3c054366

Knižní školy – 1. díl

Bradavice

Alfa a omega všech knižních škol, místo, kam chce prostě každý. Protože učit se kouzla? Bojovat o školní pohár? Ve volném čase frčet na koštěti, procházet se obří knihovnou, hrát tchoříčky a cpát se Bertíkovými fazolkami? Ano prosím, ano, ano, ano. I když na druhou stranu, ani Bradavice nejsou pouze místem splněných snů a přání. Vzpomeňte: stačí se zatoulat do zakázané chodby a můžete třeba přijít o nohu nebo být uslintání k smrti, když si špatně nasadíte při hodině klapky na uši, sejme vás křik roztomile boubelaté rostlinky a po famfrpálových utkáních končí půlka týmu pravidelně na ošetřovně. A to vůbec nemluvíme o tom, že se po chodbách sem tam potuluje nějaký ten trol, někdy taky Voldemort a hrozí vám i to, že budete vybráni do celoročního turnaje, kde se poperete s draky, sfingami i jezerními lidmi. Nadšení sice přetrvává, ale už teď víme, že všechno má svá ale.

Možná tedy bude lepší zůstat v klidu v té své nudné mudlovské lavici, ale tajně si pod ní listovat knihami o Harrym Potterovi, třeba v krásném novém či ilustrovaném vydání, a všechno to dobrodružství si užít v bezpečí a zpovzdálí.

Šerosráz

No, takový Šerosráz ze série Jiskra v popelu, které zrovna vyšel druhý díl Plamen v temnotě, to je úplně jiné kafe. Právě tady se cvičí ti nejlepší z nejlepších Válečníků, aby se z nich staly smrtící a bezcitné Masky, elitní zabijáci (téměř) bez srdce, kteří neochvějně a věrně slouží císařství. Z chudáků mrňousů tu sedřou kůži a ti, kdo se dostanou do vyšších ročníků, si pak staré křivdy vybíjejí na dalších nováčcích. Jako jo, ohánět se šamšíry jako Elias a Helena by nebylo od věci, ale za jakou cenu? Tuhle školu si asi radši odpustíme, což?

Magisterium

Další z řady kouzelnických škol ze stejnojmenné série. Čím víc toho o téhle povedené škole přečteme, tím jsme přesvědčenější, že hlavní hrdina Callum dělal dobře, když se snažil zvrtat přijímačky a k magii ani nepřičuchnout! Rozhodně nečekejte další Bradavice – magie je tady vázaná k jednotlivým živlům a studenti trénují pod dohledem mistrů, kteří si je vyberou a následně je nutí dělat stovky a stovky na první pohled zbytečných a pěkně nudných cvičení. A to všechno proto, aby prošli branou a postoupili na vyšší magický stupeň.

Ať už se ale ve škole učí cokoli, končí to vždycky stejně – nakonec vám jde po krku nejnebezpečnější černokněžník všech dob. A vy mu musíte čelit, navzdory faktu, že jste teprve začínající kouzelnické škvrně. Že by to byla u kouzelníků prostě nějaká tradice? 

Na další díl knižních škol se těšte ve středu!


Autorka: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *