Jitka Klett – Oblečená životem

24 hodin s módní návrhářkou Jitkou Klett

Známá módní návrhářka Jitka Klett, kreativní žena plná odhodlání a vzrušení z objevování světa nejen vlastní fantazie, vás provede příběhem svého života a kariéry, která překročila hranice České republiky. Její nová kniha Oblečená životem je určena všem, kdo chtějí poznat zákulisí módního světa.

Jaký je pracovní den této úspěšné ženy?

Jako den každé maminky dvou dětí, i ten můj začíná péčí o rodinu. Každodenní rutina a rodinný život mi dávají pocit, že někam patřím a že můj život není jen práce, ač ji mám tolik ráda.

Protože můj pracovní den je každý den jiný, nelze ho popsat v nějakém časovém harmonogramu. Začíná v okamžiku, kdy se všichni členové naší rodiny rozjedou do školy a práce.

Být módní návrhářkou představuje pestrou škálu pracovních činností. Možná to někoho překvapí, ale není to jen o kreativitě, i když ta je mé povaze nejbližší. Ostatně o tom všem si můžete přečíst v mé první knize. Tam pochopíte, jak může vypadat život módní návrhářky, co vše dělá a jaké kompetence její obor zahrnuje.

mal├e 1

Ze všeho nejraději se setkávám s klientkami a klienty. Konzultuji s nimi návrhy a posléze vytvářím model. Energie, která se přenáší mezi mnou a klienty, je neoddělitelným impulsem pro mou práci. Naplňují mě také setkání, na kterých plánujeme nové projekty, vize, stejně jako tvorba nových módních kolekcí a jejich prezentace na módních přehlídkách po celém světě.

Spousta lidí nechápe, proč se na přehlídkovém molu objevují kreace, které se nedají nosit. Nevědí, že nejsou určeny pro každodenní příležitosti. Je to otázka designérského umu a zároveň inspirace pro tvorbu trendů v oblasti běžného oblečení. Takto tvoříme i my zde. Model zlatých večerních šatů s oversized kloboukem v naší řadě Jitka Klett Couture neznamená, že v tomto modelu musíte jít na ples. Je to inspirace. Doporučení věnovat pozornost barvě nebo siluetě, kterou se snažíme prezentovat dominantněji, upoutat pozornost.

MG 3144

Zatímco navrhování pro klienty zahrnuje běžné nebo společenské oblečení, přehlídkový design nemusí být zcela nositelný, protože jde také o probuzení zájmu o módu a estetiku. Jde také o to, aby módní dům ukázal kreativitu návrháře, stejně jako umění krejčovství, kde neexistují žádná pravidla týkající se materiálu nebo střihu. Je to o představivosti. Chápu, že pro nezasvěcené může taková činnost představovat ztrátu času, nesmyslná  práce, ale není tomu tak. Právě díky těmto kolekcím vznikají nápady na běžné oblečení. Trendy, kterými se později řídí celý módní svět.

Velmi mě těší zájem o moji tvorbu také v zahraničí. V průběhu své 30leté módní kariéry jsem prezentovala Českou a Slovenskou republiku v 27 zemích. Přitom stále sbírám mezinárodní zkušenosti, které jsou nenahraditelné. Motivací je pro mě i mezinárodní ocenění ST Oscar de la Moda, které jsem získala v Itálii za dlouholetý přínos módnímu průmyslu.

IMG 20200529 WA0005

I když moje práce někdy přináší stres, který je nedílnou součástí mnoha profesí, dokážu ho přesměrovat k dobrým výsledkům, na kterých mi záleží. 

Po návratu z pracovních aktivit opět přepínám do rodinného módu, který miluji. Což ovšem neznamená, že kreativní myšlenky už nepřicházejí, jsou mojí součástí. Objem a kvalitu tvůrčích myšlenek ovlivňuje můj psychický a fyzický stav, a proto je pro mě nesmírně důležité žít svůj život v harmonii. Často před usnutím mám ještě myšlenky na tvorbu, na práci, která mě čeká v blízké budoucnosti… Záleží na tom, na čem právě pracuji. Dokonce mívám i kreativní sny. Po probuzení si myšlenky a nápady z nich rychle zapisuji.

A poté se s radostí vrhám do rodinné rutiny každého dne…

O knize Oblečená životem:

Jitka Klett, kreativní žena plná odhodlání a vzrušení z objevování světa nejen vlastní fantazie, vás provede příběhem svého života a kariéry, která překročila hranice České republiky. Kniha je určena všem, kdo chtějí poznat zákulisí módního světa. Netradiční formou přibližuje budování módní značky Jitky Klett i jejích módních salónů a odhaluje skutečnosti, které obvykle zůstávají skryté za oponou z nejkvalitnějších látek. Kdo jsou ženy, které vyhledávají služby módního salónu? Kolik úsilí je třeba, aby si k vám našly cestu nejúspěšnější a nejvlivnější ženy v zemi? Jak obtížné je proniknout na nejprestižnější světová mola a jak náročné je se tam udržet?

9788024953922

V knize najdete i odpovědi na otázky spojené s různými módními tématy, jež se prolínají kapitolami o vybraných cestách do zahraničí. Budování módní značky v konkurenci návrhářů a módních značek z celého světa Jitku Klett zavedlo do New Yorku i do Moskvy, do Paříže i Dubaje, a často to byly odvážné výpravy, při nichž se dostávala do nesnadných i přímo nebezpečných situací.

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v květnu 2024.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *