20240912 Luxor 50

8 čerstvých literárních debutů, které byste neměli minout

Držíte se při výběru knih osvědčených autorů, kteří už na svém kontě mají nějaký ten bestseller? To by byla škoda – i prvotiny nových autorů totiž často příjemné překvapí! Vybrali jsme pro vás několik povedených literárních debutů z posledních měsíců. Začtěte se a nenechte si ujít nástup nových nadějných a talentovaných autorů na literární scénu!

Dorota Ambrožová – Poslední léto

9788024297194

Prvotina Doroty Ambrožové dává prostřednictvím vyprávění deníkového rázu nahlédnout do proměny mladé dívky v turbulentním období dospívání. Přečtěte si provokativně drzou zpověď o komplikované životní etapě hledání vlastní cesty – jak dospět a najít ji, když k vám ti, od nichž čekáte odpověď, nejsou upřímní?

Jiří Benjamin Majer – Závojnatky

Letošní vítěz Ceny Knižního klubu! Román popisuje život kluka z dětského domova, který měl vlastně velké štěstí: dostal se do pěstounské rodiny. Rád se převléká do dívčích šatiček, operací si přesto tak úplně jistý není… Závojnatky jsou intimní zpověď i milostný román, s nadhledem i humorem podaný příběh o odkládání závojů, jímž se lidé propracovávají k vlastní identitě.

9788028400835

Daniela Nacházelová – Krajina těla

9788024954868

Ženská sexualita, postavení žen ve společnosti i partnerské vztahy 21. století – to jsou témata, která prostupují prvním románem vrcholové veslařky Daniely Nacházelové. Krajina těla je zpovědí ženy, která prožívá několik osudových okamžiků najednou: snaží se překonat samu sebe v extrémních podmínkách americké divočiny, ale tragická láska ji téměř srazí na kolena. 

Jo Callaghanová – V jediném okamžiku

Detektivní debut roku konečně vyšel i česky! V originálním krimi se seznámíte se vskutku neobvyklou detektivní dvojicí: Policistka Kat Franková totiž spolupracuje s AI entitou jménem Lock! Proti sobě tak stojí umělá inteligence a lidská zkušenost, logika a intuice. Mohou se spolu vůbec domluvit?

9788027152094

Gil Ribeiro – Případ komisaře Losta

9788024298528

Prvotina německého autora je slibným začátkem detektivní série, ze které nemrazí – naopak, zahřeje u srdce! Komisař Lost je na rok vyslán na výměnný program do Portugalska. Svým novým kolegům připadá trochu zvláštní: Nechápe humor a sarkasmus, do práce chodí v nažehleném obleku… Také ale oplývá dokonale analytickým myšlením a fotografickou pamětí!

Veronika Bálková – Přechodné období

Citlivou prózu inspiroval článek o otráveném dravci – autorka se totiž ve svém denním povolání věnuje ochraně životního prostředí. V jejím románu se mezilidské vztahy mísí s detektivní zápletkou: Mladá právnička se po smrti otce uchyluje na vesnici za babičkou, aby si ujasnila, kam chce v životě směřovat, místo klidu ale najde otráveného orla mořského a ve schránce výhružné vzkazy…

9788076374621

Melissa Blair – Přelomená čepel

9788024296593

Čtenářům Sarah J. Maas by neměl uniknout první díl světové senzace Sága půlelfů! Keera žije v království, kde elfové nemají své místo – i ona je však poloviční elfka. Zároveň je ale také nejtalentovanější špiónkou v království a královou oblíbenou vražedkyní. Ten ji nyní vysílá vypátrat a zabít tajemného nepřítele Koruny známého jako Stín. Pokud se nevrátí s jeho hlavou, vezme si král tu její.

Marta Knauerová – Život za krejcar, smrt za dva

Zajímají vás příběhy s tématem léčitelství jako Žítkovské bohyně nebo Šarlatán? Potom si nenechte ujít románovou prvotinu české botaničky a autorky knih o bylinkářství! Sledovat v něm budete poutavý příběh lidové léčitelky z podhůří, kde se bylinkaření a lékování, žehnání a zaklínání dědí po mnohá pokolení z matky na dceru. Mladá a sebevědomá čarodějka a vědma svou chytrostí, magií i krásou zatahá za nitky na císařském dvoře Rudolfa II.

9788024954844

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *