e2aef895

Letní knižní tipy pro dětské čtenáře

Zmáťa a Záhada – Všechno dobře dopadne! 

Nakladatelství Host letos přišlo s dětskou novinkou od finské autorky Ninky Reittu. Ta se jako ilustrátorka podílela už na mnohých knihách pro děti, ale tuhle jako první také sama napsala. Nechte se zlákat dobrodružstvím žlutočerného pruhovaného kotěte Zmáti, které míří vlakem na prázdniny k babičce – ale najednou zjistí, že tahle mašinka míří někam úplně jinam. Naštěstí je tu Záhada, kocour, který mu slíbí, že mu s návratem domů pomůže. A tak začíná jejich společné dobrodružství.

Útlá knížečka je hojně ilustrovaná a doporučená pro čtenáře od čtyř let – ideálně tedy můžete tohle prázdninové dobrodružství využít i jako první čtení. A pokud se vašemu dítku zalíbí, jásejte – na letošní podzim slibuje Host nášup v podobě druhého dílu.

Anička v zahradě 

Znáte Aničku? Možná ano, vyšlo o ní už deset příběhů, ale tenhle, ten je prázdninový. Anička si užívá léto plnými doušky, dokonce se vydala na lodi sjíždět řeku Lužnici, a teď ji čeká další dobrodružství – prázdniny u babičky na vsi. Knížka ideální pro všechny malé čtenáře – hlavně ty, kteří také míří někam na chalupu k babičce, kde budou mít pocit, jako kdyby Aniččino dobrodružství prožívali s ní.

Nevadí, že váš potomek předchozí díly ještě nepřelouskal, série od Ivany Peroutkové, která vychází v nakladatelství Albatros, může být čtená i napřeskáčku. A pokud čtení vaše zlobidlo na jednom místě neudrží, zkuste audioknihu – letos vyšlo k poslechu například Aniččino dobrodružství u moře. Třeba v audioknihách objevíte úplně nový svět, zvlášť když je vypráví úžasná Marta Issová.

Jino taje opic 

Jaké zvíře je prázdninovější než hravé opice? Pokud máte doma milovníka zvířat, nebo milovníka rébusů, Jino taje opic jsou knihou, kterou nesmíte minout. Petr Nikl, který ji vlastnoručně sepsal i ilustroval, se totiž plně ponořil do světa nejrůznějších opic a opiček a poskládal z nich celou abecedu. A s její pomocí pak v knížce dětem šifrovaně posílá nejrůznější opičí básničky a vzkazy, které je před čtením potřeba rozluštit.

Velkoformátová, v plátnu vázaná kniha od nakladatelství Meander je skoro umělecké dílo a obsahuje víc obrázků než textů – hodí se tak i pro nečtenáře, kteří se s její pomocí možná prokoušou k něčemu delšímu. Má navíc potenciál stát se celorodinnou zábavou, protože písmenka poskládaná z opičích těl budete nakonec louskat všichni. A ještě se přiučíte spoustu nového o jednotlivých opičích i lidoopích druzích.

Justýnka a asistenční jednorožec 

Prázdniny jsou časem fantazie, kdy je možné vlastně všechno. Tedy, ne pro Justýnku. Ta totiž trpí akutním nedostatkem představivosti, a tak jí pan doktor předepíše asistenčního jednorožce, který by ji měl tohoto nedostatku zbavit. A to by v tom byl čert, aby takový jednorožec nerozzářil svět kolem všemi barvami duhy!

Justýnka a asistenční jednorožec je letošní hit, který vyšel v nakladatelství Albatros. Na kouzlu této knihy se stejnou měrou podílely autorka Kateřina Maďarková a ilustrátorka Léna Brauner. Originální fantaskní příběh tak doprovázejí pestrobarevné ilustrace v pastelových tónech a asistenční jednorožec se stává hrdinou mnoha dětských snů. Ovšem pozor, hrozí tu nebezpečí, že pokud tuhle knihu svému potomkovi koupíte, nejspíš se mu vůbec do rukou nedostane – jedná se o dílko tak okouzlující, že se ho nejspíš nebudete chtít vzdát. A po vlastním asistenčním jednorožci zatoužíte určitě.

Paní Láryfáry 

Znáte paní Láryfáry? Ne? Tak to vám rozhodně něco v životě chybí! Paní Láryfáry je totiž génius, který dokáže vyléčit všemožné dětské nemoci, které se s občasnou letní zahálkou u mladších jedinců rozvíjejí – třeba hubatidu, která způsobuje, že postižené dítko rádo drze odsekává. Chudák si nemůže pomoci. A nebo čurbesajdu, při které si zas pacient po sobě vůbec neuklízí. A co taková nimravka, která má za následek nedojezená a ošklivě rozčvachtaná jídla a nechutenství! Na to nejsou třeba žádné kapičky a medikamenty, paní Láryfáry ví, že hubatce vyléčí ještě hubatější papoušek, nepořádníka pár dní o samotě v zaneřáděném pokoji, ze kterého se už nedostane, ani když chce, a nimrala zase miniaturní nádobíčko pro panenky.

Příběhy paní Láryfáry vyšly u nakladatelství Lika klub v souborném vydání a ačkoli nejde o novinku, můžeme vám slíbit, že tohle se dětem zalíbí – a možná paní Láryfáry vyléčí i pár jejich vlatsních neduhů.

Děti z Bullerbynu 

Čím jiným výčet našich tipů zakončit než nesmrtelnou klasikou – Děti z Bullerbynu jsou taková esence dětství, která zkrátka nezastarává. Ačkoli Lisa, Anna, Britta, Lasse, Bosse a Olle nepoužívají mobily ani počítače, umí si báječně hrát. A to děti zkrátka baví. A baví je šestici švédských kamarádů doprovázet na jejich dobrodružstvích na venkově, kde bydlí, ať už je v knize zrovna léto nebo zima.

Děti z Bullerbynu sice nevyprávějí jen o prázdninových radovánkách, ale z touhle partičkou jako by prázdniny nikdy nekončily. Umí si hrát a bavit se za každé příležitosti, stojí při sobě, i když se navzájem zlobí a pošťuchují, a troufám si říct, že kamarádit by s nimi chtěl úplně každý.

Autor: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *