Konec Prima sezony: zemřel Josef Škvorecký

Josef Škvorecký patřil k odcházející generaci velikánů slova – vedle Bohumila Hrabala nebo Arnošta Lustiga a dalších. Jeho život začal v roce 1924, 27. září v Náchodě, kde nejdříve pracoval jako pomocný dělník.

Po skončení války začal studovat na vysoké škole – od roku 1946 na Filosofické fakultě UK, kterou absolvoval v roce 1949.

Po vojenské službě nastoupil v roce 1953 jako redaktor Státního nakladatelství krásné literatury a umění (ze kterého se později stal veleslavný Odeon) a o tři roky později začal působit coby redaktor časopisu Světová literatura, kde se za dva roky dostal do pozice zástupce šéfredaktora.

V roce 1958 však vydává svůj román Zbabělci, který způsobí skandál obrovských rozměrů, a Josef Škvorecký musí časopis Světová literatura opustit, smí se však vrátit do Odeonu. V témže roce si bere Zdenu Salivarovou, se kterou zůstane po celý život.

V roce 1969 odjel s manželkou do USA, kde už zůstali. O pouhé dva roky později založili manželé Škvorečtí nakladatelství ’68 Publishers, ze kterého se postupem času  stala legenda československé exilové literatury. Původně bylo založeno pro vydávání českých i přeložených knih Josefa Škvoreckého, ale vzápětí do portfolia nakladatelství přibyla řada českých a slovenských autorů. Knihy vydané v Torontu se pak nelegální cestou šířili do Československa.

Josef Škvorecký byl autorem několika desítek knih, z nichž některé psal se svou ženou. Asi nejznámější jsou romány Zbabělci (zde se prvně čtenářům představil později proslavený autorův hrdina a alter-ego Danny Smiřický), Tankový prapor, Prima sezona nebo Legenda Emöke.  Velmi slavné jsou také jeho detektivky, například trilogie s poručíkem Borůvkou (Smutek poručíka Borůvky, Konec poručíka Borůvky, Návrat poručíka Borůvky).

Záběr jeho díla je obrovský a není možné vzpomenout ani polovinu důležitých prací, románů, her a překladů, které vzešly z jeho pera. Zůstává po něm obrovský odkaz české literatuře, který patrně v tomto rozsahu nemá obdoby. Zůstává po něm také Literární akademie Josefa Škvoreckého, pro kterou byl patronem a která vychovává mladé talenty.

Zůstává po něm mnoho desítek knih, příběhů a poselství. Zůstává toho po něm hodně.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *