c292c662

Top 5 nejočekávanějších knih května

Jedna želva za druhou – John Green

Na novou knihu oslavovaného Johna Greena jsme čekali jako na smilování a konečně je tady – Jedna želva za druhou vypráví příběh dospívající Azy, která se s kamarádkou Daisy zaplete do vyšetřování útěku hledaného milionáře. Tohle je ale jen povrchní zápletka a hlavní poselství Greenovy knihy leží mnohem hlouběji, jak je u autora ostatně typické. Aza totiž trpí obsedantně-kompulzivní poruchou a mnoha úzkostmi. V příběhu se noříme do její hlavy, do spirál, které ji stahují do temných hlubin a ze kterých se nedokáže vymanit. Sám autor také s OCD celoživotně bojuje a Jedna želva za druhou je jeho pokusem okolí vysvětlit, jak to v jeho hlavě vypadá a proč jsou mentální choroby naprosto stejně legitimními nemocemi, jako ty fyzické, i když to tak „normální lidi“ často nevnímají.

Terapie sdílením – Ester Geislerová a Josefina Bakošová

Terapie sdílením není ani tak klasická kniha, jako spíš kreativní projekt dvou sympatických mladých dam. Ester Geislerová a Josefina Bakošová rozjely na Instagramu hashtag #terapiesdilenim, pod kterým začaly zveřejňovat vtipné i hořkosladké úryvky z internetových konverzací, které ukončily partnerský vztah. A povedlo se jim strhnout lavinu. Protože tak trochu děsivé a zároveň směšné rozchodové historky má kdekdo a jejich sdílení fakt pomáhá. Ze sbírky online bizáru tak brzy vznikla knížka s nádhernou obálkou, texty a fotografiemi obou autorek, esejí mediálního teoretika Tomáše Dvořáka a hlavně pořádnou náloží cynismu, drzosti i naivity z klávesnice rozcházejících se dvojic. Tuhle knížku sice slupnete během chvilky, ale zase se k ní určitě několikrát vrátíte.

Artemis – Andy Weir

Když na knižní pulty dorazil Marťan Andyho Weira, vyvolal pořádnou senzaci – a taky k tomu byl důvod. Knížka o fyzice, botanice, zkrátka nejrůznějších vědách, která je ale zároveň vtipná a čtivá tak, že ji nebudete moci odložit? To je úspěch. Po Marku Watneym přichází Jazz Bašarová z blízké budoucnosti, která si v Artemis, jediném městě založeném na Měsíci, vydělává jako kurýrka – a ne vždycky pracuje úplně legálně. Stejně jako Mark má pěkně proříznutou pusu a jen tak něčeho se nezalekne. No a stejně jako kolem Marka se i kolem ní všechno podělá. Tím však podobnost obou děl končí, Artemis je totiž více o politice a mocenských hrách a vy se jako čtenář ponoříte do hlubin pěkně temné kriminálky. Nemůžeme se dočkat!

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky – Elena Favilli a Francesca Cavallo

Pokud byste si ale v květnu měli vybrat jen jednu knížku, jsou to Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Italky Elena Favilli a Francesca Cavallo se rozhodly, že o slavných mužích se píše na každém rohu – tak už je na čase, aby si holky četly před spaním zase o holkách. V Příbězích tak představují sto úspěšných žen – sportovkyň, vědkyň, političek, umělkyň, panovnic… zkrátka co vám přijde na mysl. Kromě toho, že je tahle kniha více než poučná, se jedná taky o dost povedené umělecké dílo. Medailonky jednotlivých osobností doplňují nádherné ilustrace od šedesáti umělkyň z celého světa. Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky rozhodně nejsou jen pro malé, je to spíš takový dárek od žen pro ženy.

Předobrý život – J. K. Rowling

Je tady nová Rowlingová! Ale než začnete jásat, že je tu konečně další Harry Potter, zpomalte. Předobrý život je útloučká knížečka, která obsahuje proslov, který JKR pronesla k absolventům Harvardovy univerzity. Mluví v něm o úspěchu, o tvrdé práci, o odvaze riskovat i o síle fantazie. A i když to není nový Potter, ale spíš jen taková jednohubka, rozhodně to stojí za to. JKR je rozhodně mistryní slova a dokázala poskládat přesně to, co chcete slyšet, když se ocitnete na nějakém důležitém životním rozcestí. A pokud byste přece jen radši něco potterovského, slavte. V květnu vychází i Cesta dějinami čar a kouzel, hojně ilustrovaná kniha, která vyšla jako doplněk výstavy, jež vznikla ve spolupráci s Britskou knihovnou na oslavu dvacátého výročí vydání Kamene mudrců.

V květnu se také těšíme na:

Autorka: Kateřina Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *