Co jste minuli v březnu

Chápu, chápu – všichni máme moc práce, a to že vyšla nějaká kniha (pokud to není nějaký obrovský bestseller), to je informace, která se lehce ztratí. Přemýšlel jsem, co bude lepší – upozorňovat na knihy, které teprve vyjdou následující měsíc, nebo na ty, které už tento měsíc vyšly? Rozhodl jsem se pro druhou možnost. A jestli vám to přijde nelogické, tak rád vysvětlím – existuje totiž mnoho knih, které propadnou sítem a k vám se o jejich existenci nedostane ani hláska. Tomu chci zabránit a proto vždy zrekapituluji uplynulý měsíc, abych měl čisté svědomí a vy tip na dobrou knihu.

A ještě je tu jedno další plus – pokud vás něco zaujme, nemusíte čekat, až nám to za pár týdnů přijde. Všechny knihy níže už máme skladem.

Rachel Seiffertová: Temná komora

Jeden z nejoceňovanějších britských prozaických debutů nedávných let vypráví příběh tří mladých Němců konfrontovaných různými způsoby s nacistickou ideologií a realitou války. Tělesně postižený Helmut, neschopný vojenské služby, zachycuje během nástupu nacismu a válečných let prostřednictvím fotoaparátu měnící se tvář Berlína: Lore, jejiž rodiče jsou zajati spojeneckými vojáky, putuje s mladšími sourozenci za babičkou do Hamburku přes válkou zničené Německo: učitel Micha o půlstoletí později pátrá v Bělorusku po minulosti svého dědečka, příslušníka SS.

Nietzel Sönke, Welzer Harald: Vojáci

Jak vnímali průběh druhé světové války samotní vojáci wehrmachtu? To odkrývají autoři na základě několika stovek tisíc stran odposlechových protokolů z archivů v Londýně a Washingtonu. Po celou válku byli totiž němečtí válečníci zajatci tajně odposloucháváni v britských a amerických zajateckých táborech. Na rozdíl od výslechů se jedná o nepřikrášlená sdělení bezprostředních účastníků války.

John Bennett: Děti slunce a Země

V románu jsou na pozadí historie jednoho pašeráckého rodu vylíčeny osudy dvou bratrů, z nichž jeden naplní rodovou tradici a druhý se stane protidrogovým agentem. Autor v dramatickém příběhu plném tarantinovských dialogů, akčních scén a psychedelických rituálů zároveň rozplétá jednotlivé politicko-společenské nitky organizovaného pašování drog a fungování drogových kartelů s požehnáním státních úřadů.

Alice Munroová: Drahý život

Osudy, které utváří touha, citová vzplanutí, náhlá hnutí mysli i náhodné události. To všechno ovlivňuje hrdiny, kteří zjišťují, že od určitého okamžiku se jejich život už nikdy nevrátí do původních kolejí. Nenápadná hloubka, nepředvídatelnost a průzračnost příběhů znovu dokládají sílu autorčina vypravěčského umění, schopného postihnout věčnou proměnlivost, bohatství a jedinečnost i toho nejobyčejnějšího života.

Bohumil Hrabal: Hlučná samota

Století Bohumila Hrabala. Výpravná publikace o životě a díle nejznámějšího českého spisovatele. Kniha koncipovaná jako kronika života a díla Bohumila Hrabala představuje jedinečný výbor autentických dokumentů a fotografií, ukázek korespondence, původních neupravovaných strojopisů básní, povídek a románů. Svazek přináší také doklady o komunistických cenzorských praktikách, reprodukce nakladatelských smluv a lektorských posudků, odborné a čtenářské ohlasy, kritiky a komentáře z osobního archivu Bohumila Hrabala uloženého v Literárním archivu PNP, ve Vlastivědném muzeu Nymburk a u Hrabalových přátel. Vychází ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví v Praze u příležitosti stého výročí autorova narození.

Irvine Welsh: Trainspotting

V revidovaném překladu vychází nejslavnější Welshova kniha. Autorovi se v ní podařilo něco nevídaného: vzít téma zralé pro sociologické studie o deprivované mládeži a napsat zábavný a propracovaný román, s jehož hrdiny musí čtenář sympatizovat, přestože ho jejich jednání často děsí a odpuzuje.

Oliver Bowden: Assassin’s Creed: Černá vlajka

Nastal Zlatý věk pirátství a Nový svět volá. Edward Kenway – drzý mladý syn obchodníka s vlnou, snící o zlatě – nedokáže odolat vábení života plného slávy na moři. Když je přepadena usedlost jeho rodiny, zdá se, že nastala vhodná chvíle k útěku, a Kenway se brzy proslaví jako jeden z nejnebezpečnějších bukanýrů své doby. A když začnou na povrch vyplývat důkazy o děsivém spiknutí, které ohrožuje vše, co je mu drahé, Kenway nedokáže odolat touze po odplatě.

Karin Lisonová: Zmrzlinář

Román finské autorky, zasazený z velké části do Československa čtyřicátých až počátku devadesátých let 20. století, vedle ojedinělého čtenářského zážitku nabízí českým čtenářům i určitý bonus v podobě velmi neotřelého pohledu zvenčí na nás, na naše nedávné dějiny či kulturní dědictví. Zmrzlinář je tajuplná skládačka bez konce, plná náznaků, otázek, navzájem provázaných náhod a netušených souvislostí.

Lewis Nordan: Obdivné hvízdnutí

Když černošský chlapec Bobo zahvízdá ve venkovském lokále v Mississippi na bílou vdanou ženu a pozve ji žertem na schůzku, nenechá na sebe reakce místních dlouho čekat – Bobo je brutálním způsobem ubit k smrti. Zanedlouho poté se Alice, učitelka na základní škole, rozhodne, že poučí své žáky o dějinách kraje, a na několika školních výletech jim nastíní temnou jižanskou duši: osamělost, alkoholismus, nenaplněné lásky i surové násilí.

Junot Díaz: A v tu chvíli je po lásce

Soubor volně zachycuje životní cesty Juniora, který přijíždí jako chlapec s matkou a bratrem za otcem do USA, přes jeho první citová a tělesná vzplanutí, pověstné sukničkaření až po nevěru, která mu zásadně změní život – přijde o snoubenku a není schopen se z toho ani po letech vybabrat. Může za to jízlivý, téměř nepřítomný otec, jehož kratičké okamžiky přítomnosti v chlapcově životě mají spíš ničivý účinek? Nebo matka upřednostňující vymodleného staršího bratra? Nebo komplikovaný vztah se starším bratrem, k němuž Junior nikdy nenašel cestu, ale přesto se nedokáže vyrovnat s jeho smrtí?

František Novotný: Valhala

Jeden z nejzásadnějších textů české fantastiky konečně vychází v jediném svazku. Velkolepá sága Františka Novotného fascinujícím způsobem propojuje svět dávné severské mytologie s reáliemi obou světových válek minulého století. Původně parodicky zamýšlený text se v průběhu jednoho desetiletí proměnil v komplexní trilogii, která nadchla čtenáře i kritiky jak svou pro české autory neobvyklou epičností, tak i strhujícími akčními dějovými zvraty, stejně jako hloubkou vhledu do možných českých dějin.

Erik Axl Sund: Vraní dívka

Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy.

Kurt Vonnegut jr.: Když smrtelníci spí

Třetí posmrtně vydaná sbírka Kurta Vonneguta nám předkládá další originální povídky z počátku autorovy kariéry. S působivou jasnozřivostí v nich autor pitvá soudobou honbu za penězi, láskou a věhlasem, která svérázně formuje osudy jeho postav.

Kolektiv: Noe

Biblický příběh ožívá ve strhujícím komiksovém zpracování ! Čtyřdílná série se stala předlohou výpravného filmu s Russellem Crowem v hlavní roli.

Bogdan Suceava: S bubnem na zajíce chodil

Román s ozvuky děl Michaila Bulgakova, Umberta Eca i latinskoamerického magického realismu je sžíravou politickou satirou na poměry v rumunské společnosti devadesátých let minulého století, dobu liknavého přechodu od totality k demokracii, kdy staré modly padly a na jejich místo se drali taškáři a falešní proroci všeho druhu.

Autor: Jakub Šimáček

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *