12ceb764

6 tipů na nejlepší zahradnické knihy letošního jara

100 receptů pro rozkvetlou zahradu, balkón i terasu 

Rozkvetlé květiny jsou potěchou pro oko i duši. Ne každý si je ale může užívat ve velkém na vlastní zahradě, někdo se zkrátka musí spokojit s malou teráskou nebo balkónem. I menší prostor je však možné zaplnit duhovou záplavou. A pokud si chcete do života vnést trochu barev, publikace 100 receptů pro rozkvetlou zahradu, balkón i terasu od nakladatelství Alpress je tady pro vás. Kniha plná fotografií je napěchovaná praktickými tipy, které využijete, ať už budete sázet do záhonu nebo truhlíku.

Květiny pro suché zahrady 

Ne každý má to štěstí, že je jeho zahrada úrodná a všechno mu na ní kvete pod rukama. Pokud i vás trápí spíše sušší půda, kterou je třeba hojně zavlažovat, jsou tady Květiny pro suché zahrady od nakladatelství Grada přímo pro vás. Publikace představuje nejrůznější druhy suchomilných rostlin, které ke svému životu příliš vláhy nepotřebují a které je možné nakombinovat tak, že vám bude zahrada kvést téměř po celý rok. Její autor Petr Hanzelka je tajemníkem Unie botanických zahrad ČR a kurátorem trvalek v Botanické zahradě v Praze-Troji a na kontě má již několik zahradnických publikací, například Květiny pro každou zahradu a další.

Praktická zeleninová zahrada 

Nakladatelství Esence přichází s překladovou novinkou Praktická zeleninová zahrada s všeříkajícím podtitulem 30 jednoduchých projektů pro bohatší úrodu. Publikace plná fotografií a podrobných návodů čtenářům radí, jak se vypořádat s nejrůznějšími škůdci, jak vyrobit jednoduché i složitější zahradní konstrukce nebo jak nejlépe pěstovat a ošetřovat konkrétní rostliny. Zkrátka vše ve jménu chutnější a hojnější zeleninové úrody.

Velká kniha zahradničení pro děti

Další překladová zahradnická kniha vyšla v nakladatelství Práh a soustředí se na ty nejmenší a jejich první zahradnické krůčky. Velká kniha zahradničení pro děti stojí hlavně na barevných a hravých ilustracích, které dětského čtenáře zaujmou a hlavně mu vysvětlí, jak to na zahradě chodí. Je příhodně rozdělena do čtyř kapitol podle ročních období a provede tak malé zahradníky celým rokem od jara do zimy a naučí je, co je v kterém období na zahradě třeba udělat. Kromě toho ale vzbuzuje v dětech také zvědavost a touhu poznávat přírodu.

Zahrada žije

Na nejmenší zahradníky cílí také novinky z nakladatelství Smart Press Zahrada žije. Za tou stojí česká autorka Anita Blahušová, která se zahradničení ve všech jeho podobách dlouhodobě věnuje a publikovala již také knihu Zahrádka v květináči. Tentokrát se však místo malých prostorů s omezenými možnostmi soustředí hlavně na děti a na to, jak je do chodu zahrady zapojit v každém měsíci. Hlavním cílem sluníčkově žluté knížky je snaha předat myšlenku, že děti by měly být odpojeny od všech přístrojů a skrze zahradu znovu napojeny na přírodu. Autorka v knize plné fotografií i ilustrací poskytuje spoustu tipů a nápadů, jak na to, jak ze zahradničení udělat příjemnou rodinnou zábavu.

Zelenina z ekozahrady

Zelenina z ekozahrady je nejnovější knihou permakulturního guru Jaroslava Svobody a jeho ženy Lady Svobodové. Navazuje s ní na předchozí publikace Kompletní návod k vytvoření ekozahrady, která také vyšla v nakladatelství Smart Press. Publikace je jedinečná hlavně tím, že vznikla v tuzemských podmínkách, a tak se skutečně veškeré poznatky dají aplikovat na vaši vlastní zahradu. Kniha poskytuje spoustu tipů, jak na permakulturní pěstování zeleniny, jak plánovat, zúrodňovat půdu a vůbec si doma vytvořit takový soukromý zahradní ráj, a to včetně drobného zvířectva. Bonusem je pak kapitola o zpracování doma vypěstované zeleniny ve vaší kuchyni. 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *