080c683e

14 tipů na ty nejlepší knížky se zimně-vánoční atmosférou

Vánoční koleda – Charles Dickens

Nelze začít jinak než klasikou všech klasik, tedy Vánoční koledou od Charlese Dickense. Jasně, tohle čtení je možná trošku náročnější, ale klasický příběh o duchách minulých, přítomných a budoucích Vánoc a o lakomém Scroogovi v sobě má všechno, co od vánočního příběhu chcete. Takže pokud spíše než po vánočním kýči prahnete po něčem jednodušším, ale zato hlubším, je tohle ta správná volba.

Zimní příběh – Mark Helprin

Bylo nebylo, jednoho dne, někdy počátkem minulého století, zapadal New York sněhem. A s vločkami, které překryly každodenní shon, ožila magie, koně dostaly křídla a sny se začaly plnit. Zimní příběh je zkrátka něco, co si před Vánoci přečíst potřebujete, i když přímo o těchto svátcích není. Dýchá z něj ale magická zimní atmosféra, všechno se třpytí a jiskří dobrodružstvím a je to trochu dospěleji zabalená pohádka o boji dobra a zla. A kdy jindy číst sedmisetstránkové tlouštíky než za dlouhých chladných večerů? 

Vánoce – putování do Betléma – Josef Krček, Renáta Fučíková

Jestli hledáte ultimátního průvodce Vánoci, tahle knížka je pro vás ta naprosto pravá. Je v ní popsán celý advent a končí až na Tři krále, cestou popisuje a v nádherných ilustracích vykresluje jednotlivé svátky, tradice, zvyky, je plná vánočních písniček a symbolů, které zasazuje do širšího kontextu. Ačkoli jde o čtení primárně dětské, člověka překvapí, kolik toho o Vánocích vlastně neví a rád by se dozvěděl. Tohle jsou zkrátka takové Vánoce v krabičce!

Sněží, sněží… – Maureen Johnsonová, John Green, Lauren Myracleová

Pokud je na vás Zimní příběh moc málo vánoční, sáhněte určitě po youngadultovce Sněží, sněží…, z té ta trošku kýčová sladká atmosféra přímo odkapává. Tři vánoční příběhy se v útlé knížce navzájem prolínají, i když každý z nich napsal jiný z trojice autorů. Odehrávají se během sněhové bouře, která právě o Vánocích všem zúčastněným pěkně zkomplikuje život. Těšit se můžete na přeslazená kafe ze Starbucksu, sběratelské vánoční vesničky, miniprasátka i emocemi nabitá vánoční shledání. Je to sladké, až z toho místy bolí zuby, ale kromě toho také vtipné, dojemné a prostě jednoznačně vánoční. Tuhle knížku slupnete jako malinu.

Sněhová královna Hans Christian Andersen

Co by tohle bylo za vánoční list, pokud by na něm nefigurovalo pár klasických pohádek. A i když není Sněhová královna zrovna o Vánocích, svou ledovou atmosférou se k nim rozhodně hodí. Příběh Kaie a Gerdy asi není třeba přibližovat, k dostání je v opravdu mnoha vydáních. Nezáleží na tom, do jakého se pustíte, příběh chlapce se srdcem zasaženým ledovým střípkem vás dostane zas a znovu.

Otec prasátek – Terry Pratchett

Tak to pojďme zase proložit něčím odlehčenějším. Jestli máte radši Vánoce trochu jinak, je tady přímo pro vás Otec prasátek a s ním i Svátek prasečí hlídky! A jestli jen maličko znáte Terryho Pratchetta, je vám už teď určitě jasné, že nemůžete čekat nic obyčejného, ale naopak výlet do jiných světů. Tedy konkrétně na Zeměplochu, kde se Vánoce slaví prostě trochu jinak a nikdo z nich nemůže vynechat ani všemi oblíbeného týpka s kosou (SMRŤ, SEZNAMTE SE, zaznělo, jako když se přibouchne víko rakve). Naopak dědula, co roznáší dárky, se ztratit může – a aby nebyl Svátek prasečí hlídky úplný propadák, je třeba ho zase rychle najít. Tahle vánoční jízda je to pravé pro každého, kdo se chce pobavit nad absurdními nápady a spisovatelským géniem jedinečného autora a užít si ty Vánoce tak trochu po svém.

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení – Kolektiv autorů

A zpátky k vánočnímu cukrkandlu. Tuhle záležitost si musí všichni milovníci YA literatury přečíst vlastně povinně, protože se v této antologii sešlo tolik populárních autorů, až oči přecházejí: Gayle Formanová, Holly Blacková, David Levithan, Jenny Hanová nebo Rainbow Rowellová… Obsažené příběhy tentokrát nejsou nijak provázané, ale všechny drží pohromadě vánoční tematika. Sbírku dala dohromady Stephanie Perkinsová a kromě povedených výletů do zasněžených dnů pod vánočním stromkem se těšte taky na jedinečnou grafickou úpravu knížky, která jen přidává jejímu svátečnímu duchu.

Louskáček – An Leysenová

Autorka převyprávěla klasickou pohádku o louskáčkovi a myším králi a dvou dětech, které v ní sehrají svou roli, tak trochu po svém. Tak se nedivte, že to bude možná trošku jiné, než si pamatujete. Nádherná kniha, která se odehrává po vánočním stromkem, ale k tomuhle období v roce zkrátka patří a ať už ji budete někomu předčítat, nebo si ji užijete sami, rozhodně ji neopomíjejte.

Příšerné příběhy vánoční – Chris Priestley

Dali byste si před Vánoci radši něco trochu děsivého? Příšerné příběhy vánoční od Chrise Priestleyho jsou tu právě pro vás. Nejedná se o autorovu první knihu s tímto konceptem, ale tady jsou příběhy laděny tematicky vánočně – a je to skvělé. Ze sedmi oddělených příběhů budete mít husí kůži až kdovíkde a hlavně, u jejich čtení naprosto zapomenete na čas – tak moc dokážou tyhle knížky pohltit. U praskajícího krbu má navíc tahle sbírka naprosto jedinečnou atmosféru. Značka: vyzkoušeno za vás.

Vánoční zázrak – Jay Asher

Oblíbili jste si knihu (či seriál) Třináctkrát proto? Tak s tímhle titulem rozhodně neváhejte, protože za Vánočním zázrakem stojí stejný autor. Tentokrát to není taková depka, spíše naopak – čekejte romanťárnu s vánoční atmosférou. Hlavní hrdinka totiž vyrůstala na farmě, kde se pěstují vánoční stromky. No napadá vás úžasnější místo k životu? Nicméně na ní vždy tráví jen půl roku, tu druhou pak v Kalifornii, kde stromky pečlivě vypěstované a připravené na vánoční sezonu zase prodává. A je jasné, že se jí vždycky stýská po tom „druhém domově“. K tomus i přihoďte fešáka s poťapanou minulostí a lásku v hlavní roli a máte tu něco vyloženě převázaného dárkovou mašlí a připravené na jeden příjemný večer s mísou cukroví. Dobrou chuť.

A nakonec Vánoce – Petr Šabach

Český spisovatel Petr Šabach si jeden vánoční triptych střihl už s knížkou Tři vánoční povídky. V A nakonec Vánoce se její kouzlo snaží zopakovat v trochu jiném prostředí – z Čech se přesouvá do Ameriky a čtenář si tak může vychutnat nejen atmosféru předvánoční, ale také těšení halloweenské. Šabachovy prózy jsou čtivé, tak nějak známě obyčejné a ačkoli jsou hlavními hrdiny Američani, není problém se s nimi ztotožnit. Kniha asi nepatří mezi nejlepší z autorových děl, ale pokud si chcete přečíst něco o Vánocích, které nejsou jen zářivé a sladké, ale taky s kapkou stresu a nějakým tím zádrhelem či kopancem, jděte rozhodně do toho.

Polibek v New Yorku – Catherine Riderová

Letošní vánoční novinka od nakladatelství Cooboo nás zavede do New Yorku za Charlotte a Anthonym, kteří tu mají prožít jeden společný den – a to zrovna o V8nocích. Poté, co se oběma tak trochu rozpadnou plány (a snad i vyhlídky do budoucna) a zůstanou na Vánoce trčet někde, kde vůbec být neměli, spojí se jejich osudy v typickém jednodenním dramatu. A jak hodiny odtikávají, ti dva se nám začnou podezřele sbližovat… No však to znáte, co s hrdiny knih dělají časové limity.

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis

Letopisy Narnie jsou fantasy klasika pro mladší děti, ale tu pravou zimní atmosféru v nich najde i nejeden starší čtenář. Lev, čarodějnice a skříň vlastně celou sérii otevírá (i když chronologicky první není) a vypráví příběh čtyř sourozenců, kteří se skrz starou šatní skříň dostanou do věčně zasněžené Narnie, kde ale nikdy nejsou Vánoce. A taky o tom, jak se nakonec postarají, aby ty Vánoce zase byly. Kdy jindy se ponořit do příběhu plného mluvících zvířat, faunů, zlé ledové čarodějnice a sourozenecké lásky než právě o Vánocích? Navíc, pokud se do Lewisovy pohádky začtete pořádně, objevíte v ní mnohem víc než jednoduché pohádkové vyprávění.

Dash & Lily – Kniha přání – Rachel Cohnová, David Levithan

A zakončeme to ještě jedním young adult kouskem pro všechny romantické duše. Příběh Dashe a Lily je také zasazen do vánočního New Yorku, který má své nepopiratelné kouzlo. Jejich cesty se zkříží díky červenému deníku schovanému v knihkupectví. Do něj na střídačku píšou a předávají si ho tím, že ho skrývají na různých místech po celém městě. Jejich seznámení tak začíná na stránkách vlastnoručně psané knihy a nese s sebou zábavnou příchuť hry na schovávanou. Sladká jednohubka vám vykouzlí úsměv na tváři.

A do které knihy se před Vánoci pustíte vy?

Autorka: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *