2b3a08fa

Knižní školy – 2. díl

Univerzita výjimečných

Když vám hned na začátek prozradím, že série Univerzita výjimečných, které nedávno vyšel poslední díl s podtitulem Odveta, je zasazena do dystopického světa, kde byla Země skoro zničena, bude vám asi jasné, že tahle škola není žádné žůžo labůžo. No, co škola, ale ty přijímačky!

Univerzita výjimečných je totiž… jen pro ty výjimečné. Ti jsou po dokončení střední školy nominováni a odvezeni pryč k sadě testů, kterými musí projít, aby se dostali na tuhle prestižní univerzitu a stali se z nich ti nejlepší inženýři a genetici a biologové a mohli se zapojit do procesu obnovy světa. Naše hlavní hrdinka Cia je jednou z vyvolených, ale když jí vlastní otec, který na univerzitě studoval, varuje, že nemá čekat nic hezkého a hlavně nikomu nevěřit, je jasné, že tu něco nehraje. A brzy přijdete na to, že tyhle přijímací zkoušky byste rozhodně dělat nechtěli.

Bitevní škola

Enderova hra je už trochu starší kousek, ale tzv. Bitevní škola asi dlouho zůstane v paměti každého z těch, kdo si tuhle klasiku sci-fi přečetli – ať už jste zhltli jen první, nejslavnější díl, nebo rovnou celou sérii. Na Zemi totiž už několikrát zaútočili mimozemšťani, a aby lidstvo vůbec mělo nějakou šanci přežít, začalo školit ty nejtalentovanější děti a dospívající v takzvané Bitevní škole, kde se učí zacházet s nejnovějšími technologiemi a poznávají svého nepřítele.

A jak jinak na to než skrze videohry, že! Tam si to vraždění emzáků můžete zkusit pěkně nanečisto bez větších rizik. Podobně jako v Šerosrázu i tady vládnou přísná pravidla a disciplína stojí na prvním místě. Ačkoli jsou kadety poměrně malé děti, nikdo se s nimi moc nemaže. A když vám řeknou, že vy jste jediná šance na přežití lidstva, začíná teprve ta pravá jízda.

OASIS škola

Trošku podobně na to jde taky román Ready Player One, kde si taky můžeme virtuálních světů užít dosyta – důvody a cíle jsou však úplně jiné. Tady se totiž ocitáme v budoucnosti, kdy je Země zkrátka přeplněná lidmi a na život nezbývá moc místa. A tak se všichni houfně vrhají do virtuálního světa hry OASIS, kde můžou žít život, na který v realitě není prostor.

A jednou ze super věcí je taky virtuální OASIS škola, kam chodíte, ale nikdo nemusí vědět, kdo ve skutečnosti jste, protože v lavici vysedává akorát váš avatar. Představte si to blaho: sedíte doma v pyžamu, ládujete se sušenkami a přitom pilně studujete. Nádhera. Tedy samozřejmě je to nádhera jen chvíli, než se zapojíte do honu za skrytým miliardovým dědictvím zakladatele hry a po krku vám jde najednou obří korporace, která ho chce pro sebe…  

Tábor polokrevných

Dobře, tohle technicky vlastně není škola, ale budeme se tvářit, že ano. Je to totiž hrozně super místo, kde se v sérii Percy Jackson sdružují všichni polobozi, potomci klasických olympských bohů, kteří tak nějak ulítli se smrtelníky.

Náš syn Poseidona se tady sice moc neohřeje, ale pořád byla zábava ho sledovat, jak se učí pracovat se svými schopnosti, pobíhat s mečem a vůbec zapadnout do světa, o kterém neměl do té doby ani tušení. A kde jinde si hned první školní den najdete kámošku, která je dcerou bohyně Athény, nebo potkáte týpka, který je vlastně satyr? 

Už jste četli první díl knižních škol?

Na další díl knižních škol se těšte ve neděli!


Autorka: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *