c854e7e5

Top 5 nejočekávanějších knih dubna

Macbeth – Jo Nesbø

Na české pulty přichází další variace na shakespearovské téma z pera moderních autorů a tentokrát se jedná o krimithriller pracující s motivem klasické hry Macbeth. Edici Shakespeare 400 vydává u nás nakladatelství Práh a vyšlo v ní už Děvče na ocet, Šajlok, to jsem já, Trhlina v čase a jako poslední také Kus temnoty od Margaret Atwoodové, na kterou si můžete přečíst naši nadšenou recenzi. O další pokračování se postaral populární severský autor, kterého, co se mrazivého krimi týká, většina lidí považuje za jistotu. Macbeth je v jeho podání policejní inspektor s problematickou minulostí, který se chce dostat na vrchol a neváhá jít i přes mrtvoly… doslova. Na to, za jaký konec Nesbø Shakespearovu klasiku uchopí, se dost těšíme, každý autor se totiž s tak kanonickou předlohou vyrovnává po svém.

Muž a žena – Michal Viewegh

Jeden z nejznámějších českých spisovatelů přichází po (pro něj) trochu delší odmlce s dalším vztahový románem – vlastně s dvěma novelkami, které jsou shrnuty v příhodně nazvané knížce Muž a žena. Jak už totiž název napovídá, každý z příběhů se soustředí na jinou perspektivu – novela Family Frost vypráví příběh neúspěšného restauratéra, který začne pracovat jako řidič vozu se zmrzlinou, což jeho vztahy záhadným způsobem pošle dolů ještě po šikmější ploše než dříve. Druhá novela Čarodějka z Křemelky pak rozebírá na Vieweghovy poměry neobvykle fantaskní téma – hlavní hrdinkou je žena, která čte druhým myšlenky. Což jí vztahy s muži velmi zásadně komplikuje. Po románu Biomanžel tak přichází autor v nakladatelství Ikar s originální novou vztahovkou, což je právě žánr, za který čtenáři Viewegha milují. Tak se těšíme!

Hon na mrtvého – Tim Weaver

Poté, co v uplynulých dvou letech nakladatelství Mystery Press vydalo několik úspěšných detektivních thrillerů Tima Weavera ze série, kde hraje hlavní roli detektiv David Raker, letos vydává knihu číslo jedna, kterou to v zahraničí všechno začalo. Příběhy spojené hlavní postavou schopného detektiva, který se specializuje na pátrání po zmizelých osobách, na sebe samozřejmě přímo nenavazují, ale stejně jsme rádi, že se dozvíme, co stálo na začátku jeho cesty. Tentokrát bude Raker řešit případ muže, který před šesti lety zmizel, před rokem se našlo jeho tělo, ale teď ho jeho matka spatřila živého v ulicích. A samozřejmě přijde na to, že se v jeho minulosti skrývají temná tajemství…

Botanicum – Jenny Broomová a Kathy Willisová

Nakladatelství Albatros vydává po úspěšném prvním Animaliu i další díl ze série Račte vstoupit do muzea. Tentokrát budou malí i dospělí čtenáři obdivovat nádherné ilustrace rostlin všeho druhu a ve velkoformátové celobarevné knize se dozví všechno, co kdy chtěli vědět, o sekvojovcích i masožravých rostlinách. Království rostlin okouzlí propracovaným vizuálem a je jen dalším krokem na delší cestě – v plánu je třeba i další kniha o dinosaurech. Botanicum je nádherná encyklopedická publikace, kterou nejspíš nezhltnete na jedno posezení, ale budete v ní často listovat, jen abyste se pokochali.

Prohnilé město – Leigh Bardugo

Napjatě očekávaný druhý díl young adult fantasy série Šest vran je tu. Autorka Leigh Bardugo u nás letos zažívá velmi úspěšný rok – v nakladatelství Fragment jí kromě druhého dílu populární duologie vychází zároveň i závěrečný díl trilogie Griša s podtitulem Zkáza a naděje, v nakladatelství CooBoo se zase chystá její román Wonder Woman – Válkonoška, část nová YA série o komiksových hrdinech. A o čem je Prohnilé město? Vracíme se do světa grišů za gangem anti-hrdinů shromážděných kolem dokonale zkaženého Kaze Brekkera, kde se musíme vypořádat s velkou zradou. Série Šest vran si v zahraničí i u nás vysloužila neuvěřitelně kladný ohlas, takže nemůžeme dospat a těšíme se na finále.

V dubnu se také těšíme na čtení:

A co si v dubnu chcete přečíst vy? 

Autorka: Kateřina Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *