Jste měsíc doma, denně vaříte tři jídla a už vážně nevíte, do jaké kuchařky sáhnout? Chtěli byste rodině připravit něco zábavného, a přesto tak jednoduchého, abyste nemuseli vyrazit na velký nákup? Máme pro vás originální a chutný tip od Valijah Klásové, autorky kuchařky Život s chutí kari.
Kdo už má knížku Život s chutí kari, ví, jak je snadné připravit domácí indický sýr panýr.
Pro ty, do knížku ještě nekoupili (a než tak učiní ?), na panýr je třeba:
1 litr plnotučného mléka (min. 3,5 % tuku)
2-3 lžíce octa
Mléko přivedeme k varu a přidáme ocet. Povaříme několik minut. Mléčná bílkovina se ihned oddělí od syrovátky a vytvoří hrudky. Zcedíme přes plátýnko, do kterého hrudky zachytíme. Vyždímáme co nejvíce tekutiny, pevně zavážeme a necháme okapat.
Do druhého dne zabalená hrudka ztuhne a čerstvý panýr je na světě!
Použít ho můžete do omáčky kari místo masa, na špízy a dalších tisíce různých způsobů.
A k tomu také tip na jednu „panýrovou rychovku“ k večeři: Špízy s cibulí, slaninou, žampiony a kostky panýru marinované v oleji a grilovacím koření (já dávám indickou masala tandúri). Můžete upéct na grilu nebo v troubě. Výborně chutnají třeba s hranolkami.
Dobrou chuť přeje Valijah Klásová