eb3795b5

12 důvodů, proč si rozhodně musíte přečíst Záleskautky

1) Jsou to kámošky

Záleskautky by se pro své kamarády prostě roztrhaly. A že dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí? Dobrá kamarádka pro své BFF klidně skočí i do rozbouřených peřejí. Tady se totiž (alespoň prozatím) nehraje na žádné romance a zamilovanosti, první housle tu hraje přátelství. A to přesně takové, po kterém jsme všichni vždycky toužili.

2) Jsou každá jiná

V knihách se stává často to, že nám předhodí takový jeden typ člověka, který je ten správný a jediný dobrý. Záleskautky se přímo koupou v jinakosti a každá z nich je naprosto individuální a od těch ostatních by se víc lišit nemohla. Pohodářka s vyholenou půlkou hlavu, princezna, co nosí ze školy samé jedničky a vždycky má perfektně upravené vlasy, naprosté třeštidlo, které nepostojí chvíli na místě… Ale pozor. I přes vzájemné odlišnosti se spolu přátelí a umí se dohodnout. To se dneska jen tak nevidí.

3) Boří genderové (a druhové) stereotypy

Že mají být kluci silní drsňáci a holky křehké princezny čekající na to, až je někdo zachrání? Tak to teda ne. Záleskautky boří genderové stereotypy a vedle party holek, které nakopou zadek všemu, co by jim chtělo zkřivit vlásek, prezentují taky skauty, kteří rádi pečou sušenky a fanaticky uklízejí svůj hlavní srub. No a o yettiích, kteří se štítí lidí, protože jsou prostě špinaví a nechutní, vůbec nemluvíme.

4) Nehrají na předsudky

Že je někdo šprt a ve škole se mu daří? Že je někdo extra opatrný a do všech trochu riskantnějších podniků je třeba ho řádně přemlouvat? Na tom záleskautkám vůbec nezáleží a i když jedna druhou kvůli svým posedlostem, strachům nebo slabinám trochu škádlí, rozhodně to nemyslí zle. Tenhle komiks na vás přímo křičí, že můžete být prostě tím, kým jste, na nic si nehrát a klidně si i o prázdninách všechno zapisovat, jako kdyby se z toho měla psát písemka – a není to špatně, naopak. Stačí se obklopit těmi správnými lidmi a z něčeho, za co by se vám troubové mohli posmívat, se stane ceněný charakteristický rys.

5) Ksichtí se

Nikdo nikdy nevystihl tak dobře lidské výrazy. Záleskautky se tváří přesně jako vy, když se vám ráno nechce vstávat, když v knihkupectví narazíte na knížku, kterou prostě musíte mít doma, když máte strach, když se vám zdá, že něco nehraje, když vás napadne říční příšera… no, už asi máte představu.

6) Nebojí se mít vlastní názor

I když jsou záleskautky hlavně skautky, které musí dodržovat nějaké principy a pravidla, rozhodně se nebojí dát najevo svůj nesouhlas, pokud se jim něco nepozdává. Takže i když správná záleskautská přísaha vyžaduje třeba i nějakou tu náboženskou proklamaci, záleskautky se nebojí to… trochu odlehčit.

7) Mají otevřenou mysl

Záleskautky se při svém pobytu kdesi v pustině setkávají s obrovským množstvím neuvěřitelných a podivných věcí, které by leckoho úplně rozhodily, nebo by ho přiměly přehodnotit vlastní příčetnost. To je něco, co tahle parta holek vůbec neřeší. Zkrátka vidí, co vidí, a to taky řeknou. A tomu taky budou věřit. A když to bude záhadné a neobvyklé – tím lépe! Alespoň mají co vyšetřovat.

8) Používají ty nejlepší kletby

Když se člověku něco nedaří, potřebuje si zaklít. Nebo povzdechnout. Zkrátka nějak ventilovat svůj šok, překvapení či frustraci. A nač se dovolávat boha, když v něj vlastně nevěříte, že. Záleskautky se tak obrací k těm, kteří jsou více než skuteční a kteří si tu svatost opravdu něčím zasloužili!

9) Blbě se ptají a věčně nezavřou pusu

Taky máte pocit, že všichni kromě vás vždycky vědí, co říct, aby to vyznělo správně, a nikdy se na nic hloupě neptají? To jen vy se v tom plácáte a občas vám ujede taková blbost, že byste se nejradši propadli do země? Záleskautky vás v tom nenechají, protože věčně nezavřou pusu, věčně plácají blbosti a věčně se ptají na to, co je dávno jasné. Že jo, Ripley?

10) Nebojí se naznačit, že to nemusí být vždy „holky s klukama“

Záleskautky jsou pokrokové a nežijí v minulém století, ale v současnosti. A tak se rozhodně nebojí naznačit, že to vždycky nemusí být „holky s klukama“, ale klidně taky „holky s holkama“ a není to o nic podivnější. Palec nahoru.

11) Je v nich něco víc

Záleskautky nám taky ukazují, že v lidech je něco víc. A že jen proto, že je člověk mrňavá princezna s nádhernými zrzavými vlasy, neznamená to, že má ručičky jak hůlčičky a v páce si neporadí. Záleskautky prostě nejsou takové, jaké se na první pohled zdají, a připomínají, že druhý, třetí, čtvrtý a miliontý dojem bývají často důležitější, než ten první.

12) Milují čokoládu

A to je celé. Protože kdo nemiluje čokoládu? A kdo si nechce číst o lidech, kteří milují čokoládu?

Autor: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *