaimana a Terryho Pratchetta je online k poslechu na stránkách BBC Radio 4.

S novinkami BBC ještě nekončíme. Hvězda seriálu Homeland, Damian Lewis, si zahraje v šestidílném seriálu Wolf Hall na motivy knihy Předvěďte mrtvé z tudorovské Anglie. Podívejte se na první trailer.


K chystané adaptaci knihy Steve Jobs Waltera Isaacsona je stále více novinek a změn. Aktuální informace tvrdí, že si Jobse zahraje Michael Fassbender, pro roli Wozniaka stále platí Seth Rogen a nově se spekuluje o Katherine Waterston, která by měla ztvárnit Jobsovu první ženu.

Pemberly Digital startuje nový web seriál. Po Lizzie Bennet Diaries či Emma Approved přichází série The March Family Letters na motivy knihy Malé ženy. Na YouTube už jsou první epizody.

K novému hranému filmu na motivy pohádky o Popelce byl zveřejněn další sneak peak s názvem Midnight Changes Everything.


V březnu nás čeká další filmový díl série Divergence. Zveřejněna byla další fotografie z Rezistence.

Zdroje: Snitchseeker.com, Deadline.com, Art.ihned.cz, Hollywoodreporter.com, Insidemovies.ew.com, Hypable.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *