Péťa na prázdninách, foto: LUXOR

A co děti, mají si co číst? 8+1 tip na dětské knížky (nejen) na prázdniny!

Vychováváte doma malého knihomola? Dva měsíce prázdnin jsou dlouhá doba, za kterou zvládne přelouskat pořádnou hromadu čtení – pokud vám tedy dochází inspirace, jaké dětské knížky zabalit do batůžků k babičce, k moři i na tábor, máme pro vás několik osvědčených tipů (a jeden bonusový pro dospěláky). Nebude nouze o superhrdiny, zábavu i nějaké to ponaučení!

Andy Riley – Akční Týpek

Doporučený věk: 7 let

9788024298139

Křestní jméno: Akční
Příjmení: Týpek
Akční Týpek.

Skáče z vrtulníků, rozbíjí lodě, běhá po vrcholcích jeřábů a vychází z budov těsně před výbuchem. Je to ten nejodvážnější týpek, jaký kdy existoval! Dětský komiks od autora Králíčkových sebevražd je tak vtipný, že až vaše ratolesti usnou, možná si ho na jeden večer ukořistíte pro sebe.

Markéta Bolfová – Kluk v kopačkách

Doporučený věk: 7 let

Vtipný a poučný příběh pro kluky (a nejen pro ně) bude bavit milovníky fotbalu, dobrodružství a zábavy! Tomáš je školní fotbalová hvězda se spoustou kamarádů. Teď se ale musí kvůli tátově nové práci přestěhovat na druhý konec země – a ne od každého se mu dočká vřelého přijetí. Jak dopadne rozhodující fotbalový zápas mezi dvěma školními rivaly?

9788027138883

Klára Smolíková – Dalila a výtah bez dveří

Doporučený věk: 7 let

9788024296753

Všetečná Dalila těžko krotí nejen své vlasy, ale i zvědavost. A v domě, kam se s rodiči právě přistěhovala, ji nejvíce zajímá výtah bez dveří. Ten totiž neustále obíhá mezi patry a cestující musí do jedoucích kabinek naskočit a pak zase při výstupu vyskočit. Dalila ještě nemůže jezdit sama, a tak se ráda sveze s někým ze sousedů. Může se tak s nimi seznámit a trochu si popovídat. Připadají jí jako podivíni – je však odhodlaná prokouknout jejich tajemství!

Lukáš Pavlásek – Výprava do Cvokáčova

Doporučený věk: 7 let

Mezi Urousňákovem a Humusákovem, na dohled od Počůránkova, leží Cvokáčov – městečko, které touží navštívit každý! Než vyrazíte, nezapomeňte si směnit peníze. A kurz koruny na cvokany? Dostanete jich zkrátka tolik, kolik se obsluze právě zachce. Fotbalové hřiště je tu do kopce (s brankou pěkně uprostřed), v hasičárně zapomněli zřídit nádrž na vodu a v hotelu U Plesniváka zase dveře… Asi vás neudiví, že vše, co tu zažijete, bude opravdu kuriózní!

9788024297378

Marta Galewska-Kustra – Péťa na prázdninách

Doporučený věk: 3 roky

9788024292403

Jestli vaši nejmenší ještě neznají rozverného klučíka Péťu, je nejvyšší čas to napravit! Série leporel od polské logopedky je u nás momentálně absolutním bestsellerem dětské sekce – a není divu. Děti ji milují a chtějí číst stále dokola, rodičům usnadní práci a logopedi si ji pochvalují. Série roste spolu s dětmi – zatímco první díl Péťa se učí mluvit učí batolata vyslovovat první slabiky, s Péťou na prázdninách si tříleté děti procvičí artikulaci.

Honza Smolík – 10 napínavých únikovek

Doporučený věk: 7 let

Chcete něčím zaměstnat bystré hlavy svých děti za deštivých odpolední na chatě i na dlouhých cestách autem? Nechte je luštit deset zapeklitých v případů v této knize plné báječných, napínavých a dobrodružných únikovek! Co případ, to čtyři úkoly – čekají tu šifry, hlavolamy i tajenky, u kterých mozkové závity rozhodně dostanou zabrat.

Tip: Zdvojnásobte zásobu zábavy a pořiďte rovnou i předchozí díl 10 dobrodružných únikovek.

9788024297026

Dav Pilkey – Dogman: Špína a trest

Doporučený věk: 8 let

9788024296302

Kresleného hrdinu s psí hlavou a nejlepšího „psolicajta“ na světě, který bojuje nejen s pes-právím, ale i blechami, milují čtenáři všech věkových kategorií. Zatímco děti naprosto odzbrojí bláznivými situacemi, humornými zvraty a místy dětinskými vtipy (schválně, kolik eufemismů pro prdy dokážete objevit), pro dospělé skrývá celou řadu inteligentních (a bravurně přeložených) slovních hříček.

Stéphanie Desbenoit – Dotkni se přírody: Na venkově

Doporučený věk: 4 roky

Čekají vás prázdniny u babičky, na chatě nebo třeba v kempu? Vezměte s sebou knížku, která vám pomůže rozpoznat a náležitě ocenit všechny divy tamější přírody! Projděte se mezi loukami, poli a zahradami a všímejte si, jak krásné je divoké kvítí i jak zvířata pomáhají v zahradničení. Naučíte se také vyrobit hmyzí hotel, krmítko pro ptáky a spoustu dalších drobností.

Tip: Táhne vás to spíš do lesa než na zahradu? Přibalte raději předchozí díl Dotkni se přírody: V lese.

9788024292144

Bonusový tip pro rodiče:

Červená propiska – Bláznivé rodičovství

9788024297675

I přes všechno to zábavné čtení mohou prázdniny s dětmi místy být mírně řečeno na palici – a až taková chvíle nastane, nenecháme vás na holičkách! Autorky z tvůrčího dua Červená propiska jsou kromě korektorek také maminky, a tak si odskočily od gramatiky a sepsaly „Humornou siestu pro unavené rodiče“, ve které najdete rodičovské divnotrendy z minulosti i zábavná fakta ze zvířecí říše.

Hlavně se z toho nezbláznit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *