Bronislav Sobotka

Broňa Sobotka: Angličtina na cesty? Ani tři dny před dovolenou není pozdě!

Dnes už na cestách naštěstí nemusíte spoléhat jen na nadrcené fráze a listování ve slovníku. Naučte se pracovat s DeepL nebo Google překladačem a máte ve většině případů vyhráno. Ale pro situace, kdy nemáte mobil po ruce, je tu pět anglických frází na cesty, které připravil nadšený angličtinář Bronislav Sobotka alias Broňa z Brna.

Ne vždy chcete tahat mobil a přiznejme si, že lidé více ocení snahu o komunikaci než jen neustálé datlování. A už vůbec nezmiňuji situace, kdy mobil utopíte v moři nebo upečete na sluníčku.

Brona sobotka

1. Byl byste tak laskavý a pomohl mi?

Would you be so kind and help me?

Univerzální věta, po které už můžete rozjet pantomimu nebo vytáhnout telefon a dovysvětlit, co potřebujete.

2. Pojďte, ukážu vám to.

Come (with me), I’ll show you.

Pokud nechcete lidi tahat za ruce nebo lákat jako pejsky různým máváním a poplácáváním, naučte se ji.

3. Hledám…

I’m looking for…

Restaurant, hotel, bus station, my friend, bar… Jasně, tady už budete muset zase doplňovat, ale základ k upoutání pozornosti máte.

4. Kde je nejlepší / nejbližší / levné, ale dobré…

Where is the best / the nearest / cheap but good…

Jednoduchá fráze, která vás nenechá na holičkách a hodí se skoro vždy.

5. Mohl/a bych si tady odskočit?

Could I use your toilet/bathroom?

V USA a Kanadě se používá pro místnost se záchodem bathroom. Britská angličtina používá toilet.

A na závěr můj oblíbený cestovatelský trik. Jestli chcete zažít něco neobvyklého, zeptejte se takto: Je tu něco, co jednoduše MUSÍM vidět? Is there something I simply MUST see? Pokud váháte, jestli se do zahraničí vypravit, ačkoliv se anglicky nedomluvíte, jeďte. Když se usmějete, trochu zaimprovizujete a nebude vám vadit, že si občas dáte k jídlu něco jiného, než jste plánovali, budete spokojení.

Tipy na 5 cizojazyčných knih od Bronislava Sobotky

9780241956878

Ursula K. Le Guin – Earthsea

Zeměmoří je fascinující kouzelný svět a jeho stvořitelka je jedna ze zakladatelek žánru fantasy. Věřte, že je to návykové čtení a jedna kniha nestačí.

Susanna Clarke – Jonathan Strange & Mr Norrell

Londýn na počátku 19. století plus magie je (možná překvapivě) skvělá kombinace. Snad mě neproklejete, že budete na koupák tahat tak těžkou knihu. Za mě super!

9780747579885

9780241289129

James Nestor – Breath

Změňte dech, změníte si život. Jestli vám běžné „samovylepšovací“ knihy nesednou, tahle by mohla. Najde se v ní totiž každý. A k vodě je ideální.

James Clear – Atomic Habits

Léto možná nevypadá jako dobrá doba na nová předsevzetí, ale s touto knihou vám to půjde o poznání lépe.

9781847941831

AK77303

Arthur Conan Doyle – Stories of Sherlock Holmes

A na konec také jedna k poslechu, protože to je must have pro všechny začínající angličtináře. Napínavé příběhy, osobitý humor a zjednodušená angličtina.

Chcete se naučit anglicky za pár minut denně? Inspirujte se tipy, které pro vás Broňa z Brna sestavil v předchozím článku, nebo se ponořte do některé z jeho knih.

9788075551429

Znáte takové ty učitele, kteří umějí předat celé třídě totální nadšení a lásku ke svému oboru? Ty, co dělají z učení zábavu, na kterou se těšíte? Seznamte se s Bronislavem Sobotkou! Z dyslektika odrazovaného učiteli od jakéhokoliv studia se vypracoval na lektora angličtiny s těmi nejvyššími jazykovými certifikáty a stal se živoucím důkazem, že angličtina je skutečně pro každého. Broňa vás zase na oplátku seznámí s fígly, jak překonat sám sebe, jak si nastavit cíle a vytvořit studijní plán, a hlavně jak ovládnout všechny disciplíny angličtiny od výslovnosti až po gramatiku. Pochopitelně vám také ukáže, jak se zbavit strachu z mluvení. Zkrátka, Broňa je učitel, kterého jste vždycky chtěli mít!

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v červenci 2024.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *