6877a4bf

Zákoutí ženských srdcí

Pojď, dáme si spolu dvojku bílého a všechno to probereme. Práci, tvůj beznadějný vztah i moje hledání toho pravého. Jo a mám pro tebe skvělý tip na jednu knihu. Momentky se to jmenuje, od Báry Nesvadbové. Já vím, čteš o ní v bulváru a to není moc důvěryhodné, ale věř mi, rozhodně má světu co říct, nebo aspoň ženám.

Něco jsi od ní četla, ne? Bestiář, myslím. To je dost slavná kniha, dokonce byla i zfilmovaná, s Karlem Rodenem a Markem Vašutem. Ale napsala třeba i povídkovou knihu Život nanečisto, sbírku fejetonů Pralinky a řadu dalších. A sedmnáct let na pozici šéfredaktorky české odnože Harper’s Bazaar dokazuje, že zástupkyním něžného pohlaví opravdu rozumí.

Její nejnovější sbírka povídek má velmi přiléhavý název. Neboj, není to nic náročného, povídky jsou totiž kratičké, jednoduché, ale řeknu ti, že zanechají dojem. Dojem, že to nemáme vždycky jednoduché a že láska a muži nám často pěkně komplikují život. Myslím, že se tam tak trochu najdeš.

Hlavním tématem je převážně vztah muže a ženy, nevěra a následné vyrovnání účtů. Občas to pojala velmi zajímavě. A navíc to prokládá svými úvahami nad aktuálními tématy jako je význam rodiny, postavení žen (ale i mužů) v současné společnosti a kam to asi všechno spěje. Ostatně celá nálada je taková lehce melancholická až hloubavá.

Budeš překvapená, že Bářin styl je opravdu osobitý. Žádné dlouhé uvádění do děje, popisy ani vysvětlování. Naopak krátké, leckdy až úsečné věty, které ovšem stačí na to, aby vyjádřily podstatné. A co nevyjádří, to si musíš domyslet. Víš, ty její texty tak hezky plynou…  Jako kdyby mluvilo tvoje vlastní srdce, které není usměrňováno do všeho kecajícím rozumem.

Připrav se na to, že se v knize odráží široká škála emocí. Láska, opětovaná i beznadějná, smutek i zoufalství. Děj je tak trochu odsunut do pozadí, ale pointa ti občas vezme dech. Skutečně jsou to spíše jen takové drobné náhledy do života někoho jiného. Zkrátka Momentky.

Můžu ti říct, že se to čte vážně dobře, je to taková oddychovka, taky má jen 160 stran. Žádné hlubokomyslné filozofování, ani nadávání na život. Je znát, že Bára Nesvadbová má nadhled a zkušenosti dámy a je si bolestně vědomá toho, že život si s námi někdy ošklivě zahrává. A tvoje estetické cítění jistě potěší ilustrace Ivy Skřivánkové, které skvěle doplňují náladu knihy.

Doporučuju ti naložit se do vany, zapálit svíčky a užít si nerušenou chvilku s knihou Momentek v ruce. A věř mi, že to bude velmi příjemný zážitek.

Monika Hrňová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *