Je váš kuchařský repertoár žalostně chudý a točíte pár oblíbených jídel pořád dokola? Nebo zkrátka kdykoliv uvítáte možnost se v kuchyni naučit něco nového? Tento podzim se budete těšit nejen do křesla k právě rozečtené knize, ale taky do kuchyně. Vychází totiž hned několik novinek oblíbených kuchařů. Vytáhněte zástěru, jde se vařit!
Martin Pecina – Jazyk, srdce, mozek, krev
„Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků.“
–Martin Pecina
Napůl kniha receptů, napůl umělecké dílo – to je Jazyk, srdce, mozek, krev. Kromě toho, že se v roce 2022 stal vítězem televizní soutěže MasterChef (tím se však nerad chlubí), je Martin Pecina také uznávaným grafikem a typografem. O vizuální podobu knihy se proto postaral sám, a tak je tato netradiční oslava moravské kuchyně potěchou jak pro chuťové pohárky, tak pro oči.
Zdeněk Pohlreich – Zlatá klasika
„Vždycky jsem říkal, že je mi bližší být pěšákem klasiky než inovátorem a za každou cenu tvůrcem něčeho, co už je dávno objevené.“
–Zdeněk Pohlreich
Přísný televizní „Šéf“ Zdeněk Pohlreich v českých restauracích už roky bojuje za poctivé vaření z kvalitních surovin. A to samé svými kuchařkami vnáší i do domácích kuchyní. Ta nejnovější nese název Zlatá klasika a je plná nejen původních českých receptů, ale i těch, které tu už tak nějak zdomácněly – všechny však zvládnete i v domácích podmínkách z běžně dostupných surovin.
Veronika „Besky“ Beskydiarová – Pečeme nebesky
„Každý máme rád pocit, když to prostě vyjde. Že ten čas strávený v kuchyni nebyl zbytečný a že suroviny, úsilí a vše kolem nepřišlo nazmar. Největší výzvou proto pro mě je, aby každý recept byl ten, který se vám povede, a vroucím přáním, abyste s radostí nalistovali další.“
–Besky
Veronika „Besky “ Beskydiarová, vítězka televizní soutěže MasterChef 2021, vás ve své druhé knize zavede do sladkého světa pečení! Kuchařka Pečeme nebesky je rozdělená do tří částí – v té první se naučíte jednoduché dezerty, které zvládne úplně každý, druhá je postavená na „duelech“ vizuálně podobných zákusků a s tou třetí se dostanete do ještě vyššího levelu: k dortům!
Mirka van Gils Slavíková – Štědré a Voňavé
„Vánoce jsou pro mě to nejkrásnější období a z pohledu pečení je to nádherný voňavý a štědrý čas. Kniha bude ztělesněním Vánoc, lásky k tradici a radosti ze sdílení.“
–Mirka van Gils Slavíková
Oblíbená cukrářka, charakteristická svým nezdolným optimismem i barevnými vlasy, na svou sérii kuchařek Famózní navazuje samostatnou tematickou knihou receptů. Štědré a Voňavé jich obsahují přes 150 – naučíte se linecké i třené cukroví, kokosky, rohlíčky, úlky, sádlovky, recepty od babičky a mnoho dalších lahůdek. Na své si přijdou jak úplní začátečníci, tak i ti, kteří už několik štědrovečerních tabulí připravili.
Těhotnej kuchař – Cháluj ještě líp!
„Největší radost mám, když mi lidé píší, že podle těch krátkých receptů uvaří každý. Chodí mi i hodně zpráv, že vaří lidi, kteří se toho báli. Z mých videí jim to ale prý přišlo tak jednoduché, že se do toho pustili. A že jsou za to doma dokonce chváleni.“
Populární influencer Těhotnej kuchař v úvodu své první knihy receptů Cháluj líp! sebevědomě prohlašuje, že půjde o jedinou knihu o vaření, kterou kdy budete potřebovat – dokud tedy nenapíše druhý díl. A ten je konečně tady! Jeho další svérázná kuchařka nese název Cháluj ještě líp! a těšit se v ní můžete na 77 receptů i s ilustracemi a peprnými komentáři, a to v celkem netradičním formátu: místo fotek totiž stránky zdobí QR kódy, odkazující na videorecepty.
Napsat komentář