knižní vazba

Paperback vs. pevná vazba: Jaké typy knižní vazby existují a který je ten nejlepší?

V moderní době, kdy technologie prostupují každičkou částí našeho každodenního života, má papírová kniha své nezaměnitelné kouzlo. O tom, jestli je lepší měkká, nebo pevná vazba, čtenáři vedou odvěké spory – na názorech obou táborů je ale něco pravdy! Pojďme se společně podívat na různé typy knižních vazeb i jejich pro a proti.

Pevná knižní vazba

Pevná vazba knihy, známá také jako tvrdá nebo vázaná, představuje klasický způsob, jak dodat knize noblesu a odolnost. Do vnějších desek z pevného kartonu je lepením či šitím upevněn knižní blok. Kniha v pevných deskách má (na rozdíl od paperbacku) také předsádku, která může být dokonce ilustrovaná. Desky poté může pokrývat i druhá obálka z papíru – v takovém případě mluvíme o knize s přebalem.

Tento typ vazby je často používán u významných literárních děl, encyklopedií nebo uměleckých knih – zkrátka takových, které si chcete uchovat v knihovně a opakovaně se k nim vracet.

20240326 Luxor 14

Jaká jsou její pro a proti?

+ Odolnost
+ Propracovanost (grafická obálka, předsádka, někdy i záložka)

– Vyšší cena
– Vysoká hmotnost
– Větší rozměry

Brožovaná knižní vazba

20240612 Luxor 13

Brožovaná vazba knihy, známá také pod svým anglickým názvem paperback, je lehčí a ekonomičtější alternativou k pevné vazbě. Má měkkou obálku a je často využívána pro romány, učebnice a jiné typy literatury, kde není primárním cílem dlouhodobá odolnost. Brožovaná lepená vazba je oblíbenou volbou díky své cenové dostupnosti a menší váze i rozměrům – díky tomu je lepší volbou na dovolenou i každodenní přenášení.

Jaká jsou její pro a proti?

+ Nízká hmotnost
+ Nízká cena
+ Skladnost

– Náchylnost k opotřebení

Tak kterou vybrat?

U některých knih za vás rozhodne už nakladatel, mnohé však vychází v obou provedeních. Jak tedy vybrat, která vazba je ta pravá? Můžete samozřejmě vybírat srdcem – mnozí čtenáři na jednu vazbu nedají dopustit a druhou zatracují (a je to zhruba půl na půl, věřili byste tomu?). Pokud však chcete rozhodovat rozumem, je výběr celkem snadný:

Plánujete knihu číst doma a potom uchovat v knihovničce? Potom si dopřejte reprezentativní, ale neskladnou pevnou vazbu. A jestli chcete čtení, které přihodíte do kufru na dovolenou nebo budete každý den tahat na cesty do práce, ale po přečtení nejspíš pošlete dál, je paperback jasná volba.

Nedám dopustit na paperbacky! Jsou měkké, lehké a zkrátka tak nějak příjemnější do ruky. Jakmile mám některý rozečtený, tahám ho všude s sebou, takže toho stihnu přečíst mnohem víc. Knížky, které si chci uchovat v knihovně, půjčovat kamarádům a časem se k nim vrátit, si ale zásadně kupuju v pevné vazbě.  

Adéla, copywriterka a čtenářka
cropped image

Jaké další, méně obvyklé vazby u knih najdete?

  • Sešitová vazba V1: Nejjednodušší šitá knižní vazba, nazývaná též stříšková. Ohnuté a naštosované listy jsou na hřbetu spojené sponkami. Vhodná je pouze pro dokumenty menšího rozsahu.
  • Kroužková vazba: Jistě jste se již setkali s dokumenty, jejichž hřbet tvořila kovová či umělohmotná spirála. Tento typ vazby je praktický pro dokumenty, rodinná fotoalba, prezentace či katalogy, ale i tam, kde se hodí možnost papíry přidávat a odebírat, tedy např. u pracovních listů pro školáky.
  • Umělecká knižní vazba: Jedná se o uměleckou formu, která spojuje tradiční řemeslo s moderním designem. Je esteticky působivá, ale výrobně náročná, proto se tento typ vazby často využívá pro limitované edice i sběratelské kousky.

Už máte rozhodnuto? Pak nezbývá než se pustit do čtení!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *