57f81b55

Knižní školy – 3. díl

Brakebills

Série Mágové patří k mým hodně oblíbeným a v Čechách tak nějak zapadla, což je podle mě hrozná škoda – zvlášť když se k ní objevil i televizní seriál. I Brakebills jsou variací na školu čar a kouzel, ale o hodně dospělejší než jsou ty, které najdeme v Harrym Potterovi nebo Magisteriu. Tady už jsou budoucí mágové dospívající jedinci a magii se učí… tak nějak vysokoškolsky, to je pocit, který ve mně po dočtení zůstal. Kromě toho si autor hodně vyhrál z různými typy zaměření jednotlivých studentů, s kouzly, která se sesílají pečlivě provedenými gesty a zaklínadly v nejrůznějších exotických jazycích, i metodami výuky, které zahrnují nepěkný půlrok kdesi v ledové pustině na pólu.

Ačkoli se škola objevuje jen v první polovině první z knih a příběh všech mágů v čele s Quentinem se pak dál odvíjí v běžném světě i kouzelné Filórii, rozhodně tuhle trilogii nepromeškejte, protože tahle škola je něco úplně jiného. 

Neviditelná univerzita

Když už mluvíme o školách, nemůžeme opomenout legendární Neviditelnou univerzitu ze světa Zeměplochy. Právě tady se všichni čarodějové učí kouzlit a knihovník proměněný v opici tu pojídá banány na kila, knihy poletují a perou se mezi sebou a do knihovny je možno vstoupit jen na vlastní nebezpečí.

Neviditelná univerzita je stejně jako všechno na Zeměploše bláznivá, ujetá, úplně jiná, pompézní a nebývale originální. A pokud se chcete zasmát, rozhodně volte ji.

Škola dobra a zla

Ještě je třeba zabloudit tak trochu do pohádky, protože právě na pohádkových stereotypech je vystavena Škola dobra a zla ze stejnojmenné série. Studenti jsou totiž vybíráni… no, hlavně na základě vzhledu. Když je někdo krásná zlatovlasá dívenka s líbezně modrýma očima a zálibou v pečení koláčků, nejspíš skončí ve škole dobra a čeká ho kariéra pohádkové princezny. Kdežto člověk, který se nerad koupe, neustále nosí černou a úsměv je pro něj sprosté slovo spíše najde uplatnění ve škole zla a stane se pohádkovým padouchem.

První díl však začíná tím, že se tyhle predispozice trochu pomotají – blonďatá Sofie skončí u zloduchů a věčně rozmrzelá Agáta se má stát princeznou. A ačkoli se jim ze začátku na opačných stranách barikády moc nedaří, postupně zjišťují, že to asi přeci jen nebude jen o barvě vlasů… Kdo by tuhle pohádkovou školu nechtěl navštívit, ať se jde zahrabat, protože dostat titul z profesionálního zlounství nebo naopak líbeznosti? To je přece nádhera!

Kaer Morhen

A závěrečná škola-neškola – hradiště Kaer Morhen ze sérii o Zaklínači. Chtěli jsme skončit něčím, co by vás přimělo ocenit ty tvrdé a nudné školní lavice, ve kterých musíte vysedávat, a Kaer Morhen je přesně ta správná volba. Nejen že z vás při tréninku na zaklínače, bojovníka s příšerami, málem sedřou kůži a každý večer si budete před spaním počítat nové modřiny, ale také vás budou nutit nocovat ve vlhkých a ledových kobkách a krmit pěknou šlichtou. A když to všechno zvládnete, nalijí do vás jedovaté elixíry, které vás buď zabijí, nebo vaše tělo zmutují natolik, že vás vlastní máma nepozná. Tedy, pardon, to asi ne, berou sem totiž jen sirotky, aby si neměl kdo stěžovat, když se věci trochu zvrtnou…

Kterou knižní školu byste si nejradši vybrali vy? A nebo jsme vás přesvědčili, že ty běžné školní lavice vlastně nejsou takové zlo a je lepší se do těch knižních světů vydávat radši z jejich bezpečí?

Četli jste i první a druhý díl knižních škol?

Autorka: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *