Česká filmová čítanka na KVIFF.TV x LUXOR

Čtení na maturitu snadno a zábavně? Česká filmová čítanka!

Hledáte zábavnější způsob, jak si před maturitou osvěžit povinnou četbu? Zkuste film! Už celá desetiletí dílo českých literátů inspiruje filmové tvůrce – ty nejznámější knihy se staly předlohou světově uznávaných filmů, které jsou zásadní součástí českého kulturního dědictví. Na KVIFF.TV teď vznikla Česká filmová čítanka, kde si českou literární klasiku můžete pustit ve filmové podobě. Začnete Hrabalem, Kafkou nebo třeba Čapkem?

Klasika nejen jako příprava k maturitě

Literární klasika si ve školách vysloužila nepříliš lichotivé označení „povinná četba“ – do té se člověku už tak nějak z principu nechce, že? I proto si mnozí čtenáři ke klasice najdou cestu až mnohem později v dospělosti. „Povinná“ literární díla se však do osnov nedostala jen tak náhodou. Každé z nich nabízí nejen kvalitní čtenářský zážitek, ale i vhled do kultury a způsobu smýšlení dané doby i historických událostí.

Dejte klasice šanci – zaslouží si to!

Která díla doporučujeme v knižní i filmové verzi?

Bohumil Hrabal – Ostře sledované vlaky

Zásadní dílo, ze jehož filmové zpracování si Jiří Menzel dokonce vysloužil Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Hrabal, který sám nějakou dobu pracoval na železnici, zde líčí to, jak se okupační léta projevují na malém vesnickém nádražíčku i na soukromých životech jednotlivých hrdinů. Mimochodem, novela Ostře sledované vlaky má jen 80 stránek, k maturitě je to tedy rozhodně stravitelná četba.

9788020460752

Vladislav Vančura – Rozmarné léto

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“

9788072872718

To je hláška, která už v češtině naprosto zlidověla, svůj původ však má v krátké novele Rozmarné léto, která se také dočkala zfilmování Jiřím Menzelem. Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí…

Karel Čapek – Bílá nemoc

Ve své hře z roku 1937 ukazuje Čapek svou obavu z fašismu a předvídá vypuknutí války. Hlavní postava, soucitný doktor Galén, objeví lék na nebezpečnou nemoc, léčí však jen chudé. Mocné muže – politiky a průmyslníky – léčit odmítá, dokud od nich nedosáhne příslibu, že zruší zbrojení a nevyhlásí válku. Již v roce vydání se Bílá nemoc dočkala filmového zpracování v režii Huga Haase, který ve filmu rovněž ztvárnil hlavní roli.

9788027713707

Ladislav Fuks – Spalovač mrtvol

„Co abych tě, drahá, oběsil?“

9788020721082

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina Karel Kopfrkingl – zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí.

Hledáte příjemný a přístupný způsob, jak se ponořit do české literární klasiky? Film je ideální cestou, jak si klasiku zamilovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *