Knižní tipy pro babí léto

Henning Mankell: Neklidný muž

Celý svět zná Stiega Larssona, ale v domáckém Švédsku je pravým králem thrillerů Henning Mankell. Minulý rok v nakladatelství Host vyšla kniha Číňan, která byla jakýmsi geopolitickým thrillerem. Ale nejslavnější knihy Henninga Mankella jsou ty s komisařem Wallanderem. Napsal jich celkem deset, a první si v češtině můžete přečíst právě teď. Jmenuje se Neklidný muž a k vyšetřování případu se Kurt Wallander dostává spíš náhodou – obětí je nastávající tchán jeho dcery. Kriminální případ postupně bobtná a jeho kořeny sahají až do doby studené války.

Mats Strandberg, Sara B. Elfgrenová: Kruh


Po mezinárodním úspěchu se dočkali i čeští čtenáři! V polovině září u nás vychází první díl švédské trilogie Kruh. Práva byla prodána do více než 20. zemí. U nás knihu vydává nakladatelství Fortuna Libri. Engelsfors je příšerné město obklopené hlubokými lesy. Lidé zde čas od času zabloudí a zmizí. Jedné noci je svedeno šest dívek dohromady do zrušeného zábavního parku. Ty holky se neznají, nemají nic společného. Nevědí kde jsou a proč tam jsou. Netrvá však dlouho než pochopí, že pokud chtějí přežít, musí držet při sobě.

Marcus Chown a Govert Schilling: Vesmír v tweetech


Myslíte si, že je složité vysvětlit komplikované astrofyzikální zákony, jevy a úkazy? Myslíte si, že na minimálním prostoru může někdo vysvětlit, co je to mléčná dráha, černá díra nebo proč jsou na Zemi ideální podmínky pro život? Marcus Chown a Govert Schilling se o to pokusili. Na Twitteru si vyměňovali tweety, ve kterých si psali o astrofyzice a astronomii. V této knize je pak 140 témat a každé z nich je podrobně vysvětleno tak, aby to pochopil i člověk bez patřičného vzdělání. Ideální způsob, jak zaplnit mezery ve vědomostech.

Veronica Rothová: Rezistence


Rezistence je pokračováním knihy Divergence a autorkou těchto knih je Veronica Rothová. Divergence vyšla letos na jaře a stala se oblíbenou knihou žánru sci-fi pro mládež. A o čem je pokračování? Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris, ústřední postava příběhu,  se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se všemi následky?

Grace McCleenová: Skvostná země

Judith McPhersonová to nemá jednoduché. Maminka ji zemřela, tatínek je horlivým členem náboženské sekty a ve škole ji šikanují. Ona si ale vytvořila jiný – vlastní svět, kam zlo a smůla nemůže.  Její „Skvostná země“ je svět složený z nepotřebných věcí, které našla po matce. Skvostná země je skvěle napsaný román s příběhem, na který nezapomenete. Je o to silnější, že autorka si v dětství prošla podobným martyriem, jako její hrdinka.

Tess Stimsonová: Manželka, která utekla

Shon v práci? Děti neposlouchají a domácnost nevypadá podle vaší představy? Vezměte si volno od života. Inteligentní ženský román Manželka, která utekla vypráví příběh Kate Forrestové. Měla roztomilé děti, ze kterých vyrostli hádaví puberťáci. Má manžela, ale ten snad ani neví, že existuje. V práci už nevidí radost, jako kdysi. A na telefonu věčně matka, která se jí snaží řídit život. Jednoho dne se rozhodne odjet. Sednout na taxík, dojet na letiště a odletět do Říma. Tady se po dlouhých letech cítí šťastná a svobodná. Ale brzy zjišťuje, že se jí před svým životem utéct nepovedlo. Manželka, která utekla je skvěle napsaný román pro všechny ženy, které se nechtějí zbláznit z každodenní rutiny.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *