Ivana Gottová, foto: Petr Adámek

Cesta Karla Gotta za štěstím: Rozhovor s Ivanou Gottovou

„Zde jsou střípky mého života, jak mi utkvěly v mých vzpomínkách,” napsal krásným zdobným rukopisem Karel Gott do úvodu své autobiografické knihy Má cesta za štěstím. 14. července by oslavil 85. narozeniny, a tak jsme při této příležitosti mluvili s jeho manželkou Ivanou Gottovou o tom, jak vznikala tato jedinečná výpravná publikace, jak na ni reagují čtenáři a co znamená pro ni a její rodinu. A došlo i na odhalení originálního koncertu, na který se můžou fanoušci legendárního zpěváka těšit na podzim. Přečtěte si rozhovor pro Magazín LUXOR!

Před třemi lety vyšla kniha Má cesta za štěstím. Co znamená pro vás osobně a proč si ji přečíst?

Pro mě a mou rodinu má Karlova autobiografie nepopsatelnou hodnotu. Je vzpomínkou na společné chvíle, kdy jsem dlouhé hodiny naslouchala, jak Karel vypráví svůj poutavý životní příběh. Zároveň vnímám knihu jako památku na nádherných dvacet let, které jsme společně prožili. Karel si navíc přál, aby se kniha stala pro naše děti a vnoučata jakousi kronikou, kterou ocení až jednou samy vyrostou. Najdou tam nejen bohaté informace z jeho života, ale také fotografie svých předků.

Překvapily vás nějak reakce čtenářů a čtenářek, kteří už si knihu koupili a přečetli?

Z reakcí mnoha čtenářům vím, co pro ně znamená a co jim přinesla. Že pro mnohé z nich byla pohlazením po duši, že si díky Karlově povídání zavzpomínali na své mládí, zlaté šedesátky. Ti mladší se zas díky Karlovu vyprávění dozvěděli nové věci o hudbě, stylu, módě tohoto období. Mnoho z nich mi napsalo, jak byla pro ně inspirující Karlova cesta k úspěchu, jeho píle, pracovitost, profesionalita, slušnost, galantnost, a neustálá potřeba jít kupředu.

Čtenáře také velmi překvapila jeho otevřenost a upřímnost, když hovořil o svých životních útrapách a hlavně nemoci. Někteří se dokonce svěřili s tím, že mají knihu doma vystavenou tak, aby Karel svým šibalským kukučem dohlížel i na jejich cestu za štěstím.

ivanag 24 18 FOTO PETR ADAMEK
Ivana Gottová, foto: Petr Adámek

Na co se fanoušci Karla Gotta mohou těšit při příležitosti jeho nedožitého jubilea?

Karel se za svého života každý rok snažil o to, aby se jeho příznivci měli na co těšit. Naše agentura Karel Gott Agency v tomto jeho odkazu pokračuje. Naposledy jsme pro ně připravili stejnojmennou audioknihu Má cesta za štěstím, kterou načetl herec Igor Bareš a hlas Karla Gotta vytvořila umělá inteligence. Ráda se pochlubím, že audiokniha získala druhé místo v kategorii „Nejlepší zvuk – četba“ v soutěži Audiokniha roku 2023. Letošní rok je ale významný hned ze dvou důvodů. V létě by manžel oslavil 85. narozeniny, zároveň to bude prvního října již pět let od jeho smutného odchodu. Chtěli jsme proto připravit něco speciálního, co chytne jeho fanoušky za srdce. A právě proto se bude 5. listopadu v pražské O2 areně konat koncert s názvem Karel Gott – jeho písně žijí dál! Karlovy písně na něm v nových aranžmá zazpívá řada zpěvaček a zpěváků, a to i ti, které by si možná fanoušci do souvislosti s Karlem nedali. Všichni dostanou možnost pojmout Karlovy písně po svém a vdechnout jim „nový“ život. Sestava interpretů je opravdu různorodá, proto věříme, že koncert zaujme široké publikum napříč generacemi. Diváci se mohou těšit na zpěváky doslova od A do Z – od Adonxs, přes Lucii Bílou, Michala Davida, Richarda Krajča až po Pepíčka Zímu.

Prozradíte nám, jakou knihu měl v oblibě váš muž?

Manžel měl spoustu oblíbených knih, jeho knihovna, kterou jsme zarchivovali pro náš budoucí projekt Villa Gott, čítá na 3 000 knih. Je proto těžké vyjmenovat jenom pár oblíbených knih, protože Karel byl po celý svůj život vášnivým čtenářem. Přesto snad můžu bez váhání říct, že nejvíce knih je zaměřených na historii, které se Karel s vášni sobě vlastní věnoval, no a samozřejmě na výtvarné umění, ke kterému inklinoval od dětství. Troufám si však říct, že kniha, kterou vzal za posledních dvacet let do ruky asi nejčastěji, byla kniha Kapitoly moudrosti s nejrůznějšími citáty moudrých lidí napříč dějinami.

A jaké knihy čtete ráda vy?

Stejně jako Karel knihy miluji, a to různé žánry: od beletrie, přes literaturu faktu, až po duchovní a meditační. Přiznám se, že přestože dnes frčí vše digitální, já jsem nikdy nepřilnula ani k e-knihám ani ke čtečkám. V tomto směru jsem staromilec. Vždycky ráda zajdu do knihkupectví, kde se můžu kochat barevnými obálkami s krásnou grafikou. Baví mě listovat knihami, slyšet šustění listů a cítit vůni papíru. Přála bych si mít na čtení víc času, ale v posledních pár letech se mi ho bohužel moc nedostává. Jakou knihu tedy máte rozečtenou na nočním stolku? Před měsícem jsem dočetla román Hany Marie Körnerové Heřmánkové údolí, který je příběhem o neuvěřitelně statečné ženě. Na léto mám na stole připravenou novou knihu Patrika Hartla Gazely a životopisnou knihu malířky Toyen. Na obě se již moc těším.

Tento rozhovor vyšel v Magazínu LUXOR v červenci 2024. Autorem fotografií je Petr Adámek.

O knize Má cesta za štěstím:

9788090822108

Unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech. Publikace obsahuje zhruba 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebyly zveřejněny. Karel Gott se na sklonku hvězdné kariéry rozhodl zrekapitulovat svůj výjimečný životní příběh – napsat vlastní autobiografii. Knihu dokončil ještě za svého života a intenzivně též pracoval na obrazové dokumentaci až do posledních dnů. Otevřeně hovoří o svém soukromí, dcerách, manželství, ale také o věcech, které byly doposud z různých důvodů zahaleny rouškou tajemství.

Jeho vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou. Čtenářům se tak dostává do rukou ucelený, v mnoha směrech strhující obraz osudového vzepětí výjimečné osobnosti, která díky vrozenému talentu, jedinečnému hlasu, nezměrné píli, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a osobnímu nasazení rozdávala publiku krásu, radost i sama sebe až do samého konce své životní pouti.

Snimek obrazovky 2024 07 11 145430

Při příležitosti Mistrova jubilea teď autobiografii nabízíme za speciální cenu. Vydejte se s Karlem Gottem na jeho cestu za štěstím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *